23 July 2010

Sander van Hoorn: 'Wel of niet bouwen in Israëlische nederzettingen?'

Israëlische nederzettingen zijn verantwoordelijk voor bijna alle mensenrechtenschendingen in de bezette Palestijnse gebieden. Dat zegt de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem. De komende maanden zullen die nederzettingen weer volop in het nieuws komen, omdat dan een bouwstop afloopt die Israël zichzelf had opgelegd. De bouwstop verlengen of juist vol overgave doorbouwen? Het debat in Israël is volle gang.

(NOS website Radio 1, 22 juli 2010)


Wel of niet bouwen in Israëlische nederzettingen?" is een uiterst suggestieve titel, aangezien het bouwen in en exploiteren van land in bezet gebied volgens het internationaal recht een misdaad is (wat we in onze 'kwaliteitspers' nooit zullen lezen). Titels als 'Wel of niet stelen?' of 'Wel of niet mensenrechten schenden?' geven aan hoe suggestief deze titel is, die bedoeld is om de (bouw van/in) nederzettingen te legitimeren.

"De bouwstop verlengen of juist vol overgave doorbouwen? Het debat in Israël is volle gang." is nog veel suggestiever, omdat het pretendeert dat er tijdens de "bouwstop" geen bouwwerkzaamheden hebben plaatsgevonden. Dat is natuurlijk braaf de officiële (Israëlische) werkelijkheid volgen, terwijl Van Hoorn best weet hoe de zaken er in werkelijkheid voorstaan. Sander van Hoorn doet geen verslag als journalist, maar beweegt zich binnen de smalle marges van de Israëlische werkelijkheid, die zoals iedereen weet, een voorgekauwd diktaat betreft.

En een "debat" is er helemaal niet in Israël, want er zijn slechts twee partijen: degenen die het internationaal recht (en zelfs de Israëlische akkoorden) aan hun laars lappen, en een kleine groep Israëli's die dat niet doet. Die twee zijn geenzins "in debat", want de ultrarechtse Israëlische regering en overheid doet wat het wil. Debatten over essentiële zaken worden in de knesset, het Israëlische 'parlement' snel de kop in gedrukt.

No comments:

Post a Comment