1 December 2012

Fraude en zelfverrijking in Nederland: November 2012De trieste oogst in november. En dit zijn slechts de gevallen die bekend zijn. Het onderstreept het idee dat rijk worden in Nederland weinig te maken heeft met hard werken.


'Zelfverrijking bij top scholenreus Amarantis'
De directieleden en adviseurs van Amarantis hadden per persoon twee lease-auto's van de zaak hadden, naast hun vaste ov-kaart en taxivergoedingen. Het hoofd huisvesting zou verder zijn woning in Oost-Nederland hebben laten opknappen door aannemers die ook voor Amarantis werkten.
Ook heeft de onderzoekscommissie twijfels bij een vastgoedtransactie van de voormalige bestuursvoorzitter van Amarantis, Bert Molenkamp. Die kocht van een van de roc's die opgingen in Amarantis een pand en verkocht dat vlak nadat hij in 2011 was opgestapt. Verder hekelt de commissie het feit dat Leo Lenssen, de voormalige bestuursvoorzitter van het Amsterdamse ROC ASA (nu onderdeel van Amarantis), in 2004 terugtrad, maar 'tot in 2010 met behoud van volledige bezoldiging en secundaire voorwaarden aanbleef als adviseur (...) terwijl door hem vanaf begin 2007 weinig tot geen werkzaamheden voor Amarantis zijn verricht'.
Ten slotte signaleert de commissie vriendjespolitiek en belangenverstrengeling. Er zou een omvangrijke opdracht voor het leveren van kunstvoorwerpen 'onder gunstige voorwaarden' zijn gegund aan een zakenpartner en er zouden opvallend nauwe banden bestaan tussen de top van Amarantis, een Amsterdams adviesbureau en woningcorporatie De Key.

Taxichauffeurs sjoemelen met uitwisbare inkt
Tien taxibedrijven uit Amsterdam en omgeving zijn betrapt op het sjoemelen met arbeidstijden en rusttijden. Chauffeurs vulden hun werktijden in met balpennen die gevuld waren met uitwisbare inkt. Zo konden ze achteraf hun tijden kloppend maken met de regels die er gelden.

Vastgoedfraude: 2 jaar voor Nico Vijsma
Nico Vijsma nam de rol op zich van personeelschef en coachte de spelers in de fraude bij het verduisteren van het geld. Ook nadat hij geen officieel adviseur meer was van Bouwfonds, ging hij door met zijn strafbare praktijken, stelt de rechtbank. "Hij heeft op laakbare wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen dat Bouwfonds in hem had'', zo staat in het vonnis. De rechtbank acht bewezen dat Vijsma een prominente rol speelde binnen twee criminele organisaties, die zich met de omvangrijke fraude bezighielden.
Vijsma was de aangetrouwde oom en inspirator van hoofdverdachte Jan van Vlijmen. Hem veroordeelde de rechtbank begin dit jaar tot 4 jaar gevangenisstraf.
[HT: Hoewel veroordeeld, blijft onze 'kwaliteitspers' de namen van de veroordeelden anonimiseren: Nico V. en Jan van V. Blijkbaar willen zij deze mensen ergens voor beschermen]

Psychologisch onderzoek Monique S. nodig
De raadsvrouw werd in juni dit jaar opgepakt op verdenking van valsheid in geschriften, witwassen en verduistering. Ze zou cliënten grote bedragen hebben laten overmaken door valse gerechtelijke stukken van onder meer de Raad van State op te stellen waarin zij werden verzocht geld in een depot te storten. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) kreeg S. zo miljoenen op haar rekening gestort.
Ook drukte ze ruim 130.000 euro aan sieraden achterover van een juwelier uit Krimpen aan den IJssel. Ze deed zich voor als koper maar kwam nooit met het geld over de brug. Een van de gedupeerden, woonstichting Casade uit Waalwijk, deed aangifte nadat de stichting voor 1 miljoen euro zou zijn opgelicht.

3 miljoen boete voor pgb-fraude
De rechtbank in Lelystad heeft de vroegere directrice [Samantha Simons-Pope] van zorginstelling Ansa een boete van 3,1 miljoen euro opgelegd voor fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb's) en huursubsidies.
De 50-jarige vrouw was in maart al veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor valsheid in geschrifte, witwassen en oplichting. Haar 48-jarige echtgenoot kreeg 240 uur werkstraf.
De vrouw dikte aanvragen van haar cliënten voor pgb's aan en stak dat geld in eigen zak. Ze liet hen soms blanco formulieren tekenen waarop zij zelf later bedragen invulde.

Fraude bij keuring kermis- en speeltoestellen
Een keuringsinstantie voor kermisattracties en speeltoestellen heeft vermoedelijk valse keuringscertificaten afgegeven. De inlichtingen- en opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet momenteel onderzoek naar deze mogelijke frauduleuze praktijken.

