14 November 2010

Nederland 'adopteert' nederzettingen en outposts

Sondra Baras* leidt de organisatie Christian Friends of Israeli Communities (CFOIC), die steun geeft aan Israëli’s in Judea en Samaria. CFOIC brengt fondsen bijeen voor veiligheidsvoorzieningen, naschoolse activiteiten voor kinderen en andere sociale projecten. In Nederland kan een kerkelijke gemeente, een gebedsgroep of een groep van familieleden en vrienden een dorp op de westelijke Jordaanoever in Israël ’adopteren’ en er een relatie mee opbouwen. (Christenen voor Israël, 21 oktober 2010)

Christenen voor Israël (CvI) werkt al jarenlang nauw samen met de Christian Friends of Israel Communities (CFOIC), en een deel van de miljoenen euro's per jaar die CvI ophaalt wordt gebruikt ter financiering (en uitbreiding) van de illegale nederzettingen en outposts op de Westelijke Jordaanoever. 'Maar dat mág toch helemaal niet?' zult u zich afvragen. Nee, dat mag officieel ook niet, want het druist in tegen alle afspraken die we in Nederland en met Europa hebben gemaakt. Maar van Nederland mag Israël alles, en ook wanneer het internationaal recht wordt geschonden. Sterker nog, onze regering beloont Israël, met het uitbreiden van handelsbetrekkingen.

*Sondra Baras maakt deel uit van de extremistische en militante joodse kolonistenbeweging, die in het buitenland de Israëlische bezetting promoot en geld ophaalt voor het stelen van (meer) Palestijns grondgebied. Lees hierover o.a. US Cash for Israeli Settlements: Making a Mockery of the Moratorium (Der Spiegel, 23 July 2010).

In plaats dat we een stokje steken voor de hulp aan de Israëlische bezetting en etnische zuivering, belonen we Christenen voor Israël, die tevens nauwe relaties onderhoudt met de Israëlische ambassade, met een ANBI-predikaat en een CFI-keurmerk.
Ook de EO van de publieke omroep roept op om geld te doneren aan nederzettingen. Zie bijvoorbeeld haar gratis krantje Christenen in Contact van 14 maart 2008 (download pdf): 'De Derech Shalem boerderij'. Natuurlijk gaat het allemaal om zogeheten "hulpverleningsprojecten", maar in werkelijkheid zijn het outposts - die ook door Israël, officieel, als illegaal worden bestempeld. Bij CvI kunnen we lezen dat het opgehaalde geld ook wordt uitgegeven aan "veiligheidsvoorzieningen" waaronder "hekken, nachtkijkers, kogelvrije bussen" tegen "een voortdurende dreiging van terreur".

Waar de Nederlandse overheid Riwal (naar zeggen) op de vingers tikt omdat het meebouwt aan de illegale muur, beloont het Christenen voor Israël voor het financieren van hekken om nederzettingen en outposts heen met belastingvoordeel.

Met name de zogeheten "jeugddorpen" zijn bij CvI (en de EO) populair. Zo'n "tienerdorp" is echter geen "boerderij", maar een outpost (voorpost van een permanente nederzetting) op de bezette Westelijke Jordaanoever, waar jeugdige criminelen en drugsgebruikers uit Israël naartoe worden gestuurd om land van de Palestijnen te confiskeren onder het mom van agrarische ontwikkeling.


Bord bij de ingang van nederzetting Kochav Yaakov.

