3 April 2007

Vondst? Knal? Explosie?

Waarom hebben de media zo'n moeite met het woord "bomaanslag", wanneer ze schrijven over de bomaanslag op de rechtbank in Osdorp? Het lijkt erop dat het woord "explosies" zich als een virus heeft verspreid.

nos.nl: "Ondanks de explosies in de zwaarbeveiligde rechtbank gaat het proces vandaag gewoon van start."
Het Juridisch Dagblad: "De rechtszaak zal ondanks de explosies doorgaan..." en "...laat staan wie verantwoordelijk is voor de explosies."
De Telegraaf: "Dat had te maken met de vondst van een niet ontplofte granaat in de ruimte waarop was geschoten." en "Zoals het er nu naar uitziet hebben de explosies bij de zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp niet tot grote onrust geleid in de buurt."
AT5: "De extra beveiligde rechtbank in Osdorp werd maandag rond 03.00 uur getroffen door explosies."
Dagblad van het Noorden: "Rond 03.00 uur raakte de Bunker, zoals de rechtbank in Osdorp beter bekend staat, zwaarbeschadigd door een of meerdere explosies."
nu.nl: "Volgens de raadsman heeft zijn cliënt geen enkel belang bij de explosies."
Het Parool: "De eerste procesdag in de strafzaak tegen topcrimineel Willem Holleeder en zijn negen medeverdachten is vannacht om drie uur in stijl begonnen: met een knal. Met drie knallen, om precies te zijn..."
Algemeen Dagblad: "De rechtszaak tegen Willem Holleeder is maandagochtend verplaatst omdat in de extrabeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp een projectiel is gevonden waarvan een deel nog niet was ontploft." en "De politie heeft twee projectielen aangetroffen die de schade hebben veroorzaakt."
Novum: "Bij de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp hebben zich zondagnacht een of meerdere explosies voorgedaan."
Reformatorisch Dagblad (kop): "Hirsch Ballin neemt explosies hoog op"
etcetera.


Ook waren politici er als de kippen bij met een gaat-u-vanavond-gerust-naar-bed' verhaaltje:

CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma: "Het heeft niets te maken met het omverwerpen van de rechtstaat." Extra bevoegdheden zijn volgens hem ook niet nodig.
VVD-Kamerlid Fred Teeven spreekt niet van een 'aanslag op de rechtstaat'. "Dat zijn te grote woorden."
ChristenUnie-Kamerlid Ed Anker: "Het is heftig, maar het is ook niet zo dat het hele gebouw met de grond gelijk gemaakt is. Er zijn een paar rolluiken van de gevel geschoten."
Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB): "..." (volgt de gebeurtenissen, maar vindt de aanslag vooralsnog een zaak van de lokale autoriteiten.)
(Bron: Parool 02.04.07)

Ik begrijp dit niet. Er is een aanslag gepleegd op een rechtbank, maar dat is geen aanslag op de rechtstaat? Wie of wat dekken die politici? Waar hebben wij eigenlijk een Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding voor?

Het woord "terreur" wordt slechts twee maal gebruikt (Parool en Nieuwsbank) en slechts een maal durft iemand het woord "terrorisme" in de mond te nemen - hoogleraar strafrecht Ybo Buruma.

Hoe zouden de reacties zijn wanneer het niet om Holleeder ging, maar bijvoorbeeld om Samir A.? Dan zouden we toch allang in Fase Rood zitten? Dan stonden er eenheden met automatomatische geweren en bivakmutsen bij bruggen en tunnels. Misschien zou er een avondklok worden ingesteld. De koningin zou een toespraak op televisie houden. Balkenende deelt oranje polsbandjes uit. Moskeeën zouden in brand worden gestioken. Geert Wilders looft een beloning uit, misschien wel samen met Jan Marijnissen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zet de 'Osdorpgroep' op de kaart, al dan niet met wapens en plattegronden leverende infiltranten. In de Haagse wandelgangen wordt er weer opgewonden gefluisterd over het wijzigen van de grondwet. Enquetebureau's vallen over elkaar heen met opinieonderzoeken. Politici vallen over elkaar heen om deze afschuwlijke misdaad te veroordelen.

Maar nee, niets van dit alles. De allereerste echte terroristische aanslag in Nederland na 9/11. Op onze rechtstaat. En de enige die het serieus schijnt te nemen is minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. Bestaan er dan toch nog politici die kunnen, of durven na te denken? Zet je alle nieuwsberichten naast elkaar dan is Hirsch Ballin een roepende in de woestijn. De woestijn die Nederland heet en alleen geïnteresseerd is in de strijd tegen de tsunami islam, maar wiens verontwaardiging achterblijft wanneer het gaat om terreur van 'eigen volk'.

No comments:

Post a Comment