17 November 2006

Nederland martelde in Al Muthanna

25-05-2004: Ben Bot, 30e Vergadering Beleidsdebat Buitenlandse Zaken Eerste kamer
De positieve bijdrage die de Nederlandse militairen hebben geleverd en nog steeds leveren aan de stabiliteit in de provincie Al Muthanna en de waardering die zij daarvoor mochten ontvangen van de lokale bevolking en bestuurders, strekt tot tevredenheid. Ik vind dat ik dat hier toch nog maar eens mag zeggen, na alles wat daarover op andere wijze naar voren is gebracht. De inzet van de Nederlandse krijgsmacht, die echt een geweldige inspanning levert, waarbij een militair het leven heeft gelaten, is beslist zinvol en constructief. Vanaf de aanvang van de missie voeren de Nederlandse militairen projecten uit op het gebied van civiel-militaire samenwerking. Hierdoor creƫren zij onder de lokale bevolking draagvlak voor hun aanwezigheid, hetgeen de veiligheid van de Nederlandse militairen ten goede komt. Verschillende personen, die Irak net hebben bezocht, hebben hierop gewezen.


22-07-2005: Beantwoording kamervragen Van Bommel over hulp voor Irakese marteleenheden
Vraag 7: Kunt u verzekeren dat de 2,1 miljoen euro die de Nederlandse regering bijdraagt ten behoeve van de training door het Verenigd Koninkrijk van de Iraakse politie in de provincie Al-Muthanna, op geen enkele wijze bijdraagt aan geheime eenheden, geheime gevangenissen of mensenrechtenschendingen?

Antwoord Ben Bot: De Nederlandse bijdrage wordt besteed aan de training en 'mentoring' door het Verenigd Koninkrijk van de Iraakse politie in de provincie Al-Muthanna met een sterke focus op de rechten van gedetineerden. De hoofdoelstelling hierbij is het bieden van ondersteuning bij de opbouw van een efficiƫnte en effectieve Iraakse politie die transparant is en publiekelijk ter verantwoording kan worden geroepen.


Ja ja, die goeie ouwe VOC tijd, wat zouden we toen gedaan hebben met soldaten die zich niet aan de regels hielden? Op het schavot, kielhalen, bamboesplinters onder de nagels schuiven... Iets zegt me dat Balkenende dat even vergeet nu blijkt dat het Nederlandse leger zich in Irak in Al Muthanna ook heeft beziggehouden "hardhandige tactische ondervragingen" - maar zeg maar martelen hoor.

Surprise, er zijn alweer verschillende oplossingen voor dit probleempje in de maak:
1. De Zondebok. En dat wordt Chef Defensiestaf Luuk Kroon die nu met pensioen is: "Ik ben met pensioen, heb overal een dikke streep onder gezet en geef geen commentaar"
2. Is niet gemeld. Maar volgens de NOS vandaag: "De commandant heeft het incident gemeld in Den Haag. De inlichtingendienst werd vervolgens intern op de vingers getikt." Dus dat is weer van de baan.
3. Is waar, maar: "Het ministerie van Defensie bevestigt dat de militaire inlichtingendienst in de Iraakse provincie Al Muthanna zijn zijn boekje te buiten is gegaan, maar zegt dat het niet ging om marteling." Dit is de Amerikaanse variant die de zaak tot ver over de verkiezingen heen kan trekken. Ik gok op deze laatste.

6 comments:

  1. De weg kwijt? Dan bent u op het eindpunt aangekomen.

    Is therapie niks voor je want als ik je blog zie dan is je kijk op de wereld en werkelijkheid echt krom. Je ontbeert iedere realiteitszin.

    ReplyDelete
  2. Ja ja, het blijft een probleem voor sommigen, die vrijheid van meningsuiting.

    ReplyDelete
  3. Een goed en veilig uiteinde, en een gezond 2007.

    ReplyDelete
  4. Ja, het blijft een probleem, die vrijheid van meningsuiting. Vooral als je een extreem linkse facist bent.
    Want dan beland je op het eindpunt.

    ReplyDelete
  5. O wacht, dat was Charlie, die weigert altijd zijn medicatie wanneer hij in zijn manische fase zit. Best zielig.

    ReplyDelete