2 April 2007

Schandalige vernedering Britse militairen

"It is cruel and callous to do this to somebody in this position and playing this kind of game - it is a disgrace." Woordvoerder Tony Blair (The Times)
"It is a question really for the Iranian government as to whether they want to abide by international law or not." Tony Blair
"There are a host of reasons why this could be in breach of the Convention. They have not been charged, and they have not been allowed consular access." Defensie analist Paul Beaver
"No justification", "It was completely unacceptable, wrong and illegal." Tony Blair
"As we have made clear repeatedly to the Iranian government, such use of these images is totally unacceptable." Margaret Beckett, minister Buitenlandse Zaken
"Grave concern" VN Veiligheidsraad
"Iran must give back the hostages. They're innocent. They did nothing wrong." George Bush

Het is een schande. Zo zouden wij onze gevangenen nooit behandelen. Ze een sigaret laten roken bijvoorbeeld, terwijl toch bewezen is dat je van roken dood kunt gaan. En dat de innemende soldaat Faye Turney een hoofddoek mag dragen - en niet eens een zak over haar hoofd - hebben de Iraniërs dan helemaal geen besef wat beschaving is? Want dat is wat wij doen met gevangen moslims, we doen zakken over hun hoofden, zodat ademen moeilijk wordt, en daarna fotograferen we hen en sturen de foto's naar de pers, en de gevangenen kunnen zodoende niet herkend worden, en niet vernederd zoals deze ongelukkige Britse soldaten.

Ook is het onacceptabel dat de Britten worden gedwongen om dingen te zeggen die ze later misschien zouden betreuren. Als de Iraniërs nou gewoon plakband over hun monden hadden geplakt konden ze niets zeggen. Natuurlijk zouden ze daardoor nog moeilijker kunnen ademen, zeker met een zak over hun hoofd, maar ze zouden in ieder geval niet vernederd worden.

Geen zakken over het hoofd. Geen electrische schokken. Geen klappen. Die Iraniërs zijn duidelijk een onbeschaafd zooitje.

En dat de gevangenen naar huis mogen schrijven dat het goed met ze gaat, hoe is dit mogelijk? Het wordt tijd dat de Iraniërs eens in de pas gaan lopen met de rest van de beschaafde wereld. Ze zouden hun gevangenen het recht van privacy moeten geven en hen eenzame opsluiting moeten bieden. Want dat is een van de privileges die de VS haar gevangenen gunt in Guantanamo Bay.

Het ware teken van een beschaafd land is dat het niet meteen een aanklacht formuleert tegen mensen die het willekeurig heeft gearresteerd in landen die het zojuist binnengevallen is. Neem nu de gevangenen in Guantanamo Bay, die mogen al bijna 5 jaar van hun privacy genieten, en pas recent heeft de eerste gevangene zijn aanklacht te horen gekregen. Wat een tegenstelling met het beschamende gedrag van de Iraniërs die haar gevangenen meteen voor de camera's heeft gesleept!


Tevens is het duidelijk dat de Iraniërs hun Britse gevangenen geen deugdelijke lichaamsbeweging toestaat. Het Amerikaanse leger staat daar echter altijd garant voor. Bijvoorbeeld in de vorm van "stress positions", die de gevangenen urenlang mogen volhouden om hun buik- en kuitspieren te trainen. Of dat ze op hun hielen mogen hurken zodat na een peride van intense pijn de spieren het simpelweg begeven. Dat is allemaal goede en gezonde lichaamsbeweging, met als bonus dat de gevangenen alle beschuldigingen zullen toegeven om de sport & spel te stoppen.

Uit haar televisieoptreden is het duidelijk dat soldaat Faye Turney onder druk is gezet. De kranten hebben er psychologen op gezet om de beelden te analyseren, en allen concludeerden ze dat Turney "gespannen en ongelukkig" is.

Wat zo walgelijk is, is de verborgen manier waarop de Iraniërs haar zo "gespannen en ongelukkig" hebben gemaakt. Namelijk, zij vertoont geen sporen van electrocutie of brandwonden, en heeft zij ook geen blauwe plekken in het gezicht. Dit is onacceptabel. Wanneer gevangenen onder druk worden gezet, zoals het dwingen tot seksuele handelingen met medegevangenen, of het krijgen van electrische schokken op hun geslachtsdelen, moet dat zichtbaar gemaakt worden, zoals op de foto's uit de Abu Ghraib gevangenis. Waarna deze foto's publiek moeten worden gemaakt om aan het publiek te laten zien wat er allemaal precies gebeurd is.

Misschien is het niet verstandig om Iran te gaan bombarderen als wraak voor de vernedering van de soldaten, maar duidelijk is het dat het Iraanse volk zal moeten boeten. En is dat niet aan de hand van sancties, dan wel door president Bush te dwingen om Iran te bezetten en daar democratie en westerse normen en waarden te brengen zoals hij in Irak heeft gedaan. Iets dat hij toch al van plan was.

Bron: 'Call that humiliation?, The Guardian 31 maart 2007.

No comments:

Post a Comment