6 May 2009

BevindingenVN rapport gepresenteerd als ‘kritiek op Israël’

Onze pro-Israël media weet het weer aardig in te pakken. Het motto is dat het VN rapport van een onafhankelijke commissie over de Israëlische slachtpartij in Gaza simpelweg - of naar u wilt: slechts - “kritiek” is. In alle gedaantes die de betekenis van ‘kritiek’ zou kunnen aannemen:
ANP: ‘VN-commissie uit harde kritiek op leger Israël’.
Volkskrant: ‘Rapport VN hekelt rol Israël bij oorlog in Gaza’
NOS: ‘VN haalt uit naar Israël over Gaza’

Dit alles in tegenstelling tot de uitslag van het IDF onderzoek, daar werd gewoon alles ‘geconcludeerd’:
NRC: Leger Israël concludeert: geen schending in Gaza
NOS: Israël: leger schond geen wetten bij invasie
Volkskrant: Israël: niets mis met optreden leger in Gazastrook
Refo Dagblad: “Tijdens de recente invasie in Gaza heeft het Israëlische leger geen internationale rechtsregels geschonden. Dat blijkt uit intern onderzoek, aldus het leger gisteren.”


In this undated photo provided Wednesday, March 25, 2009 by Human Rights Watch, unexploded white phosphorus canisters and shells are seen at the site in Gaza City where Palestinian demining teams collected unexploded ordnance. Israel fired white phosphorous shells indiscriminately over densely populated areas of Gaza in what amounts to a war crime, Human Rights Watch said in a report Wednesday. (AP Photo)


Alleen de NRC durft deze keer te schrijven dat het niet om kritiek maar om conclusies en feiten gaat:
In een vandaag gepubliceerd rapport concluderen de VN dat Israël bij zes incidenten verantwoordelijk is voor de doden en gewonden onder de burgers die hun toevlucht hadden gezocht in die VN-gebouwen. In één geval waren het Palestijnse militanten die schoten op een opslagplaats van de VN.
Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zei dat het onderzoek overtuigend heeft aangetoond dat het “onbetwistbaar” Israëlisch wapens waren die gebruikt zijn bij de aanvallen op verschillende scholen, een kliniek een het hoofdkwartier van de VN in de Gazastrook. Het rapport beschuldigt het Israëlische leger van “nalatigheid en roekeloosheid met betrekking tot gebouwen van de VN en de veiligheid van haar medewerkers en andere burgers in die gebouwen”.


This undated handout photo provided March 25, 2009 courtesy of Human Rights Watch shows the scorched children’s playroom inside Al-Quds hospital in Gaza City. The fifth-floor playroom was destroyed during a white phosphorus attack on January 15, 2009.


In het buitenland hecht men meer waarde aan journalistiek, zélfs de pro-Israël media:
CNN: UN probe blames Israel for deaths during Gaza offensive (beschuldigd)
New York Times: United Nations Rebukes Israel for Gaza Attacks (berispt)
Washington Post: UN Inquiry Finds Israel Purposely Fired on School in Gaza (concludeert)
Voice of America: UN Report Finds Israel Responsible for Deaths and Damage to UN … (houdt verantwoordelijk voor)
Reuters: UN report accuses Israel of recklessness in Gaza (beschuldigt)
Times Online: UN report condemns Israel over Gaza war (veroordeelt)

No comments:

Post a Comment