19 January 2014

Fraude en zelfverrijking in Nederland: Januari 2014

Een maandje berichten over de perfide Hollandse koopmansgeest.

KPMG sluit meer fraude partners niet uit
Accountant KPMG sluit niet uit dat zijn partners bij meerdere bedrijven betrokken zijn geweest bij fraude. Daarom doet KPMG, een van de grootste boekhouders van Nederland, nu onderzoek naar het werk voor verschillende cliënten.


Verdachte Marcel Senders uit Waalre stopt als advocaat
Marcel Senders wordt verdacht van faillissementsfraude en valsheid in geschrifte. Ruim een jaar geleden werd hij daarom gearresteerd en zat hij drie dagen vast. Senders ontkent dat hij een actieve rol heeft gehad bij fraude die vermoedelijk is gepleegd bij het faillissement van een makelaarskantoor.
In een schriftelijke verklaring laat Senders weten dat het na tien intensieve jaren als advocaat tijd is voor een volgende 'carrièrestap'. Hij was verder niet bereikbaar voor commentaar.

Europa wil fraude met voedsel aanpakken
'Jarenlang waren we zo gefixeerd op voedselveiligheid en volksgezondheid dat 'gewone' fraude met ons voedsel erbij inschoot', aldus CDA-Europarlementariër Esther de Lange in de krant.

Lokaal Dinkelland schorst raadslid dat gezocht wordt voor fraude
Een raadslid van Lokaal Dinkelland wordt gezocht voor fraude. Het raadslid wordt ervan verdacht dat hij na de jaarwisseling geld heeft verduisterd van begrafenisvereniging Helpt Elkander in Denekamp. Het raadslid was daar penningmeester en is met de noorderzon vertrokken.


Oud-Rabo bestuurders mogelijk vervolgd om Libor
De bank heeft een transactie gesloten, aldus Spong. ''Dat houdt in dat er misdrijven zijn gepleegd door in ieder geval de bank.'' Volgens hem gaat het vermoedelijk om valsheid in geschrifte en oplichting.

Grote fraude bij Huurdersfederatie Hoogeveen
Uit het onderzoek bleek dat de ex-voorzitter meer dan € 50.000,- euro naar zijn eigen rekening had overgemaakt. Tijdens het onderzoek verklaarde hij dat hij voor dit geld werk had verricht en facturen had gestuurd. Dit was bezijden de waarheid, de facturen bleken grotendeels vals.

OM: accountant had fraude extern moeten melden
Een accountant had de Belastingdienst op de hoogte moeten stellen toen hij ontdekte dat een van zijn cliënten met BTW fraudeerde. Dat betoogde het Openbaar Ministerie vrijdag bij de accountantskamer. Met zijn melding had voorkomen kunnen worden dat tonnen ten onrechte waren uitgekeerd.

Groot schoonmaakbedrijf verdacht van fraude
Bedrijfspanden en woningen in en rond Amsterdam zijn donderdag doorzocht in een onderzoek naar witwassen, uitkeringsfraude, fiscale fraude en valsheid in geschrifte. Daarbij zouden ook onderaannemers van het schoonmaakbedrijf betrokken zijn.

Gemertse superbelegger verdacht van oplichting en witwassen
Rob van den B. deed in beleggingen en werd begin oktober opgepakt na een anonieme tip en informatie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hij zou tientallen beleggers hebben opgelicht. Volgens justitie werd in 2009 zo'n negen miljoen euro opgehaald.


Massale fraude en misdaad in de farmaceutische industrie
Bedrijven worden beloond voor het zo lang mogelijk ‘beter maken‘-proces bij mensen, maar ze worden niet beloond voor de mensen die zij beter gemaakt hébben. Dat is feitelijk vreemd, want daardoor is het die bedrijven er veel aan gelegen dat proces van ‘beter-maken’ maar te rekken en te rekken.

Hulpverleenster opgepakt voor fraude
De vrouw wordt verdacht van valsheid in geschrifte met persoonsgebonden budgetten. Ze zou hebben gefraudeerd met de administratie van meerdere cliënten.

Catharina Ziekenhuis Eindhoven: dermatologen verstuurden illegale facturen
Brieven en facturen werden onder het label van het ziekenhuis de deur uitgedaan, terwijl deze niet van het Catharina Ziekenhuis waren. Volgens Paul Boomkamp van de Raad van Bestuur gingen de dermatologen met hun 'betere knip-en-plakwerk' de schaamte voorbij.

