28 August 2007

Van Baalen: bericht uit de kliniek (2)

Op maandag 27 augustus mocht Hans van Baalen een dagje met verlof. Hij benutte deze kans wederom om zijn complexe fantasiewereld middels de media aan het publiek kenbaar te maken. In het programma Standpunt NL sprak hij over waarom het zo belangrijk is om de Nederlandse 'missie' in Uruzgan te verlengen.

Nooit een opbouwmissie geweest

Volgens Hans van Baalen is de missie nooit een opbouwmissie of een wederopbouwmissie geweest. Tijdens een eerder verlof, in NOVA op 28 juni jl. verklaarde hij: "Van wederopbouw is niet eens echt sprake want er staat namelijk niks." Dat is vreemd, want nog niet zo lang geleden heeft BuZa in samenwerking met Defensie een propagandapakket samengesteld met 'factsheets' voor middelbare scholen over de missie in Afghanistan, die wordt aangekondigd met: "Nederland geeft sinds 2001 hulp aan Afghanistan bij het bouwen van een stabiel en veilig Afghanistan, zowel via de diplomatiek weg, via de inzet van militairen als via hulp voor humanitaire nood en ontwikkeling. Stabiliteit en wederopbouw van Afghanistan zijn belangrijk voor het land zelf, maar dragen ook bij aan meer veiligheid in Nederland en de rest van de wereld." Over het voeren van oorlog of het vloeien van bloed is in geen enkele 'factsheet' iets te vinden. En Amerika wordt slechts één keer vernoemd, namelijk dat dat een coalitiegenoot is.

In een Kamerbrief dd. 13 januari 2006, ondertekend door Bot, Van Ardenne en Van Baalen's kamergenoot in de kliniek Henk Kamp wordt nog eens opgesomd waar de Nederlandse missie aan gaat werken in Afghanistan: 1) veiligheid, 2) goed bestuur, rechtsorde en mensenrechten; 3) economische en sociale ontwikkeling; en 4) drugsbestrijding. Er staat nergens dat we als hoofdzaak de Taliban en nog wat collateral damage gaan uitroeien, zoals nu het geval is. Voor 800.000 euro per dag, opgehoest door de Nederlandse burger. Ook maakt onze missie deel uit van het Provinciale Reconstructie Team, en niet van een Provinciaal Vecht- En Verwoestingsteam Voor Amerika.

In het najaar van 2005 kwam er vanuit de NAVO een verzoek aan Nederland om ongeveer duizend militairen bij te dragen aan de wederopbouw van Afghanistan. Nou, verzoek, het was meer een informele borrel in Noordwijk met militairen onder elkaar die elkaar op de schouder sloegen en stonden te trappelen om de oorlogsindustrie een boost te geven (na dreigementen van Paul Bremer de Derde), met vooraan Henk Kamp, die een paar jaar eerder nog nooit van Afghanistan of de arme Afghanen had gehoord. Volgens Van Baalen lopen mensen die het idee hadden dat onze soldaten in Afghanistan iets gingen opbouwen met molentjes: "Nee, dat is niet het geval, dat hebben mensen zich in het hoofd gezet."

De realiteit

"Iedereen die nu zegt, god er is te weinig gebeurd, die kent de realiteit niet," confabuleert Van Baalen, die daarmee alle berichten van militairen ter plekke, onderzoekers en (onafhankelijke) journalisten van tafel veegt. De realiteit van Van Baalen is voer voor psychologen. Volgens hem is de missie geslaagd "in ieder geval wanneer Afghanistan geen uitvalsbasis is voor terroristen die bijvoorbeeld aanslagen à la 9/11 nog eens gaan plegen." Dat in het geval van 9/11 de 'uitvalsbasis' Saoedie-Arabië was valt deze patient niet duidelijk te maken, noch dat de Taliban geen internationaal georganiseerde terroristische organisatie is, maar grotendeels soennitische inwoners van Afghanistan van de grootste stam, de Pashtun. Die met grote steun van de Afghaanse bevolking, de VS, Pakistan, Saoedie-Arabië en nog een aantal andere landen in het Midden Oosten Afghanistan gingen regeren nadat ze de warlords hadden verdreven.

Van Baalen's realiteit grenst aan een paranoide realiteit, want zo verklaart hij: "de terroristen die uiteindelijk ook hier actief zijn, hebben hun opleiding vroeger gekregen in Afghanistan." Come again? Is de Taliban recentelijk in boomstammen bij Lobith ons land binnengekomen om hier ("actief") aanslagen te komen plegen?

De Amerikanen zijn Afghanistan niet binnengevallen, en over de grote terroristische aanval op Washington in 2001

Aan het einde van de radio-uitzending volgt de apotheose van het beeld dat Van Baalen de burger duidelijk probeert te maken. "Kijk, het zijn niet de Amerikanen die Afghanistan zijn binnengevallen, het zijn opgeleide terroristen die via al-Qaida, via de Taliban, die grote aanvallen op New York en op Washington hebben gepleegd..." De bewering dat de Taliban achter 9/11 zat en de Amerikanen Afghanistan niet zijn binnengevallen, een bloederig gevalletje dat Operation Enduring Freedom heet meen ik me te herinneren, is tot daaraan toe, een mens kan zich vergissen nietwaar. Maar beweren dat Washington is aangevallen tart toch wel elke beschrijving van een gezonde geest.

Monter, maar inmiddels weer verlangend naar de rust van de kliniek besluit patient Van Baalen met een wijze raad aan het Nederlandse volk: "Je moet wel de waarheid onder ogen zien." Hans van Baalen is een van de mensen in Den Haag die het liefst uw dierbare zoons en dochters getraumatiseerd, verminkt of dood roemloos uit Afghanistan geschopt ziet. Want dat is wat er gaat gebeuren, net als Rusland.

No comments:

Post a Comment