2 February 2009

EO over bloedbad Gaza: “opruimingsactie”

“Wij hebben nu een grote opruimingsactie gehouden, maar blijkbaar, wat ik begrijp, dus niet groot genoeg.”

Ik wist niet wat ik hoorde. Stan van Houcke bericht hierover:



Het EO-radioprogramma 'Dit is de Dag' verwelkomde onlangs ambulancebroeder Chizki Loonstein als gast, de Nederlandse woordvoerder voor de pers van de Israelische Rode David Ster, die ingezet werd tijdens het Israelische bloedbad in Gaza. Loonstein was volgens eigen zeggen naar Israel verhuisd vanwege drie achtereenvolgende redenen: ‘Israel is een heerlijk land, heeft een heerlijk klimaat en men kan er heerlijk eten. En Jeruzalem is een heerlijke stad om in te wonen.’ Een opmerkelijke visie voor iemand als ik die de schrijver Amos Oz in diens huis in Arad heeft horen zeggen: ‘Ik vraag altijd aan mensen die hier op bezoek zijn naar hun impressies, en vraag ze dan waar ze geweest zijn: in Israël of in Jeruzalem? Jeruzalem en Israël bewegen zich in twee verschillende richtingen. Jeruzalem wordt steeds traditioneler, fanatieker, extremistischer en tragischer, terwijl de rest van Israël wereldser, hedonistischer, mediterraner wordt.’ Maar goed, Loonstein is een officiele woordvoerder, terwijl Amos Oz altijd namens zichzelf spreekt.

Hoe dan ook, al snel werd in het radiogesprek duidelijk dat Chizki politiek uiterst rechts staat, een feit dat hij ook bevestigt, en dat deze ambulancebroeder de overtuiging bezit dat de grootschalige Israelische verwoestingen het product zijn van ontplofte Palestijnse munitie-opslagplaatsen en niet van Israelische raketten en granaten. Ondertussen gebruikte Loonstein braaf het zionistisch jargon, de Palestijnen in Israel heetten bij hem 'Israelische Arabieren', om daarmee nog eens te benadrukken dat er geen Palestijnen bestaan, die in Palestina wonen. De interviewers lieten alles onweersproken Dat was kennelijk hun evangelische opdracht. Voor Loonstein was de zaak eenvoudig, de Palestijnen hebben het geweld over zichzelf heen gehaald, een opvatting die ook de Nederlandse massamedia zich eigen hebben gemaakt. Volgens Chizki hebben de Palestijnen in Gaza het ‘aan zichzelf te danken’ dat ze al zo lang hermetisch van de buitenwereld zijn afgesloten ‘en mochten ze dat willen oplossen dan is die oplossing eh, eh, eh, heel simpel, ze moeten het alleen echt willen, en niet alleen zeggen dat ze het willen, maar ook doen, eh, en ja…’ Met gespitste oren zat ik te luisteren wat de oplossing zou zijn, maar zijn antwoord kwam niet omdat een van de twee EO-interviewers plotseling door hem heen sprak en over iets heel anders begon. In elk geval moest de oplossing van de Palestijnen komen en niet van de Israeli’s die weigeren Palestijns land terug te geven en vluchtelingen te laten terugkeren, en de bezetting te staken en de Apartheidsmuur af te breken en de nederzettigen te ontruimen, zoals het internationaal recht en de VN eisen.

Het absolute hoogtepunt van het optreden van deze ambulancebroeder, die het deed voorkomen dat hij ook gewonde Hamasstrijders naar Israelische ziekenhuizen had overgebracht — een aperte leugen — was de volgende kwalificatie van de Israelische oorlogsmisdaden waarbij bijna 300 Palestijnse kinderen werden vermoord: ‘Wij hebben nu een grote opruimingsactie gehouden, maar blijkbaar, wat ik begrijp, dus niet groot genoeg.’ Terreur heet bij deze Israelische broeder ‘opruimingsactie’. En zoals bekend: opgeruimd staat netjes. Israel ruimt mensen op. De twee EO-ers keken er niet van op en lieten het onbesproken passeren. Ook een historicus die aanwezig was in de studio liet het onweersproken voorbijgaan. In de geschiedenis zijn er veel volkeren ‘opgeruimd’, en nog niet eens zo lang geleden werd in het hart van de westerse beschaving bijna een heel volk ‘opgeruimd’, en nagenoeg iedereen keek toen de andere kant op, inclusief de historici. De geschiedenis herhaalt zich inderdaad, de eerst keer als een tragedie en de tweede keer als een farce, zoals Karl Marx stelde. En ondertussen blijven God’s wegen ondoorgrondelijk en zelden aangenaam en dat geldt ook voor de kinderen van die christelijke luchtgod. Wilt u het allemaal nog eens naluisteren: http://www.eo.nl/programma/ditisdedag/2008-2009/page/-/mediaplayer/index.esp?aflid=10211510

No comments:

Post a Comment