10 May 2009

Joël Voordewind verblijft in illegale nederzetting

Joël Voordewind van de ChristenUnie maakt een rondreis door Israël en bericht daarover middels een dagboek in Trouw. In deel 4 schrijft hij:

Vandaag bezochten we de westelijke Jordaanoever. We overnachtten in een hotel waar eerder twee keer een zelfmoordaanslag is gepleegd. De eerste keer blies een jonge Arabier zich op bij de receptie en raakte de vrouw van de eigenaar gewond. De tweede keer ontdekte de eigenaar de jonge man op tijd omdat hij gebrekkig arabisch sprak en zich verdacht gedroeg.

ChristenUnie

Het is niet moeilijk om uit te zoeken om welk hotel het hier gaat: het Eshel Hashomron Hotel in Ariel. En Ariel is de op een na grootste joodse nederzetting in bezet gebied (Voordewind: "gemengd gebied").

Voordewind's hotel verkoopt pistolen, munitie en heeft een schietbaan










Het Eshel Hashomron Hotel heeft ook een wapen- en munitiewinkel, en een schietbaan waar je op cursus kunt van de Israëlische politie. Ik neem aan dat je leert om op Palestijnen te schieten, aangezien de op de website aangeboden Jericho, Glock en Smith & Wesson niet gemaakt zijn voor de jacht. We lezen: "Acquiring a personal weapon through the Hotel is most advantageous due to the especially low prices. ... In 2002 we made the decision to manage the range and the weapons store by ourselves,as we found this to be the most satisfactory for our customers." (bron)

Schending internationaal recht en Annapolis, en Apartheid

Volgens het internationale recht is Ariel een illegale nederzetting, gebouwd in bezet gebied, en dat is een overtreding van de Vierde Conventie van Geneve. De nederzetting is ook omstreden omdat de Israëlische apartheidsmuur om Ariel heen zich diep in bezet gebied bevindt, ten oosten van de Groene Lijn. Rondom Ariel vormen zich steeds nieuwe kleine nederzettingen die de nederzetting uitbreiden. Dat vormt ook weer een schending van de Annapolis akkoorden, waarmee Olmert zonder voorbehoud beloofde de nederzettingen niet uit te breiden, met als doel om tot een vredesovereenkomst met de Palestijnen te komen.

Tussen Tel Aviv en Ariel ligt een snelweg die alleen door Israëliërs gebruikt mag worden. De reisduur is 20 minuten. Voor Palestijnen duurt de reis via binnenwegen urenlang en is door de checkpoints van het bezettingsleger vrijwel onmogelijk om te maken. In 2008 werd Ariel uitgebreid met een door de regering goedkeurde industriële zone. Na Annapolis verdubbelde het totaal aantal kolonisten, in Ariel met meer dan de helft, maar de fans van het 'Heilige Land' als Joël Voordewind geloven nog steeds dat Israël vrede wil in plaats van nog meer Lebensraum, en de judaïsering van 'Samaria' (zionistische naam voor de Westoever), waarvan Ariel volgens de Israëlische regering de "hoofdstad" is.

ChristenUnie
De Peace Now vredesbeweging in Ariel heeft de gebruikelijke symbolen van het hotel beplakt met symbolen die aangeven wat er werkelijk in de nederzetting gebeurt. (2005)

Joodse bomaanslag op pastor in Ariel

De ultra-orthodoxe joodse gemeenschap in Ariel is zo extreem dat het niet terugdeinst voor terreur.
When Ortiz's 15 year-old son Ami plucked off a chocolate, it detonated a bomb powerful enough to blow out all the apartment's windows apartment and to be heard a mile away. The bomb was packed with nails, screws and needles. Doctors found over 100 pieces of metal embedded in the boy's body by the blast, which sheared off the skin and muscle on his legs and chest. The teenager survived, but still faces six more operations of skin grafts and the removal of shrapnel from his eyes. Whoever did it, says Ortiz, knew "that we adults wouldn't open up the Purim package — it would be the kids." (bron: Time)

Joël Voordewind had kunnen kiezen uit honderden, zo niet duizenden hotels binnen de Groene Lijn. Maar nee, hij koos bewust voor een hotel in een illegale nederzetting. De vraag is nu: wie betaalt zijn reis? Wordt de economie in Ariel gestimuleerd door de overheid - dus u en ik?

Isreality boekt ook in de illegale nederzetting

Dat blijkt uit het EO reisprogramma van hun 'Isreality' Jongerenreis. De schrijvers van het programma melden niet dat Ariel in door Israël bezet gebied ligt, maar weer in "Samaria, het hartland van Israel". Is de Westelijke Jordaanoever het hartland van Israël? Isreality is de jongerentak van het zionistische Christenen Voor Israel.

Altijd al iets willen betekenen voor het Joodse volk? dan is dit je kans. Van 12 tot 23 juni organiseert Isreality een werkreis voor jongeren. We gaan helpen een bijbelse tuin op te knappen bij een Joods hotel in Ariel. ... Dit hotel is het enige Joodse hotel in Samaria, het noordelijke deel van de Westelijke Jordaanoever. In verhouding komen er maar weinig gasten. Onze hulp kunnen ze dus goed gebruiken!

Hulp aan de Israëlische bezetting? Voor 1395 euro mag je mee. Het hotel zal er blij mee zijn, de Nederlandse gasten die betalen voor hun verblijf, en verrichten daarnaast ook nog eens gratis arbeid: de reizigers moeten bomen planten op het hotelterrein.

No comments:

Post a Comment