12 November 2007

Al-Mansouri Gate: de campagne (1)



Zodra mensen als Bot, Verhagen, Van Baalen en Spong zich in de media hard maken voor mensenrechten overzee, is het zaak uit te zoeken welke belangen er werkelijk spelen en wiens agenda's worden gediend.

Op 29 oktober 2007 startte Adnan Faleh al-Mansouri (35) een grootscheepse mediacampagne in Nederland, om, naar zijn zeggen, de op handen zijnde executie van zijn vader (binnen 48 uur) in Iran, Faleh Abdullah al-Mansouri (62), te verhinderen. Via de media werd het Nederlandse volk bestookt met 'berichten' over de vader van Adnan, die tot nu toe nog door niemand zijn bevestigd of bewezen. Ik zet ze even op een rijtje.

1. Al-Mansouri is de gekozen president van de "Democratische Republiek Al Ahwaz" - dat is de Iraanse provincie Khuzestan, die toevallig 10% van de olie in de wereld bevat - aldus Adnan in een interview met het NRC in 2006 (link). Onjuiste informatie, aangezien er geen verkiezingen zijn geweest en al-Mansouri zichzelf tot president heeft benoemd, zo schrijft het Ahwaz Studies Center op haar website ("regards itself as" link). Daar wil ik nog aan toevoegen dat ongekozen, zelfbenoemde presidenten normaliter als dictators worden betiteld. President zonder verkiezingen, daar is niets "Democratisch" aan.

2. Al-Mansouri werkte sinds 1990 als "adviseur van Amnesty International" (link). Bij Amnesty Nederland is dat onbekend, en typeert de organisatie hem als "actief lid".

3. Al-Mansouri heeft in 1987 de doodstraf gekregen vanwege zijn mensenrechtenactiviteiten voor 'zijn' volk (link). Onjuist, tegen hem lag en ligt een aanklacht wegens terrorisme. Daar kom ik in deel 2 op terug.

4. Executie binnen 48 uur. Volgens Adnan kwam die informatie van de Syrische mensenrechtenorganisatie NOHRS, en volgens Amnesty Nederland stond daarvan een verslag op hun website. Op de website, die regelmatig bijgewerkt wordt, is echter geen letter te vinden over al-Mansouri. In een Reuters bericht lezen we dat NOHRS slechts zoon Adnan citeerde (link). Op 30 oktober blijkt dat er geen vonnis uitgesproken is. Minister Verhagen maakte wel van de gelegenheid gebruik om Iran te bedreigen met "ernstige gevolgen" (link). Al-Mansouri is in 1988 reeds ter dood veroordeeld.

5. Al-Mansouri wordt gemarteld, aldus Adnan (link). Niet bewezen, en BuZa rept er ook niet over. Gemartelden kunnen in de regel ook niet regelmatig met de familie bellen, zoals het geval is in deze zaak.

6. Op 29 oktober suggereert zoon Adnan dat uitstel van executie van zijn vader afgekocht kan worden met ongeveer 70.000 euro. Aangezien hij dat niet kan betalen stelt hij voor dat Nederland dat zou moeten doen (link).

7. Al-Mansouri reisde op een Nederlands paspoort. Niet bewezen, en de Syrische overheid, die hem in mei 2006 aan Iran heeft uitgeleverd, heeft verklaard dat hij op een "illegaal" Iraans paspoort reisde, en had dat vorig jaar al aan de Nederlandse ambassade gemeld (link). De Iraanse ambassade heeft dat bevestigd (link). De zoon beweerde vervolgens dat het Nederlandse paspoort van zijn vader in Damascus is afgepakt (link).

8. De advocaat van al-Mansouri is in Iran gevangen gezet. Niet bewezen, en is niet bekend bij de Iraanse ambassade (link).

9. Iran verplaatst de gevangene regelmatig omdat zij "bevrijdingsacties" vreest van "vrijheidsstrijders" (link). Niet bewezen.

10. Zoon Adnan en de Mansouri familie wordt "bedreigd" door Iraniërs, en in Nederland "wemelt" het van de "Iraanse geheim agenten". Echter de Maastrichtse politie heeft de vermeende bedreiging serieus geanalyseerd en heeft geconcludeerd dat bescherming niet nodig is (link).

11. Al-Mansouri is "geliefd" bij de Ahwazi's, aldus zoon Adnan (link). In een uitzending van Pauw & Witteman, bijgestaan door Van Baalen, verklaarde hij dat hij sprak voor 8 miljoen mensen (link). Dat is merkwaardig. Volgens de CIA World Factbook zjn er slechts (bijna) 2 miljoen Arabieren in Iran (link). Dat wordt bevestigd door de UNCHR (doc). Op de website van het Ahwaz Studies Center is te lezen dat al-Mansouri zeker niet bij alle Ahwazi geliefd is: "The ALO's Ahwaz Revolutionary Council (ARC) regards itself as the Ahwazi government in exile with Al-Mansouri as its President, although there are many Ahwazi groups that do not accept the ARC's assumed leadership of the Ahwazi movement." (link).

12. "De Iraanse regering verspreidt met aids besmet bloed onder de acht miljoen inwoners van de deelstaat Al Ahwaz," aldus zoon Adnan tijdens een optreden in een boekhandel. "Adnan zei bewijzen te hebben, maar maakte die ondanks aandringen van de gespreksleider niet concreet. In de pauze van het debat zei hij dat het aidsbloed afkomstig is uit Frankrijk en dat het de Ahwazi’s wordt toegediend in door Iran gecontroleerde ziekenhuizen onder het mom van donorbloed. Maar ook nu wilde of kon hij zijn beschuldigingen niet toelichten." (link). Volgens een dossier van de Ahwaz Human Rights Organization (vreemd genoeg gesitueerd in Virginia, VS) van juli 2007 verspreidt HIV/Aids zich snel onder de Ahwaz "underclass" door het spuiten van drugs en door het gebruik van "unscreened infected blood imported from other countries." Als oorzaak voor besmetting door onbeschermd vrijen wordt niet genoemd (link, pdf).



Het valt zoon Adnan niet kwalijk te nemen dat hij zich drie keer in de rondte liegt om zijn vader weer terug te zien. Maar Adnan is tevens verbonden aan zijn vader's organisatie die aanslagen pleegt in Iran, en die door de CIA gebruikt wordt om de Iran te ontregelen. Dat heel politiek Nederland, Amnesty Nederland en de media kritiekloos alle informatie die hij geeft voor waar aannemen is verbijsterend. Daar komt nog bij dat zoon Adnan vrijwel de énige bron van informatie is. En andere wat 'minder prettige' informatie wordt opzettelijk verzwegen, dan wel gecensureerd. Waarom is dat? Daarover later meer in deel 2 en 3.

No comments:

Post a Comment