In de CFOIC nieuwsbrief van augustus 2010 doet dominee Henk Poot verslag van zijn goede werken voor de Heer, en kunnen we o.a. lezen aan welke nederzettingen en outposts een totaalbedrag van € 13.900 is overgemaakt in mei, juni en juli 2010: Bat Ayin, Beth Yatir, Migdal Oz, Nokdim, Rosh Zurim, Sde Bar, Itamar, Karnei Shomron, Emanuel, Kochav Yaakov (zie foto), Yitaf en Shadmot Mechola.Complicity by silence

Wanneer u zoals ik hier herhaaldelijk en meermalen uw volksvertegenwoordigers in Nederland en in het Europees Parlement over schrijft, krijgt u een aardig inzicht over hoe al onze volksvertegenwoordigers (van zowel links als rechts) door middel van zwijgen en negeren de bezettingsmacht carte blanche geeft: 90% geeft niet thuis, en 10% laat weten ernaar te kijken, om vervolgens nooit meer iets van zich te laten horen. De laatste van die 10% was Judith Sargentini, Europarlementariër van GroenLinks. Dat ging over de Europese subsidies voor de Israëlische wapenindustrie waar Israël momenteel voor lobbiet in de EU. Ik informeerde haar over de stand van zaken en zij antwoordde een week later:

"Dank voor je waarschuwing. Ik kreeg eenzelfde bericht ook uit een andere hoek. We zoeken het nu uit en overwegen schriftelijke vragen te stellen. Als we er iets mee kunnen doen, laten we het je weten."

Dat was op 23 juni 2010 en sindsdien, ook na herhaaldelijk emailen met meer informatie en vragen (en ook hier over), is mevrouw niet thuis. Dit fenomeen wordt ook wel 'complicity by silence' genoemd.


Meer informatie:

» Europe’s Alliance with Israel: Aiding the Occupation
» Belastingdienst bevoordeelt illegale activiteiten in Israël
» Nederlandse christenen steunen nederzettingen van Israël
» Samenwerking tussen Europol en Israël stuit op bezwaren


9 JULY 2004 INTERNATIONAL COURT OF JUSTICE

"Settlements established by Israel in breach of international law in the Occu-
pied Palestiniun Territory."
"Recalling in particular relevant United Nations resolutions affirming
that Israeli settleiments in the Occupied Palestinian Territory, including
East Jerusalem, are illegal and an obstacle to peace and to economic and
social development as well as those demanding the complete cessation of
settlement activities."


Wikipedia: International law and Israeli settlements

The international consensus on the legality of Israeli settlements

According to the BBC, the "overwhelming view" of the international community is that the settlements are illegal based upon Article 49 of the Geneva Convention.
The consensus view is largely based on UN Security council resolutions, including resolutions 446, 452, 465, 471 and 476 which find the settlements to be illegal.[http://www.un.org/documents/sc/res/1980/scres80.htm] In Resolution 465 the settlements are even described as a "flagrant violation". Separately also the legal arm of the UN, the International Court of Justice, has found the settlements to be illegal under international law.
International human rights groups Amnesty International and Human Rights Watch have denounced the settlements as illegal.
The European Union considers the settlements to be illegal.[http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/2004/12/22/%7B3FA161D9-6DA6-408F-85CE-20D0EC68DDFF%7D.pdf] Similarly contracting states to the Geneva Convention declared in 2001 the settlements to be illegal.

The establishment and expansion of Israeli settlements in the West Bank and Gaza Strip have been described as "having no legal validity" by the UN Security Council in resolutions 446, 452, 465 and 471. These resolutions were made under Chapter VI of the United Nations Charter which relates to the "Pacific Settlement of Disputes" between parties, and as such have no enforcement mechanisms and are generally considered to have no binding force under international law. In 1971, however, a majority of the then International Court of Justice (ICJ) members asserted in the non-binding Namibia advisory opinion that all UN Security Council resolutions are legally binding.

1 comment:

  1. In het verleden is Joost Lagendijk,(voor Groen Links in het E.P)ook al eens op het matje geroepen door Karel van Broekhoven(Midden Oosten werkgroep Gr.Links) vanwege een slappe opstelling ten opzichte van het M.O.in het Europarlement.Joost gaf een ongeinteresseerd politiek verweer.Mijn conclusie van die hele bijeenkomst was in iedergeval dat het hem geen bal kon schelen.Er is dus kennelijk nog niets veranderd bij Gr.Links in het Euro parlement.
    Medi

    ReplyDelete