Kankergala voor tonnen opgelicht
Een bestuurslid van de Stichting Quality of Life Gala is weggestuurd omdat hij voor zes ton fraude zou hebben gepleegd. De stichting verdenkt de penningmeester van betrokkenheid, ook die is vertrokken.

Celstraffen in zaak btw-fraude Vinkenslag
Tussen 2002 en 2007 hebben de mannen via allerlei schijnconstructies, stromannen in ondernemingen en valse facturen enkele honderden auto's uit het zicht van de Belastingdienst gehouden. In totaal is voor 6,5 miljoen euro aan naheffingen opgelegd.

Schooldirectrices betrapt op fraude
De directrices van twee basisscholen in het Overijsselse Fleringen en het Gelderse Zelhem zijn betrapt op fraude. Eén oud-directrice zou inmiddels elders weer aan het werk zijn.

'Half-vijf-fraude' neemt toe
De rechtbank in Assen heeft vanmiddag vier verdachten veroordeeld voor oplichting en fraude. Ze bestelden autowerkplaatsgereedschappen, autobanden, verfproducten, hout en andere bouwmaterialen. Dat deden ze bij bedrijven in Nederland en België. De goederen werden nooit betaald en meteen doorverkocht.
De manier van oplichten door deze groep criminelen wordt half-vijf-fraude genoemd omdat ze tegen sluitingstijd bij bedrijven "aantrekkelijke spoedbestellingen doen die een ondernemer in deze crisistijd eigenlijk niet kan laten lopen".

Fraude Iris grootste ooit bij vereniging
De verduistering bij scholenvereniging Iris Kampen is de meest omvangrijke fraude bij een vereniging ooit.
De voormalige penningmeester van Iris drukte 2,8 miljoen euro achterover. Ter vergelijking: in de afgelopen vier maanden werd verspreid over het land in totaal voor twee miljoen euro gefraudeerd bij clubs en verenigingen; Iris niet inbegrepen.

Aanhoudingen om fraude met paardenpaspoorten
Een eigenaar van een slachthuis en twee handelaren zijn de afgelopen dagen aangehouden wegens fraude met paardenpaspoorten. Dat maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit woensdag bekend.
In het paspoort staat de medische geschiedenis van een paard. Als het dier niet gezond is, mag het niet geslacht worden voor consumptie. De drie zouden paspoorten hebben vervalst, waardoor het leek alsof de paarden gezond waren. Daardoor konden ze geslacht worden en hoefden ze niet te worden vernietigd.

OM verdenkt notarissen van fraude
Vier notarissen, twee autohandelaren, een goudhandelaar en een fiscaal adviseur zijn woensdag gehoord omdat ze verdacht zijn van fraude en/of witwassen. Dat heeft het functioneel parket woensdag bekend gemaakt. De verdachten zouden ongebruikelijke financiële transacties niet of onjuist of te laat hebben gemeld. Volgens het parket waren de verdachte notarissen bekend met door hun cliënten verrichtte ongebruikelijke transacties. 

Aangifte van fraude tegen Bouwhuis Vastgoed
Een groep van 54 obligatiehouders van Bouwhuis beschuldigt oprichter Jonald Bouwhuis ervan €2,3 miljoen van de ingelegde €7,75 miljoen niet te hebben aangewend voor het beleggen in vastgoed, terwijl dat volgens de prospectus wel zou gebeuren. Van de €2,3 miljoen is ruim €3 ton als rente aan de obligatiehouders uitgekeerd. De rest van het bedrag, bijna €2 miljoen, is overgemaakt naar bankrekeningen van andere bv´s binnen de Bouwhuis groep, aldus de groep obligatiehouders. Ondanks herhaaldelijke verzoeken van de obligatiehouders zou Jonald Bouwhuis steeds hebben geweigerd inzage te geven in de boeken van deze bv's.
Ook zou in de prospectus hebben gestaan dat er €3,5 miljoen geïnvesteerd zou worden in penthouses op Ibiza. Volgens de aangifte bleken deze panden later privé te zijn aangekocht door Jonald Bouwhuis.
Obligatiehouders zijn boos op Hans Wiegel omdat die met zijn goede reputatie reclame maakte voor Bouwhuis Vastgoed en daarmee obligatiehouders overhaalde er geld in te steken.

