25 August 2007

Uruzgan: 3,3% voor "wederopbouw"

De "wederopbouw" van Uruzgan staat weer in het zonnetje in het nieuws vandaag. Er is in dit zeldzame geval een soort kritiek op de missie. Dat het niet zo goed lukt met de wederopbouw, en dat is volkomen in tegenspraak met de berichten van de meeste media, die zich meestal als overheidsorgaan laten faciliteren, middels het staatsapparaat de ANP.
Braaf en kritiekloos worden door de verslaggevers de perscommuniquees van Ontwikkelingssamenwerking (BuZa) en NAVO overgeschreven. Natuurlijk wordt Dick Berlijn nagewauweld, dat we toch, als "rijk, beschaafd land", de Amerikanen Afghanen niet in de steek mogen laten.

Een poging wordt gedaan om de staatspropaganda te bevestigen met het vernoemen dat we daar toch best goed werk doen. We hebben namelijk wat gaten gegraven en zaaigoed uitgedeeld. En dat kostte de belastingbetaler voor een enkel jaar slechts 20,2 miljoen euro. Tenminste, aan contracten met Westerse bedrijven, dus niet aan de bevolking. Koopje toch?

"Het werk wordt bemoeilijkt door de verslechterde veiligheidssituatie."

Creatief schrijven. "Verslechterde veiligheidssituatie" is natuurlijk een eufemisme voor oorlog. Een oorlog die we aan het verliezen zijn, hetgeen door integere publicisten al voorspeld was voordat we er naartoe gingen. En wat "het werk" precies inhoudt weet niemand. Zijn we daar nou aan het vechten of aan het wederopbouwen? Het antwoord is echter makkelijk te vinden wanneer je kunt rekenen.

Uruzganmiljoenen: 96,6% voor oorlog, 3,3% voor "wederopbouw"

Door de militaire "missie" van het Ministerie van Amerikaanse Oorlogen o.l.v. de christenminister Van Middelkoop wordt ongeveer 300 miljoen euro per jaar uitgegeven. Dat is ruim 800.000 euro per dag, en dat bedrag loopt nog steeds op. Ontwikkelingssamenwerking van BuZa heeft in januari besloten voor wel 10 miljoen euro (een verdubbeling van 2006!) uit te geven aan "projecten voor zorg, onderwijs en economische ontwikkeling in de provincie Uruzgan?" Een gulle gift?

Simpelweg kan er geconcludeerd worden dat 3,3% van de Nederlandse uitgaven in Uruzgan wordt besteed aan "wederopbouw". Dit is inclusief de ± 40% die terugstroomt naar Westerse bedrijven die de "wederopbouw" uitvoeren (aldus Oxfam). Mooier kan ik het niet maken. En dan heb ik het nog niet eens over het percentage dat hiervan wordt besteed aan het omkopen van lokale warlords, die hun opiumwinsten hoger zien dan ooit tevoren, ondanks de gulle gift van Nederland in de vorm van amandelbomen.

Besproken:
Opbouw Uruzgan amper van de grond Volkskrant 25.08.07
Gedeeltelijk blijven, maar met wie? Volkskrant 25.08.07

No comments:

Post a Comment