3 October 2009

De waarschuwing

In 1948 zonden een aantal joodse intellectuelen, waaronder Hannah Arendt en Albert Einstein, een brief in aan de New York Times, waarin zij waarschuwden voor Menachem Begin. Begin was leider van de 'Vrijheidspartij' (Tnuat Haherut), "a political party closely akin in its organization, methods, political philosophy and social appeal to the Nazi and Fascist parties." En dat de partij was ontstaan uit de Irgun Zvai Leumi (Etzel), "a terrorist, right-wing, chauvinist organization in Palestine." Begin werd door een Britse rechtbank ter dood veroordeeld. Ondanks zijn terroristische verleden kozen de Israëliers hem tot premier (1977-1983), en in 1978 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede. (krantenknipsel .pdf bij Harvard, afbeeldingen hier)

Begin Irgun Etzel
Menachem Begin kust de Irgun-vlag op 4 augustus 1948, toen de terroristen opgingen in het Israëlische leger.


Het werk van Menachem Begin in Deir Yassin. Hij heeft er nooit spijt van gehad. Hij sleet zijn laatste dagen in een huis met een panoramisch uitzicht op Deir Yassin.


Aanslag op een Arabische bus door de Irgun, 17 doden, 29 december 1947


Het 'Etzel Huis', een museum ter nagedachtenis aan de Irgun, waarin de terroristen van weleer worden geëerd.


"Ter nagedachtenis van de bevrijders van Jaffa" Het museum is gehuisvest in een gestolen Arabisch huis in de wijk Manshiyya aan de rand van Jaffa, een dorp in de as gelegd door de Irgun-terroristen in 1948.


Eerbetoon aan de joodse "martelaren", waarvan sommigen zelfmoordterroristen.

Yosi Nachmiash (82) is een voormalige Irgun terrorist die de bezoekers van het museum onderhoudt met 'boeiende' verhalen over de 'operaties' waar hij bij betrokken was.

Meer informatie:
» Albert Einstein's geschreven reactie op een verzoek voor een gelddonatie voor de Stern Gang.
» 22 juli 2006: Israel celebrates Irgun hotel bombers

No comments:

Post a Comment