Faillissementsfraudeurs kunnen gewoon hun gang gaan
Faillissementsfraudeurs kunnen nog steeds praktisch ongestoord hun gang gaan, terwijl minister Opstelten beloofde hen keihard aan te pakken. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad.
"Je moet vooral denken aan het helemaal leeghalen van een noodlijdende BV, zodat schuldeisers naar hun centen kunnen fluiten. Ook 'flessentrekkerij' komt voor. Daarbij heb je een bv, bestel je heel veel goederen, en vervolgens betaal je nooit de rekeningen en zorg je dat je heel snel vertrokken bent."
Het FD haalt een aantal voorbeelden aan van bij het ministerie bekende faillissementsfraudeurs met een strafblad die de laatste anderhalf jaar vrijelijk hun gang konden gaan – ze richtten op grote schaal rechtspersonen op, welke ook weer failliet gingen.

'Fraude met biogasinstallaties'
In een reactie laat Greenpeace weten dat de overheid het aan zichzelf te wijten heeft dat er nu op grote schaal gefraudeerd wordt. De overheid subsidieerde de vergisters namelijk behoorlijk, zodat veehouders ze op hun bedrijf zouden installeren.

Beleggers gedupeerd door bankroet Regge Vastgoed
Zo'n 450 mensen hebben in totaal tien miljoen gestoken in fondsen van het bedrijf. Dat is dinsdag failliet verklaard, waardoor de beleggers op moeten draaien voor een miljoenenschuld.

Bubbelbadverkoper de cel in na fraude slachtoffergeld
Bubbelbadverkoper Jan Jong moet zes maanden de cel in, omdat hij geld heeft gebruikt, dat bedoeld was voor slachtoffers van de legionellaramp.
De rechtbank in Alkmaar veroordeelde Jan Jong tot een jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De rechter rekent het Jong zwaar aan dat hij het slachtoffergeld had verduisterd, daarom is de straf fors hoger dan het Openbaar Ministerie eerder eiste.
Jong had een bubbelbad staan tijdens de Westfriese Flora in 1999, dat later één van de bronnen van de legionellabesmetting bleek. Het drama kostte ruim 30 mensen het leven en maakte meer dan 200 mensen ziek. In 2002 ontving Jong van zijn verzekeraar ruim 577.000 euro om de schadevergoedingen van de slachtoffers mee te betalen.

Fraude met in beslag genomen goederen
De FIOD heeft een 41-jarige eigenaar van een supermarkt uit Nijmegen aangehouden. De man wordt verdacht van het verkopen van de supermarktinventaris terwijl de Belastingdienst daar al beslag op had gelegd. Ook wordt hij verdacht van het plegen van valsheid in geschrifte.

'Man wast tientallen miljoenen euro's wit'
De FIOD heeft zaterdag in Winterswijk een 40-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden wegens het witwassen van tientallen miljoenen euro's. Dat meldde het Openbaar Ministerie dinsdag.
Twee handlangers, een 33-jarige man uit Haarlem en zijn 30-jarige vriendin, zijn in september al opgepakt. Bij hun arrestatie werden een Porsche Cayenne, een Audi Q7, sieraden, horloges, tassen en schoenen in beslag genomen. De zaterdag opgepakte man is al eerder veroordeeld voor oplichting. Het Openbaar Ministerie mag niet aangeven wanneer dat was en welke straf hij toen heeft gekregen.

Rechtbank straft oplichters van wijnbeleggers
Het beleggingsbedrijf Bordeaux Advisory werd volgens het Openbaar Ministerie (OM) met slechts één doel opgericht; het oplichten van mensen die in wijn wilden beleggen om er zelf beter van te worden.
Ongeveer 350 beleggers legden in totaal 19,4 miljoen euro in, maar de curator kon de wijn in het depot in Frankrijk voor maar een half miljoen verkopen.

Account-manager Nuon veroordeeld voor oplichting
Een 32-jarige account-manager van Nuon is wegens oplichting veroordeeld tot de maximale werkstraf van 240 uur.
De man liet geld van klanten op zijn eigen bankrekening en op rekeningen van familieleden storten. Op die manier maakte hij via de computer 4600 euro over. De manager ontkent de strafbare feiten en kwam niet opdagen voor de rechtszaak.


En dan dit:

Campagne over aanpak fraude
De overheid waarschuwt vanaf maandag voor de strengere aanpak van fraude met uitkeringen die in januari ingaat. Dat gebeurt met radiospotjes, advertenties in vakbladen en kranten en banners op websites, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Wie fraudeert met een uitkering of AOW moet vanaf 1 januari het te veel ontvangen bedrag terugbetalen en daarbovenop hetzelfde bedrag als boete. Het bedrag wordt direct ingehouden op de uitkering, waardoor mensen tijdelijk zonder uitkering kunnen komen te zitten. Bij een bijstandsuitkering is dat maximaal drie maanden, bij andere uitkeringen maximaal vijf jaar. Als iemand binnen vijf jaar opnieuw in de fout gaat, wordt de boete anderhalf keer het gefraudeerde bedrag.

Lees verder → Hoe ernstig is uitkeringsfraude?

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment