23 May 2007

'De mildere kant van de islam'

Van Henk Müller weten we dat hij de Volkskrant's vaste islam- en Iran-basher is, en natuurlijk, wanneer je een Iraanse dissident interviewt wordt een artikel over Iran natuurlijk nog negatiever. Maar er zijn in zijn laatste artikel wel enkele beweringen en zinsneden van Henk Müller die aangemerkt mogen worden als pure anti-Iran propaganda. Dat is dom Henk, want je maakt jezelf daarmee ongeloofwaardig.

"Perzische mystiek, de mildere kant van de islam"
Mildere kant? Ik begrijp dus dat Müller bedoelt dat DE islam, naast haar harde, agressieve, zeg maar evil karakter, ook een mildere kant heeft. Nou, gelukkig maar! Best aardig van Müller om dat even aan te stippen. Want stel je voor, dat DE islam werkelijk helemaal niets positiefs bij te dragen heeft aan het mensdom, zoals dat bij andere religies ongetwijfeld wel het geval is...

"Soroush wil een kant van de islam tonen die samen gaat met democratie en pluralisme.";
Jawel, Soroush wil dat echt. Of het hem ook lukt, daar geeft Müller natuurlijk geen uitsluitsel over. Ik schrijf natuurlijk, omdat dat de teneur van Müllers artikelen zou ondermijnen, wanneer zowel Iran als DE islam wel enigzins zouden deugen, maar je zou als journalist wel gek zijn om je eigen propaganda ongeloofwaardig te maken.

"Inmiddels sluit zich het net om de overgebleven religieuze hervormers in Iran."
Dat is merkwaardig, want de islamitische geestelijken in Iran vinden zichzelf ook religieuze hervormers. Maar ik ga er maar van uit dat Müller met 'hervorming' bedoelt iets in de trant van: hoe minder islam hoe beter. Net als bijvoorbeeld Geert Wilders, en de mondiale zionistenlobby.

"Soroush weet hoe de mullah's denken" ... "Ze voelen de dreiging, dat maakt ze onzeker." .."Nu luister er bijna niemand meer."
Ik kan het toch niet erg geloofwaardig noemen (en daar voegt de schrijffout alleen maar aan toe) om iets aan te tonen aan de hand van de parapsychologische begaafdheden van een dissident. Toch, de stelligheid waarmee Müller het optekent toont aan dat we hier met een soort geloof te maken hebben. Laat ik het houden op het geloof in de visie van Volkskrantcorrespondenten.

"Maar zolang chaos en crisis heerst zijn ze [de mullahs] zeker van hun positie."
Dat kån ook waar zijn, net als bovenstaand citaat. Maar hoeft niet. Het is namelijk wederom een invulling, geen bewezen feit.

Bij de cursus Creatief Schrijven van de Hogeschool Utrecht (Communicatie en Journalistiek) kunnen we lezen: "Zet je fantasie op papier. Neem: een caravan, een mand vierkante komkommers en een adoptiekind. Maak: een verhaal. De gemiddelde schrijver raakt in paniek bij deze opdracht, de creatieve schrijver krijgt flow." Ik denk dat we de flow van Henk Müller precies daar moeten plaatsen. Alleen wat hij nog niet begrepen heeft is dat propaganda alleen werkt, en geloofwaardig is, wanneer deze onzichtbaar is. Hopelijk komt daar nog een cursusje voor, want onze zelfbenoemde "kwaliteitspers" bakt er niks van.

No comments:

Post a Comment