26 October 2012

Corruptie in de polder: de Gondelaffaire

Als u wilt weten hoe corruptie in Nederland er uit ziet op lokaal bestuurlijk niveau, bekijk dan de onderstaande video die met een verborgen camera is opgenomen. Hierin zien we dat wethouder Christiaan Baljé (VVD) belt met zijn toenmalige collega-wethouder in de Gemeente Den Haag Bas Verkerk (VVD). Baljé vraagt Verkerk of de gemeente Den Haag geïnteresseerd is in een stuk grond van een kennis van hem, de Delftse vastgoedhandelaar en miltimiljonair Wim Zegwaard. Op de beelden lijkt Verkerk dit te bevestigen (het ging om grond voor ondermeer het ADO-stadion). Vervolgens speelt Baljé telefonisch vertrouwelijke informatie door aan Zegwaard. Raadslid Martin Stoelinga (Leefbaar Delft) kreeg de beelden als eerste onder ogen en sloeg meteen alarm. (Inmiddels) burgemeester Bas Verkerk koos een paar dagen daarna voor een klein intern onderzoek, waarin geconcludeerd werd dat een nader onafhankelijk onderzoek niet nodig was."Ze willen het heel graag hebben. Je moet gewoon eh voluit gaan. Dat weet jij niet, dat heb ik jou niet verteld. En die paar ton die je daarop verdient, die stop je in mijn campagne, afgesproken? Dan gaan we dat doen."

Wat is er met de betrokkenen in de Gondelaffaire gebeurd? Is er nog straf uitgedeeld?

Salvatore Daga

Salvatore Daga is de pizzeriahouder die de videobeelden heeft opgenomen en die Baljé op de video in zijn restaurant fêteert. Baljé had hem een subsidie van 40.000 euro toegezegd voor de exploitatie van twee Venetiaanse gondels in de Delftse stadsgrachten. Baljé ontkende de toezegging. Uiteindelijk kreeg Daga van Baljé alsnog 26.000 euro subsidie. In augustus 2004 maakte Daga met Verkerk en Baljé een tochtje in één van de gondels. In 2008 besloot de Raad van State dat Daga 7000 euro moest terugbetalen, omdat de gondels kapot op de kade lagen en hij ze niet repareerde.


Vlnr: Salvatore Daga, Christiaan Balje en Bas Verkerk

Martin Stoelinga

De klokkenluider Martin Stoelinga, die de bijnaam "gondelzeiker" kreeg, werd kapotgeprocedeerd. Het college van B&W schonk wethouder Baljé een bedrag van 17.000 euro voor zijn civiele (!) procedure tegen Stoelinga, op wiens bezittingen beslag werd gelegd en hij een claim van 250.000 euro aan zijn broek kreeg voor het publiceren van zijn verontwaardiging over de zaak. Door Stoelinga's beschuldigingen van corruptie aan het adres van wethouder Baljé zou namelijk de reputatie van het gemeentebestuur als geheel zijn aangetast. In 2010 stelde het Haagse Gerechtshof onder meer dat Stoelinga niet onrechtmatig had gehandeld.

Bas Verkerk

Bas Verkerk is al ruim 8 jaar burgemeester van Delft. Hij schijnt 79 nevenfuncties te hebben, zie zijn entry in Wikipedia . De Gondelaffaire wordt in de bijdrage verzwegen. Dat Verkerk niet alleen toeschouwer was in deze zaak werd begin dit jaar door Brandpunt uit de doeken gedaan.

Christiaan Baljé

Baljé stapte in 2005 op als wethouder, en hij zich poneerde als slachtoffer van leugens en achterklap. Daarna richtte hij Balje Project & Advies BV op en volgde hij een studie Master of Business Administration (MBA). Op LinkedIn presenteert hij zich tegenwoordig als "Stevige projectmanager met inhoud en drive", die per direct beschikbaar is. In de tussentijd heeft hij vele verantwoordelijke overheids- en semi-overheidsbetrekkingen gehad.

Ik was tussen 1996 en 2005 raadslid en daarna wethouder. Daardoor ben ik op bestuursniveau binnen de overheid een effectieve adviseur en interim / projectmanager die ervaring met bestuurlijk processen en verandering binnen de overheid kan combineren met gevoel voor politieke verhoudingen en bestuurlijke strategie. Ik vind dat uiteindelijk maar één ding telt en dat is zichtbaar resultaat voor de burger. Mijn netwerk binnen de overheid is breed.

In 2010 werd hij lid van de partijcommissie Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties van de VVD.

De partijcommissies vormen het platform voor idee en debat binnen de VVD en weten de aanwezige kennis en expertise van leden op een efficiënte en proactieve wijze voor de partij beschikbaar te maken. Daarbij maken ze gebruik van de beschikbare netwerken zowel binnen als buiten de partij.

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment