16 December 2010

'Israël is van slachtoffer dader aan het worden'

Weer een voorbeeld van hoe de werkelijkheid de zaken in een normaal perspectief plaatst. United Civilians for Peace moet maar een reisbureau beginnen, Vrienden van Israël Tours - Welcome to Reality.

Siebelink: 'Israël is van slachtoffer dader aan het worden'

De schrijvers Rosita Steenbeek, Jan Siebelink, Frans Thomése en Antoine Bodar reisden van 6 tot en met 10 december door Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Bodar: 'Mijn beeld is veranderd.'

Wereldjournalisten | 16 december 2010


De schrijvers Rosita Steenbeek, Jan Siebelink, Frans Thomése en Antoine Bodar reisden van 6 tot en met 10 december door Bethlehem, Hebron, Ramallah, Jeruzalem, Gaza en Tel Aviv. Zij deden dit op uitnodiging van United Civilians voor Peace (UCP) een organisatie die zich inzet voor een rechtvaardige en vreedzame oplossing van de Israëlisch-Palestijnse kwestie waarbij de rechten en belangen van burgers centraal staan.

Volgens het CIDI is UCP een anti-Israëlische organisatie. Antoine Bodar en Jan Siebelink te gast op radio 1 ontkennen deze aantijging. De deelnemers aan de reis hebben ontmoetingen gehad met mensenrechtenactivisten, oud-soldaten, theologen en 'gewone burgers in Israël en de bezette gebieden. De nadruk lag tijdens de reis op de impact van de bezetting op de levens van gewone mensen.

Sprookje van de Olijfberg
Siebelink ging in op het verzoek van UCP omdat hij zich verbonden voelt met Israël en het 'sprookje van de Olijfberg' met eigen ogen wilde zien. Siebelink is onthutst van de reis teruggekomen. 'Wij hebben vaak gezien dat mensen worden gejend en getreiterd.' De vijandige bejegening van Palestijnen vond hij stuitend. Vooral wanneer het gaat om jonge vrouwen en mannen van 18 jaar die oudere Palestijnen afsnauwen.
De grove bejegening van Palestijnen vindt ook Bodar opvallend. Zeker omdat zijzelf anders werden behandeld tijdens de reis, zo vertellen Siebelink en Bodar. Zo mochten zij in de auto de grensovergang oversteken terwijl hun Palestijns-Nederlandse begeleider uit moest stappen en alleen lopend de grens moest overgaan. Uit protest voegde de Nederlandse bezoekers zich bij de volgende grensovergang in de rij van wachtende Palestijnen. Bodar: 'Toen we ontdekt werden, ging de rij opeens snel.'

Het Derde Rijk
Bodar: 'Mijn beeld is veranderd. Het beeld is dat Israël omringd wordt door Palestijnse terroristen, maar niet iedereen in de bezette gebieden is bezig met terrorisme.' Ook het grote verschil in welvaart tussen Israël en de bezette gebieden is Bodar opgevallen. Bodar verwijst naar de situatie in de bezette gebieden als een 'open lucht gevangenis'.
Opmerkelijk vond Bodar een ontmoeting met Joodse mensen die stelden dat heel Israël exclusief aan Israël toebehoort. In hun ogen was er geen plek voor andere volken dan het Joodse in Israël.

In een artikel in het Nederlands Dagblad vergeleek Bodar toestanden in de bezette gebieden met het Derde Rijk. Bodar staat daar nog steeds achter: 'Het gaat om de oorlogssfeer die er hangt. Hoe mensen bejegend wordt. Het is alleen maar treiteren. Je hebt ook A-, B-, C-Palestijnen. Palestijnen worden heel goed gecategoriseerd.' Bodar benadrukt dat wanneer hij zich uitspreekt voor de rechten van de Palestijnen dat niet wil zeggen dat hij anti-Israël is. Siebelink: 'Israël is ooit slachtoffer geweest. Ze zijn nu dader aan het worden.'

Op verzoek van de NCRV hielden de vier schrijvers een dagboek bij, waaruit in de tv-uitzending 'Altijd wat' op vrijdag 17 december om 20.55u (Nederland 2) fragmenten zullen worden vertoond.

No comments:

Post a Comment