15 November 2007

Al-Mansouri Gate: mensenrechtenactivist (2)

Iedereen die betrokken is bij de zaak al-Mansouri betitelt al-Mansouri als een "mensenrechtenactivist", inclusief Amnesty Nederland, die vreemd genoeg mijn vragen over de activiteiten van al-Mansouri, met name zijn betrokkenheid bij bomaanslagen in Iran, weigert te beantwoorden. Ook bij de SP, organisator van een 'wake' bij de Iraanse ambassade, worden mijn vragen niet beantwoord, dan wel stilzwijgend verwijderd van hun weblogs. De media neemt kritiekloos de 'informatie' van zijn zoon Adnan over.

De voormalig Iraanse militair Faleh Abdullah al-Mansouri (foto: "mensenrechtenactivist" Al Mansouri - met lintje!) ontvluchtte Iran in 1988 nadat hij door een militaire rechtbank was veroordeeld met dood door ophanging, hoewel Iran dat tegenspreekt. Waarom dat was, daar bericht niemand over en blijft als zodanig een mysterie. Na een bezoek van BuZa aan al-Mansouri in Iran op 13 november 2007 werd geconstateerd dat de man in prima gezondheid was (ondanks beweringen van marteling), er van een doodvonnis en executie "binnen 48 uur" geen sprake was, en een Iraanse rechtbank bezig is met het verwerken van zijn dossier van tweeduizend pagina's. Een ambassadewoordvoerder stelde in 2007: "‘Wij verdenken hem ervan na zijn vlucht uit Iran samengewerkt te hebben met de Istihbarat, de veiligheidsdienst van Saddam. Ook onderzoeken we zijn mogelijke betrokkenheid bij gifaanvallen op Iran, ook in Koerdisch gebied." Deze verdenking wordt ondersteund door publicaties van diverse internationale onderzoeksjournalisten en analisten (zie deel 3).

Ahwaz Liberation Organisation

Al-Mansouri is de leider van de Ahwaz Liberation Organisation (ALO), en hij heeft zichzelf benoemd tot "president" van al-Ahwaz (verkiezingen als zodanig zijn er niet geweest), de Iraanse provincie Khuzestan (bevat 10% van alle olie & gas ter wereld), ook bekend onder de geuzenaam Arabistan. Zijn 'regering' zetelt momenteel in Maastricht.

ALO spijkerbom maken

De ALO (website) is ontstaan uit drie groepen: het Democratic Revolutionary Front for the Liberation of Arabistan (DRFLA), het People's Front for Liberation of Arabistan (PFLA) en het Arab Front for the Liberation of Al-Ahwaz (AFLA). Het meest notoir was de DRFLA, en in Europa bekend werd vanwege haar gijzelactie in de Iraanse ambassade in Londen in 1980. Alledrie de groepen voerden tijdens de Iran-Irak oorlog aanslagen en liquidaties uit in Iran met de steun van Saddam Hoessein. Kort na de oorlog vluchtte al-Mansouri naar Nederland.

Op het internet staat een video met daarin ALO-leden met wapens en bivakmutsen die onder strijdliederen een spijkerbom in elkaar knutselen en een aanslag plegen. Deze video werd ook vertoond in het actualiteitenprogramma NOVA/Den Haag Vandaag. Zoon Adnan bevestigde dat de video's van zijn organisatie zijn. De video kunt u op YouTube bekijken. Daar staat ook een andere ALO-video met een vanuit een auto gefilmde bomaanslag in Iran. De "mensenrechtenacties" worden blijkbaar goed gedocumenteerd.

Bomb Iran Now gang

"Red Al Mansouri" veranderde op slag naar "tegen de doodstraf"

Dat het wat betreft al-Mansouri niet om "mensenrechtenactiviteiten" gaat is nu bewezen. Echter niet voor de media, de politieke partijen en ook Amnesty International, die na de ophef die hierover ontstond hun acties opeens kenmerkte als een 'algemene' actie 'tegen de doodstraf'. Op de website van Amnesty International zijn de teksten er daarna zelfs op 'aangepast'. Vragen over waarom op de actieborden geen enkele vermelding wordt gemaaktvan een doodstraf, noch er meerdere portretten zijn te zien van mensen met een doodvonnis - waaronder bijvoorbeeld de 3350 gevangen op death row in de VS in 2007 - worden genegeerd en van weblogs verwijderd. Enkele voorbeelden:

Lees hier mijn email correspondentie (.doc) met Amnesty Nederland, met Anneke Bosman (Afdeling Actie) en Amal van Hees (Werelddeelcoördinator Midden-Oosten en Noord-Afrika). Tot op heden zijn er geen antwoorden gegeven.


Deze reactie is verwijderd van het weblog Crossroads (web magazine for expatriates in Maastricht), nauw verbonden met Amnesty afd. Maastricht.


