18 August 2010

Schijnheilige "ophef", Trouw misselijkmakend (2)

"Op een foto zit Aberjil naast een geboeide en geblinddoekte Palestijne gevangene en kijkt hem glimlachend aan." (Trouw)

Vervolg. Trouw heeft er blijkbaar voor gekozen om propaganda te bedrijven in een stijl die mij doet denken aan nazi-propaganda, met de beschrijving van de foto waarop IDF-soldate Eden Abergil poseert met haar trofeeën, geboeide en geblindoekte Palestijnen. Helemaal geen "gevangenen", ze hebben namelijk nog geen rechter gezien, en erger nog: misschien krijgen ze die wel nooit te zien. Maar Trouw gebruikt het woord "gevangenen" om van de geboeide en geblindoekte mannen veroordeelde criminelen te maken, zodat de misdaad van Israëlische leger minder erg lijkt."Kijkt hem glimlachend aan"? Dat zie je helemaal niet op de door Trouw omschreven foto. Ze heft haar kin op, en tuit haar lippen iets, alsof ze de Palestijn een kus wil geven. Vernedering op vernedering. Dat glimlachen zuigt Trouw dus uit de duim (de Volkskrant overigens ook), ik neem aan om de dader sympathieker over te laten komen. Geen wonder dat de foto ontbreekt. Het zou al met al de lezer wel eens 'het oncomfortabele verhaal' over Israël kunnen laten zien.

Ook het 'aankijken' van de Palestijn is relatief omdat iedereen kan zien dat de andere partij geblinddoekt is, en dus zijn ogen bedekt zijn. De soldate kijkt naar hem. Hij zou haar nabijheid hebben gehoord, haar misschien wel hebben geroken, maar hij heeft geen idee wat zij met hem uitspookt. En dat is ook de bedoeling, want dat draagt bij aan de vernedering.

"Klein bier"

Enkele reacties in de media:

Joods Actueel: "deze foto’s ... tonen enkel een niet al te slimme en tactloze vrouw" en "klein bier"

CIDI: (zwijgt traditioneel)

Telegraaf: "Het is de tweede keer in korte tijd dat het Israëlische leger in verlegenheid is gebracht. Onlangs verscheen er op YouTube een video waarop te zien is hoe een paar militairen dansen op een patrouille op de Westoever."
1. Het probleem is volgens de Telegraaf niet de vernedering en mensenrechtenschending, maar dat Israël "in verlegenheid" is gebracht;
2. Het bloedbad op de Middelandse Zee is blijkbaar alweer vergeten.

NOS meldt net als de Telegraaf: "Een aantal Israëlische militairen kwam onlangs in de problemen nadat op YouTube een filmpje opdook waarop te zien is hoe de militairen dansen op een patrouille op de Westoever."
Wie fluistert toch de Nederlandse media het 'nieuws' in? Dat het uit één bron komt is duidelijk. Dat die soldaten "in problemen" zijn gekomen: o ja? Is er soms iemand veroordeeld? Slechts 6% van dit soort incidenten wordt onderzocht. En van die 6% wordt slechts 4% (licht) gestrafd.

RTL Nieuws heeft er een jolig artikeltje over geschreven waarin zelfs de uitroep "Oei!" niet ontbreekt. De vraag is natuurlijk of ze net zo jolig zouden schrijven wanneer het de foto van een nazi en zijn arrestant in het getto van Warschau zou betreffen. Of een Amerikaanse soldaat in Abu Ghraib.

Het pro-Israël Parool ook weer lekker op dreef door er een mysterie van te maken: "Ze wekt de indruk hen te beschouwen als trofeeën." Ze wekt de indruk? De lezer zou dus best eens niet kunnen zien wat hij ziet. De lezer zou zich wel eens kunnen vergissen in het motief van de soldate. Misschien wilde ze wel een sociaal bewogen foto maken! Of een kunstfoto!

De NRC confabuleert al in haar titel: 'Woede over Facebook-foto's Israëlische soldaat'. Andere kranten zijn nog voorzichtig, met hun "ophef". Welke "woede"? Ik heb nog geen woede gezien van woordvoerders, die een standaardverhaaltje afdraaien, of van de Israëlische burgers. Geen schreeuwende mensen op tv, of woedende meute die straat op gaat. Op Haaretz na schrijven de Israëlische kranten dat er eigenlijk niets aan de hand is, in de trant van "klein bier". De NRC schrijft ook over "een gebonden Palestijnse gevangene" terwijl iedereen met functionerende ogen (en hersenen) kan zien dat de man ook nog geblinddoekt is.

Laten we wel wezen: dit is geen incident. Dus laat u niet gek maken door de hype in de massamedia. Dit is slechts een symptoom. De Palestijnen gaan al generaties lang dagelijks gebukt onder nog veel ergere terreur van de Israëlische bezetters. Maar daar is geen aandacht voor.

1 comment:

  1. "Glimlachend?"
    Ik noem het "slaapkamerogen". Maar daar houden ze in de pers niet van, dat op te schrijven wat toch wel erg duidelijk te zien is.
    Haaretz blokt haar gezicht weg en kan het dan op "een glimlach" houden, maar intussen zegt zij dat ze graag Arabieren afslacht. Verrassend. "Zij kan ook doden".

    ReplyDelete