19 November 2010

SpitsNieuws en ANP bedrijven meer pro-Israël propaganda dan Israël zelf

Hoe meer de Israëlische kolonisering bedreigd wordt, hoe meer aanslagen Israël van het beschaafde Westen mag plegen op de Palestijnse bevolking. De zionistische staat van 1948 is alleen levensvatbaar in een staat van permanente oorlog ("on terror") met haar buren en de oorspronkelijke bewoners. O.a. het unieke slachtofferschap van joden draagt daar aan bij. Maar zeker ook onze commerciële massamedia die de misdaden van "de Joodse staat" aan haar lezers blijven verkopen.

Al-Qaeda spreekt taal van het jodendom

Israël is voor het eerst door al-Qaeda-figuren in de eigen Hebreeuwse taal bedreigd. Een website die banden zou hebben met de terroristen publiceerde een boodschap van een halve minuut lang, waarin een mannenstem in de taal van het jodendom "de joodse agressors" te verstaan geeft dat "ze niet veilig zijn voor raketten en andere aanvallen".

De Hebreeuwse stem roept hen op het land Palestina te verlaten. De spreker zegt te behoren tot de Jemaa Ansa al-Sunna uit de Gazastrook. Hij kondigt wraak aan voor de dood van twee Palestijnse strijders die deze maand zijn gedood bij Israëlische luchtaanvallen.

Het gebruik van de taal van Israël in deze kringen van extremisten is ongekend, volgens een Israëlische terrorismedeskundige. (SpitsNieuws)

Al-Qaeda dreigt in het Hebreeuws

TEL AVIV - Israël is voor zover bekend voor het eerst door figuren uit kringen van al-Qaeda in de eigen Hebreeuwse taal bedreigd.
Een website die banden zou hebben met het gevreesde netwerk van terroristen publiceerde donderdag een boodschap van een halve minuut lang, waarin een mannenstem in het Hebreeuws "de joodse agressors" te verstaan geeft dat "ze niet veilig zijn voor raketten en andere aanvallen". De stem roept hen op het land Palestina te verlaten.

De spreker zei te behoren tot de Jemaa Ansa al-Sunna (Gemeenschap van Soenna-aanhangers) uit de Gazastrook. Hij kondigt wraak aan voor de dood van twee Palestijnse strijders die deze maand zijn gedood bij Israëlische luchtaanvallen. Het gebruik van de taal van Israël in deze kringen van extremisten is ongekend, aldus een Israëlische terrorismedeskundige, Matti Steinberg. (ANP)

Spitsnieuws: "al-Qaeda-figuren"
ANP: "figuren uit kringen van al-Qaeda"

Zodra iemand spreekt van "types" en "figuren" - in plaats van 'mensen', 'personen', 'leden', etc. - is het de bedoeling om personen negatief weg te zetten en, in dit geval, zonder te beweren dat het ook echt om leden van al-Qaida gaat. Zoals u weet is "al-Qaida" een magische term geworden om alles wat het internationaal recht verbiedt te kunnen uitvoeren: van administratieve detentie tot aan genocide.

Spitsnieuws: "Al-Qaeda spreekt taal van het jodendom"
ANP: "Al-Qaeda dreigt in het Hebreeuws"

Het is duidelijk dat de uiterst verkoopbare titels van beide nieuwsberichten wordt gelegitimeerd door het gebruik van de term "al-Qaeda-figuren". Maar gaat het ook om leden van al-Qaeda? Dat weet niemand. Dat heeft SpitsNieuws en het ANP er gewoon bij verzonnen, of zo is hen dat ingefluisterd. Waarom? Omdat SpitsNieuws en het ANP Israëlische propaganda willen bedrijven in plaats van de lezer correct te informeren. En dat houdt o.a. in dat het elk verzet tegen de Israëlische terreur moet delegitimeren.

Spitsnieuws: "de taal van het jodendom"
Deze uitdrukking onderstreept de joodse propaganda: de lezer moet begrijpen dat het niet om een taal gaat, het Hebreeuws, en zelfs niet om een bedreiging van Israëlische joden, maar dat het gaat over een mondiale, all out attack op iedereen die de joodse religie belijdt - ook al betreft het alleen maar een anonieme "mannenstem" op een niet nader genoemde website.

Spitsnieuws & ANP: "...dat 'ze niet veilig zijn voor raketten en andere aanvallen'"
Wanneer Israël vanuit de lucht de mededeling strooit dat Gazanen 'niet veilig zijn voor raketten en andere aanvallen', gevolgd door bombardementen, dan maken SpitsNieuws en het ANP daar geen heisa van. Waarom niet? Omdat Israël in haar ogen het volste recht heeft om Palestijnen te bedreigen, maar Palestijnen Israël niet.

