4 October 2009

Maxime Verhagen, vriend van schurkenstaat

Schurkenstaat
Een schurkenstaat (vertaling van het Engelse rogue state) is een pejoratieve term die in Nederland gebruikt wordt om een land de beschrijven dat zich buiten internationale verdragen stelt en zich in de internationale politiek 'onfatsoenlijk' gedraagt. ... De term wordt het meest gebruikt door de regering van de Verenigde Staten. Zij duiden hiermee landen aan die onder andere terrorisme steunen, mensenrechten schenden, internationale wetten negeren of massavernietigingswapens bezitten. (Wikipedia)

"Minister Lieberman blijkt een bedachtzaam spreker, maar wel een met stellige standpunten die lang niet altijd overeenkomen met die van NL." (Maxime Verhagen op Twitter, 24 juni 2009)

Maxime Verhagen en Avgidor Lieberman

Dit is geen grap. Maxime Verhagen schudt de hand van zijn nieuwe ambtgenoot Avgidor Lieberman, vroeger uitsmijter bij een nachtclub. Deze racistische extremist voldoet aan dezelfde argumenten waarmee Verhagen tegen onderhandelingen met Hamas is:
• Hij erkent het recht op een Palestijnse staat niet;
• Hij weigert gemaakte afspraken met de Palestijnen na te komen (Annapolis);
• Hij weigert geweld af te zweren.
Daarnaast:
• Hij heeft regelmatig opgeroepen tot geweld tegen Palestijnen;
• Hij woont in een nederzetting op de Westoever (Nokdim), die volgens het internationaal recht (geakkoordeerd door Nederland) illegaal is. Volgens het statuut van Rome van het Internationaal Strafhof worden nederzettingen als oorlogsmisdaad aangemerkt;
• Hij was lid van een extreem-rechtse en racistische organisatie (Kach) die in 1994 verboden werd nadat een van zijn leden (Baruch Goldstein) 29 Palestijnse moskeegangers vermoordde in Hebron.

Enkele 'wapenfeiten' van Lieberman:

In 2002 stelde Lieberman voor om ook burgerdoelen te bombarderen:
"At 8am we'll bomb all the commercial centres... at noon we'll bomb their gas stations... at two we'll bomb their banks." De huidige president Shimon Peres reageerde: "And at 6pm you'll receive an invitation to the international tribunal in The Hague." (The Independent)
En: "I would not hesitate to send the Israeli army into all of Area A [the area of the West Bank ostensibly under Palestinian Authority control] for 48 hours. Destroy the foundation of all the authority's military infrastructure, all of the police buildings, the arsenals, all the posts of the security forces... not leave one stone on another. Destroy everything."

In 2003 stelde Lieberman in de Knesset voor om Palestijnse gevangenen in de Dode Zee te verdrinken. Hij bood daarbij als minister van Transport aan om het busvervoer te verzorgen. (Haaretz)

In 2006 stelde hij in de Knesset voor om alle Arabische parlementariërs te executeren (YNet News, Jerusalem Post)

In 2009, tijdens operatie Cast Lead, stelde Lieberman voor om ook maar atoombommen op Gaza te gooien (Jeruzalem Post)
Rond die tijd probeerde hij de Arabische partijen uit te sluiten van de verkiezingen, dat werd voorkomen door het Israëlische Hooggerechtshof met een unanieme stemming. (Haaretz)

"Er zit weer beweging in het vredesproces" (Maxime Verhagen 25 juni 2009)

Tijdens het werkontbijt dat Verhagen met Lieberman had op 24 juni, liet Lieberman weten dat hij het stoppen van de bouw van nederzettingen onacceptabel vond. Een dag later loog het ministerie: "Er zit weer beweging in het vredesproces in het Midden-Oosten. Dat constateerde minister Verhagen tijdens besprekingen in Israël en de Palestijnse Gebieden." Terwijl Verhagen alweer helemaal niets had bereikt bij de Israëlische regering, net als alle andere keren. Maar dat is ook logisch, wanneer je geen eisen of voorwaarden stelt, en ongeacht haar weerzinwekkende acties tegen de Palestijnen en de internationale rechtsorde, de schurkenstaat wil blijven steunen. Dat bleek onlangs weer toen Verhagen tegen het VN-onderzoek o.l.v. VN-rechter (tevens jood en zionist) Goldstone was, en daarna logischerwijs het Goldstone rapport verwierp. Conny Mus, met zijn 20 jaar ervaring als Midden-Oosten corespondent, schreef: "Onze minister Verhagen staat bekend als een vriend van Israёl. Hier wordt hij de pro-Israёl minister uit Nederland genoemd."

Gaza na Cast Lead

"Today in Sderot I was able to witness myself the terrible results of the continuing rockets and mortar attacks, the fear of innocent people, innocent civilians living there with their children trying to just have a normal life, and I saw their fear, too. It's absolutely clear that there is no excuse for these despicable acts of terrorism. It's absolutely clear that also the Netherlands strongly condemn those attacks." (Maxime Verhagen op persconferentie in Israël op 21 januari 2009)

Verhagen heeft ook gesproken met Tzipi Livni, en de ironie wil dat die zich, volgens BuZa, zorgen maakt over "de groei van uiterst rechtse, ten dele racistische partijen" in Europa. Samen met Livni bracht Verhagen een bezoek aan Sderot, om het leed der Israëli's met eigen ogen te aanschouwen. Het werd een geregisseerd optreden met de burgemeester, de gebruikelijke boze bewoners, en een bezoek aan het museum voor rakethulzen. Verhagen weigerde echter een bezoek te brengen aan het verwoeste Gaza - nota bene op uitnodiging van John Ging, hoofd van de VN-organisatie UNRWA in de Gazastrook - waarbij hij er de nadruk op legde dat Israël het recht had om zich te verdedigen en dat Hamas verantwoordelijk was voor de verwoesting. Volgens Verhagen zou de oorlogsschade "niet beter op mijn netvlies komt te staan als ik er ben." Maar wanneer het om schade in Israël gaat, laat Verhagen zich graag met een bezorgde meelevende blik fotograferen in het rakethulzenmuseum.

"The vision I would like to see here is the entrenching of the Jewish and the Zionist state... I very much favour democracy, but when there is a contradiction between democratic and Jewish values, the Jewish and Zionist values are more important." (Lieberman in de Scotsman, 23 oktober 2006)

Extra informatie:
» Conny Mus: Israël pleegt oorlogsmisdaden
» Chris Hedges: Israel’s Racist in Chief
» Electronic Intifada (2006): World silent as fascists join Israel government

No comments:

Post a Comment