VION fraudeerde wél met biologische ham, blijkt uit rapport
Het omkatten van vlees bij vleesverwerker VION in Boxtel was geen menselijke fout, maar bewuste fraude. Bovendien moeten de leidinggevenden van VION op de hoogte zijn geweest van deze fraude. Dat staat in een rapport dat Hans Alders heeft opgesteld.

Peter Loef: fraude uitzendbranche geraffineerder
Peter Loef, directeur SNCU (de cao-politie van de uitzendbranche), zegt in een interview met het FD dat fraudeurs in de uitzendsector steeds verfijnder te werk gaan.
Tegenwoordig wordt met huisvestingskosten gerommeld of werknemers worden gedwongen te werken als zzp’ers. Loef: “Er is een harde kern van fraudeurs die keer op keer uitzendbureaus start in de bouw, glastuinbouw, schoonmaak of logistiek. Er zijn er ook die 100 bureaus op hun naam hebben staan.”

Fraudezaak gemeente Nuenen nog groter
De fraudezaak met grondaankopen door de gemeente Nuenen is nog groter dan eerder werd gedacht. Inmiddels zijn tien van de 41 onderzochte dossiers verdacht.
De teller van het mogelijk te veel betaalde bedrag is daardoor verder opgelopen. Vorige week werd dat bedrag op basis van vijf aankopen bepaald op 4,7 miljoen euro. Hoe hoog het schadebedrag nu is, is nog niet bekend.

Justitie eist 3,8 miljoen euro van vleesfraudeur Jan Fasen uit Breda
Het Openbaar Ministerie (OM) eist ruim 3,8 miljoen euro criminele winst terug van vleesfraudeur Jan Fasen uit Breda. De 63-jarige vleeshandelaar werd veroordeeld omdat hij paardenvlees verkocht als halal geslacht rundvlees.


De penningmeester heeft 't gedaan
Uit onderzoek blijkt dat vrijwilligers miljoenen stelen van de organisaties waarvoor zij werken. De afgelopen anderhalf jaar zijn er verschillende verduisteringszaken in het nieuws geweest. In de meeste gevallen is de penningmeester de dader. Een overzicht van de opvallendste diefstallen:

Advocaat ook door rechter veroordeeld voor fraude
De Groninger advocaat werd eerder al definitief uit het ambt gezet. Hij zou van 2007 tot en met 2009 aanvraagformulieren voor rechtsbijstand hebben vervalst en daarmee onterecht geld hebben opgestreken. Van Asperen gebruikte namen van kantoorgenoten bij de aanvraag van de formulieren. Op die manier omzeilde hij het maximum van 250 aanvragen voor rechtsbijstand, dat een advocaat jaarlijks mag indienen.

Rabo geeft weggestuurde bestuurder 9 ton mee
De ontslagen Rabo-bestuurder Sipko Schat krijgt bijna 900.000 euro mee. Hij moest het veld ruimen na de Libor-affaire.
Schat was eindverantwoordelijk voor de Libor-affaire. Daarbij manipuleerde Rabobankiers belangrijke internationale rentetarieven. Rabobank schikte deze zaak en betaalde boetes tot 774 miljoen euro.
Schat kon aanvankelijk aanblijven, omdat hij steun kreeg van de raad van commissarissen en toezichthouder De Nederlandsche Bank. Maar de lokale banken wilden alsnog van hem af. Drie weken later verdween Schat alsnog.



Het opleggen van boetes door de overheid is een legitiem strafmiddel. Zo lezen we vaak dat bedrijven (als ze gepakt worden) hoge boetes krijgen voor fraude, en héél misschien rolt er ook nog een taakstrafje uit. Bedrijven, en zeker de grote, kunnen de boetes gewoon betalen, ze tekenen het aan de consument door, en anders volgt een faillissement (en/of faillissementsfraude) en gaan de schuldigen vrolijk elders weer aan de slag. Frauderende bestuurders worden als 'straf' vaak alleen 'weggestuurd', al dan niet met een royale enveloppe. Voor de zwakkeren en minderbedeelden is de overheid echter meedogenloos. Recent voorbeeld: UWV beboet autist met angststoornis wegens fraude

Lees ook: Nieuwsuur-item over fraude ‘sensatiejournalistiek’

En op dit weblog:
Fraude en zelfverrijking in Nederland: November 2012
Onderzoek: hoe ernstig is uitkeringsfraude?
De Nederlandse Verelendung (1)
De Nederlandse Verelendung (2)
De stank van de VVD
Corruptie in de polder: de Gondelaffaire

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment