17 March 2007

Bush gaf oorlogsmisdaden toe

In een openbare bekentenis van president George W. Bush op 6 september 2006 aan het Congres geeft hij toe schuldig te zijn aan schendingen van het Internationaal Humanitair Recht (1996). Impliciet gaf hij toe schuldig te zijn aan het autoriseren van illegale verdwijningen, gevangenemingen, martelingen, transporten van gevangenen tussen landen en het niet toelaten van het Internationale Committee van het Rode Kruis bij gevangenen.

Dit zijn allen ernstige schendingen van de Geneefse Conventies. Artikel 3, de Wet op Oorlogsmisdaden of ernstige inbreuken op de Geneefse Conventies, bepaalt dat schendingen van de Geneefse Conventies en alle schendingen van Artikel 3 strafbaar zijn met boetes, gevangenisstraf, of, indien het slachtoffer overlijdt, de doodstraf.

Tegelijkertijd verzocht Bush om een amendement aan de wet toe te voegen dat hij en andere Amerikaanse politici, militairen en de CIA immuniteit kregen voor vervolging, en voegde toe dat het voor het Congres van de "hoogste prioriteit" is om dit voor elkaar te krijgen. Een amendement dat ontworpen is om de Geneefse Conventies, de Wet op Oorlogsmisdaden en zelfs de Neurenberger Wetten (waarmee we de nazi's hebben kunnen veroordelen) buiten spel te zetten in het Amerikaanse regeringsbeleid.

De huidige mythe rond de Oorlog tegen Terrorisme is dat het terrorisme in de wereld zo'n groot probleem is dat bestaande wetten, akkoorden en conventies niet meer nageleefd hoeven te worden, zoals Bush stelde: "To win the war on terror, we must be able to detain, question and, when appropriate, prosecute terrorists captured here in America and on the battlefields around the world." Wat hij niet vermeldde is dat zijn wetswijziging ook andere krijgsgevangenen over de hele wereld dan vermeende terroristen zou treffen.

In de laatste 6 jaar heeft de Amerikaanse regering schendingen van mensenrechten goedgepraat met enkel politieke argumenten, maar zonder enige wettelijke basis. En nu het politieke tij aan het keren is, doen Bush en zijn handlangers hetzelfde dat oorlogsmisdadigers altijd hebben gedaan in de geschiedenis der mensheid: al hun macht aanwenden om hen te vrijwaren van vervolging voor de consequenties van hun daden.

En Nederland steunt de huidige Amerikaanse politiek, onvoorwaardelijk, én militair.

Hoe noem je iemand die oorlogsmisdaden steunt?

"Iedere dode Nederlandse soldaat is er een te veel. Het is moord op eigen militairen door de Haagse bende van vier, Balkenende, Zalm, Bot en Kamp. Een geëmotioneerde minister van Defensie, die dus eigenlijk in een kliniek thuis hoort, zei, dat hij de Irakezen niet in de steek wilde laten. Dit ten koste van dode Nederlandse militairen? Toen hij nog handelsreiziger in ellegaren was had hij nog nooit van Iraq gehoord. Nu is zijn liefde voor Irakezen zo groot, dat zonen van andere mensen er maar voor moeten sneuvelen. Terwijl iedereen weet hoe het drama sowieso afloopt. Het Westen wordt uit Irak geflikkerd.

Kon je de idioten maar door de militaire politie achter slot en grendel laten zetten, in de hoop dat er rustige en wijze besluiten worden genomen."
(Willem Oltmans, 2004)

No comments:

Post a Comment