9 February 2009

Verzwegen: raketten komen van Fatah, niet van Hamas

Nog steeds bepalen de redacties van de Nederlandse pers dat we niet hoeven te weten dat aan Fatah gelieerde militanten na het laatste ’staakt-het-vuren’ raketten op Israël afvuren.

Hamas ‘not responsible’ for recent rocket attacks, says Israel
However, an Israeli security official acquitted Hamas of responsibility for the most recent attacks. “Our intelligence says it’s not them,” he said. Instead, other groups, notably Islamic Jihad, the Popular Resistance Committees and fighters linked to the supposedly moderate Fatah movement are thought to have launched these strikes. (The Telegraph 6 februari jl.)

Het Parool 1 februari jl.: “Israël werd zondag getroffen door enkele raketten en mortiergranaten, die waren afgevuurd vanuit de Gazastrook. Hoewel de radicaalislamitische beweging Hamas het daar voor het zeggen heeft, is de verantwoordelijkheid voor de beschietingen opgeëist door de al-Aqsa Martelaren Brigades (zie foto), de gewapende tak van de Fatahbeweging die met Hamas strijdt om de macht.”



The Telegraph heeft er blijkbaar geen moeite mee om te stellen: “de naar zeggen gematigde Fatah-beweging”, waarmee het (voorzichtig) aangeeft dat het wel eens niet zou kunnen kloppen wat er over Fatah wordt beweerd. Het woord Fatah betekent voor sommigen “Verovering door jihad“, en Wikipedia meldt: “The word Fatah is prominently used for the Islamic expansion in the first centuries of Islamic history, and so has strongly positive connotations for Muslims.”

Is Fatah een “gematigde” (soms zelfs “seculiere”) partij? De Al-Aqsa Martelaren Brigade, bekend van zijn zelfmoordaanslagen, is een militante tak van de Fatah-partij, waarvan de foto’s na de verkiezingszege van Hamas uit de media zijn verdwenen als sneeuw voor de zon, terwijl Hamas-mensen vrijwel alleen maar worden afgebeeld als gemaskerde terroristen. De reden daarvoor is dat het publiek moet begrijpen dat Fatah - in tegenstelling tot “de radicaalislamitische Hamas” - de enige en echte onderhandelingspartner kan zijn. En dat we daarvoor best de democratie opzij mogen schuiven. Daarnaast onderhandelt Fatah, middels zijn voorman Abbas, al 15 jaar met Israël, en er is nog geen vrede.

Ook tijdens het vorige bestand, totdat Israël het in november 2008 twee keer brak, heeft Hamas geen enkele raket afgevuurd. Op een video (dd 12 januari 2009) van een Engels nieuwsprogramma wordt het aangetoond, en tegen het einde wordt dat bevestigd door Mark Regev, woordvoerder van de Israëlische regering: Israel admits: “No Hamas rockets were fired during ceasefire”

Foto’s van Fatah-milities die je in de media niet meer zal tegenkomen, en ook de Nederlandse regering heeft deze mensen als onderhandelingspartner erkend:


De Volkskrant noemde dit “activisten” - terwijl ze toch echt als terroristen te boek staan. Waarom zou de Volkskrant dat doen denkt u?


Nablus 2006

Lees ook: Gaza: History Matters - Why Hamas is Not the Issue

No comments:

Post a Comment