Spitsnieuws: "De Hebreeuwse stem"
De schrijver bij Spitsnieuws is geen journalist, die onze taal goed behoort te beheersen, dat mag duidelijk zijn. Een stem kan namelijk niet "Hebreeuws" zijn. Een taal kan Hebreeuws zijn, een stem kan alleen hoog, laag, luid, zacht schor, etc. zijn.

Spitsnieuws: "De spreker zegt te behoren tot de Jemaa Ansa al-Sunna uit de Gazastrook"
ANP: "De spreker zei te behoren tot de Jemaa Ansa al-Sunna (Gemeenschap van Soenna-aanhangers) uit de Gazastrook"

Wie de spreker is weten we niet, wat hij precies zegt kunnen we niet beluisteren, op welke website het fragment staat weten we niet, en of de spreker wel een Palestijn (van "Jemaa Ansa al-Sunna") is en geen Israëlische agitator (van MEMRI) weten we ook niet. SpitsNieuws en het ANP poneren het geheel toch als waarheid. En zo hoort dat ook, wanneer je propaganda voert.

Spitsnieuws: "...volgens een Israëlische terrorismedeskundige"
ANP: "aldus een Israëlische terrorismedeskundige, Matti Steinberg"

Maar is het wel een "deskundige"? Iedereen mag zich namelijk een "deskundige" noemen, zelfs wanneer dat niet zo is. En voor wie spreekt deze persoon? Voor Israël natuurlijk. De boodschap is belangrijk, niet de feiten en niet de werkelijkheid.

Hoe meer je leest, hoe minder je weet

In de internationale pers (bronnen: AP, Reuters, AFP) wordt het verhaal veel genuanceerder gebracht. De ingesproken boodschap is hier significant anders als de Nederlandse versie:

"Our letter is to the Jewish attackers that the killing of our brothers will not stop us from the continuation of jihad"

"You won't have any security calm and our rockets will continue, God willing, if you won't leave the land of Palestine and you will know that your citizens ... are not safe from our members."

30 seconden zijn snel gevuld. Het Hebreeuws dat wordt gesproken is met een zwaar (buitenlands?) accent, en is zo vervormd door ruis zodat het moeilijk te verstaan is. Maar dat lezen we niet in SpitsNieuws en bij het ANP. Het kan dus net zo goed wijzen op een false flag operatie, Tonbandstimmen, of een bericht van een andere planeet. SpitsNieuws en het ANP zullen de geluidsopname niet hebben beluisterd, maar gebruiken een bron die niet genoemd wordt.

De door SpitsNieuws en ANP genoemde terroristische beweging "Jemaa Ansa al-Sunna" is een Iraakse terreurgroep die volgens Wikipedia een kleine aanhang heeft in de Gazastrook. Echter de persoon van het genoemde geluidsfragment stelt lid te zijn van "Ansar al-Sunna in Al-Quds" - dat zoveel betekent als 'de Volgelingen van Sunnah [de levenswijze van de profeet Mohammed] in Jeruzalem'. Tot vandaag heeft niemand ooit van deze groep gehoord. De relatie met al-Qaeda is dus volkomen uit de lucht gegrepen.

De door het ANP genoemde "terrorismedeskendige" Matti Steinberg, blijkt een voormalige Hoofd Palestijnse Zaken van de Israëlische geheime dienst Shin Beth. Hij verscheen ook als getuige in het Goldstone Rapport "by an explicit argument that Israel should "put pressure" on Hamas by targeting civilian infrastructure to attain its war aims." Een "terrorismedeskundige" die zelf terreur en oorlogsmisdaden propageert. Betrouwbare bron? Deskundig?

"These groups are always trying to kill us," said Ephraim Inbar, an anti-terrorism expert at Bar-Ilan University near Tel Aviv. "It's not clear if this group is Army of Islam or a different al-Qaida-minded group, what's the difference. It's just another group that hates us." (AP)

Weer een andere "deskundige" dus, die in tegenstelling tot SpitsNieuws en het ANP meent niet te weten van welke club de boodschap komt (klopt), maar ook duidelijk aangeeft dat het om de boodschap gaat, en niet van wie hij komt.

"Still, there is no evidence that the group receives funding from al-Qaida, and Palestinian officials insist there is no direct connection."

"Israeli Foreign Ministry spokesman Yigal Palmor played down the significance of the recording, noting its poor quality, and suggested it may be an attempt to impress followers in Gaza by showing it can "threaten the enemy" in their own language."

Conclusie: SpitsNieuws en het ANP bedrijven nog meer pro-Israël propaganda dan Israël zelf.

No comments:

Post a Comment