1 April 2007

Nieuws, of iets dergelijks

Hier de eerste alinea uit een artikel van de Associated Press van gisteren:

Een Iraanse oppositiegroep stelde zaterdag dat de gevangenneming van 15 Britse matrozen en mariniers een op voorhand geplande zaak was en werd uitgevoerd als wraak voor de opgelegde sancties van de VN.

Nog voor u verder leest moet u zichzelf afvragen hoe het in vredesnaam mogelijk is dat een Iraanse oppositiegroep het voorrecht heeft gekregen om inzage te hebben in geheime beslissingen van de Iraanse regering dan wel de Iraanse Revolutionaire Garde die de gevangenneming heeft uitgevoerd?

Een vraag die AP er niet van weerhouden heeft om dit 'nieuws' aan haar lezers op te souperen. Vier alinea's later lezen we dit:

Het National Council of Resistance of Iran - de politieke vleugel van de Iraanse oppositiebeweging MEK, die door Groot-Brittannië, de V.S. en de Europese Unie geregistreerd is als terroristische organisatie - verklaarde dat de gevangenneming van de Britse manschappen een geplande actie was, maar kon daarvoor geen bewijzen produceren.

Hoe is het mogelijk. Een groep terroristen beweert iets, zonder bewijsvoering, maar nog steeds is AP bereid om dit te etaleren als ondersteuning voor haar inleidende alinea van het 'nieuws'. Wil iemand AP even bellen want ik heb zojuist een paard zien vliegen. Nee, daar komen ze niet voor natuurlijk. De truuk is om onbewijsbare beweringen aan te dragen die de 'vijand' - de bad guy, de evildoer - in een negatief daglicht zetten. Ja, dán is de kans groot dat de corporate media het bericht oppikken.

But if thought corrupts language, language can also corrupt thought.
(George Orwell)

Het Algemeen Nederlands Persbureau ANP gebruikt AP ook als bron voor haar nieuws. De directie van AP bestaat uit 22 bestuurleden en directeuren. Twee daarvan zijn van het neo-conservatieve Hoover Institute. Het Hoover Institute is een Republikeins onderzoekscentrum, gekscherend "Bush's brain trust" genoemd (fellows o.a. Condoleezza Rice, Newt Gingrich en George Shultz). Douglas McCorkindale, ook een AP-bestuurslid, zit tevens in het bestuur van Lockheed Martin, 's werelds grootste militaire multinational. Een optelsom is snel gemaakt.

Op de AP website: "On any given day, more than half the world's population sees news from AP." Ga je er vervolgens van uit dat minstens de helft van de wereldbevolking geen toegang tot nieuws heeft, dan is het slecht gesteld met de vrije pers. Vooral wanneer je weet dat AP (samen met Reuters) sinds begin vorig jaar een contract heeft afgesloten met de National Security Agency (NSA). Hiermee kan de NSA vrijelijk nieuwsberichten opkopen om ze vervolgens te vernietigen. De kop 'Gegarandeerd bereik. Zonder wijzigingen.' op de website van het ANP is dus simpelweg gebakken lucht.

2 comments:

  1. Iets meer informatie over de relatie tussen de US en de MEK (http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/02/25/wiran25.xml)

    ----

    A row has also broken out in Washington over whether to "unleash" the military wing of the Mujahedeen-e Khalq (MEK), an Iraq-based Iranian opposition group with a long and bloody history of armed opposition to the Iranian regime.

    The group is currently listed by the US state department as terrorist organisation, but Mr Pike said: "A faction in the Defence Department wants to unleash them. They could never overthrow the current Iranian regime but they might cause a lot of damage."

    ReplyDelete
  2. Bedankt Gijs. Ik had geen tijd meer om het op te zoeken. Maar interessant is het zeker. Staat me ook bij dat de VS vorig jaar een duur instituut heeft opgericht speciaal gefocussed op Iran (iets met vrijheid & democratie brengen of zo), verdienste van Rice.

    ReplyDelete