22 June 2006

perscensuur afghanistan

Wat zo typisch is voor een land dat door de CIA geregeerd wordt is dat journalisten het vrijwel meteen moeilijker krijgen om verslag te doen. Enkele recente voorbeelden:

3 mei 2006: Reporters van radio Sadae Haqiqat is door de lokale politie bedreigd omdat ze "te moeilijke vragen stelden."
5 mei 2006: Journalist Haseeb Sharifee is bedreigd door het provinciale bestuur van Takhar voor het uitzenden van een "sarcastisch" gedicht op Takhar TV.
7 mei 2006: Cameraman Omid Yakmanish van Tolo TV werd door parlementsleden in elkaar geslagen bij het filmen van een debat over de overwinning van de Mudjehedeen op de Soviet Unie.
27 mei 2006: Drie leden van Ayna TV zijn in elkaar geslagen door veiligheidsmensen bij de poort omdat ze de selectie van de president voor het hooggerechtshof kwamen filmen.

Eergisteren kwam de Afghaanse regering met een 'oplossing' voor het probleem: een geheime lijst met ge- en verboden voor de media. Met andere woorden: censuur. Nationale en internationale persagentschappen en mediamensen zijn benaderd door de veiligheidsdienst (de National Security Directorate, die arrestaties voor de VS uitvoert en er eigen volkstribunalen en martelgevangenissen op nahoudt) met een lijst van wat wel en niet gepubliceerd mag worden. Ondanks het Afghaanse verbod op publicatie van de lijst [sic], is hij te downloaden bij Reporters Without Borders.

Enkele regels:
• Verbod op publicatie van interviews en andere rapportages die tegen de aanwezigheid van de strijdmacht van de Coalitie en de ISAF in Afghanistan zijn.
• Verbod op het filmen en interviewen van de Taliban.
• Verbod op het lezen van verklaringen van gewapende organisaties.
• De Mujahideen mag men geen "krijgsheren" noemen.
• Verbod op publicatie van interviews en rapportages tegen het buitenlandbeleid van de regering.
• Verspreiding van verslagen van de activiteiten van terroristen die inhumaan zijn, en die hun misdadige activiteiten aan het licht brengen.
• Het promoten van "de geest van de volharding en de moed van de strijdkrachten in de hoofdstad en provincies, met name in de grensgebieden."

22 juni 2006
'Kamp: geen censuur van journalisten'
DEN HAAG (ANP) - Er is geen sprake van dat Defensie Nederlandse journalisten censureert die 'embedded' aan het werk zijn in de Afghaanse provincie Uruzgan. Dat antwoordde minister Henk Kamp (Defensie) afgelopen dinsdag in de Tweede Kamer op vragen van bezorgde Kamerleden.
Volgens Kamp is er een afspraak met journalisten in het gebied dat zij hun journalistieke productie aan militairen laten zien vóór deze naar Nederland wordt gestuurd. Volgens Kamp zijn er geen beperkingen voor de journalisten, maar mogen zij niets melden dat de veiligheid van de militairen in gevaar kan brengen. "Ik kan daarmee geen risico's nemen en ik kan mijn verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de militairen niet overdragen op een journalist", aldus Kamp.

No comments:

Post a Comment