SP weblog Anja Meulenbelt:
Meulenbelt geeft toe eigenlijk helemaal niets van de zaak te weten. Desalniettemin roept zij geheel Nederland op om actie te voeren. De vragen, die zij niet beantwoordde, en kwalificeert als "gezeur", bevielen mevrouw echter niet, en worden alle volgende reacties meteen verwijderd.


SP weblog Harry van Bommel:
Volgens Meulenbelt moest men voor het hoe en waarom van de actie bij Harry van Bommel zijn. Die geeft echter helemaal nergens antwoord. Wel verwijdert hij vragen en reacties, en dreigt de webmaster met een "teleurstelling". Die heeft inmiddels gedaante gekregen in de vorm van een totale IP-ban.


SP weblog Krista van Velzen:
Na flink doorvragen, zonder echt antwoord te krijgen, meent Van Velzen opeens dat het toch maar een algemene actie tegen de doodstraf was. Verder wordt er driftig gecensureerd, zie SP Transparant.


Je gaat je toch afvragen waarom de SP zo bang is om vragen te beantwoorden, maar toch zo enthousiast om zelf de koningin voor te stellen om in de zaak al-Mansouri te bemiddelen, en samen met Geert Wilders actie te voeren voor de Iraanse ambassade. "Fair Trial Now!" was het motto, terwijl Wilders enkele dagen eerder, na een bezoek aan Guantanamo Bay mét Harry van Bommel, pleitte voor de invoering van eenzelfde "administratieve detentie" in Nederland. Harry van Bommel was zelfs trots op die samenwerking, getuige zijn weblogbericht 'Links tot Rechts voor Mansouri'.

Over de werkelijke belangen achter de steun voor mensenrechtenactivist cq terroristnleider al-Mansouri van Verhagen, Bot, Van Baalen, Geert Wilders en de agenda van de VS en Israël i.v.m. de organisatie van al-Mansouri, dit in deel 3.

Lees ook deel 1 'De Campagne'

4 comments:

 1. Bedankt Sonja voor dit heldere overzicht.

  Ook ik kreeg geen reaktie bij navraag bij Groen Links over de door jou genoemde feiten.
  Jammer dat mensen hun ongelijk niet willen toegeven en dan vluchten in macht. Zoals het verwijderen van bijdragen op blogs, of door gewoon niet te reageren. Nou dat zullen ze niet voor niks doen. Blijkbaar komt onze boodschap aan. Ze kunnen in ieder geval niet zeggen:"das haben wir nicht gewusst"
  Ik wil net zo'n luis in hun pels zijn als jij. Ik accepteer dan dat de boodschap alleen maar aan is gekomen en leg mijn verwachtingen niet hoger. Jammer... maar helaas...!

  ReplyDelete
 2. Een mooie zaak voor de SP om zijn tanden in te zetten als het om de doodstraf gaat - goeie gelegenheid om definitief met het maoïsstische verleden af te rekenen. Maar het ging nu eenmaal inderdaad niet om de doodstraf in het algemeen. Op het weblog van Harry van Bommel vroeg de broer van de in Zambia ter dood veroordeelde Roel Goosen waar de SP en de anderen waren toen Goosen veroordeeld werd - erger nog, Zambia wilde hem uitwijzen naar Nederland en Nederland weigerde hem terug te aanvaarden. Zozeer zijn ze tegen de doodstraf tegen Nederlanders of in het algemeen.

  Of de SP nu echt meteen aan oliebelangen denkt bij de zaak al-Mansouri lijkt mij sterk. Het was een gelegenheid om de "verantwoordelijke" partij uit te hangen - naast Wilders, jaja. Het gedraai is precies dat - zich er uit proberen te draaien, wat nou eenmaal een pijnlijk gezicht is. Mocht het eerstgenoemde wel zo zijn: des te erger - dan treden ze ook in dat opzicht in de voetsporen van de Partij van de Aardolie, zelfs zonder geregeerd te hebben.

  ReplyDelete
 3. Cornelis, de SP is een politieke partij, net als alle andere politieke partijen in Den Haag. Eerder had Harry van Bommel een 'lunch' met Geert Wilders, die daarna verklaarde Wilders dat hij en Van Bommel een "niet-aanvalsverdrag" hadden gesloten. Waarom zou Wilders daarover liegen?
  Ik blijf bij mijn standpunt: om mee te mogen doen in Den Haag, moet je met Den Haag 'meedoen'. Het 'socialisme' van de SP bestaat niet. Tien jaar geleden al riep Marijnissen dat hij "niet links" was. Waar het de SP om gaat is stemvee, geheel in de lijn van Fortuyn, die in realiteit net zo weinig moest hebben van zijn electoraat als Leefbaar en LPF. En de SP.

  ReplyDelete