7 September 2006

Voor wie zwijgt Gijs de Vries?

Drs. Gijs M. de Vries (VVD) werd in maart 2004, twee weken na de aanslag in Madrid, benoemd als coördinator terrorismebestrijding van de EU. Een hoge, belangrijke post die te vergelijken is met directeur van Homeland Security in de VS. In zijn cv op parlement.com valt echter niets bijzonders op te merken: gewoon een Leidse bal met dito gespreid bedje in de elite-ambtenarij. Dus waarom was Gijs de Vries zo'n goede kandidaat voor deze post?

"Mr. Terrorism", "Terror Tzar" en enthousiast vogelaar schreef een Action Plan for Combating Terrorism, een lijst met zo'n 150 voorstellen. Onderdeel daarvan is het European Arrest Warrant, over het uitleveren van terrorismeverdachten tussen lidstaten met zo min mogelijk bureaucratische rompslomp. Opmerkelijk is dat het proces ook voor een niet-lidstaat, de VS, is vergemakkelijkt. Het Actieplan is gebaseerd op een "wederzijds verstrouwen in elkaars' rechtssysteem" - en negeert blijkbaar de dubieuze Amerikaanse praktijken als plea bargaining en het uitlokken van overtredingen en misdaden.

Geheime CIA vluchten en gevangenissen in Europa

In november 2005 onthulde de Washington Post dat er een aantal gevangenissen in Europa bestaan die beheerd worden door de CIA, met de bedoeling te kunnen werken buiten de jurisdictie van de Verenigde Staten. En op daanspeak.com vinden we een lijst van de bekende CIA-martelvliegtuigen die het Europese luchtruim schonden.

Gijs de Vries gelooft er allemaal niets van. Zelfs wanneer de Europese onderzoekscommissie in april dit jaar concludeert dat er zeker 1000 illegale CIA vluchten boven Europa hebben plaatsgevonden, gelooft Gijs de Vries er nog steeds helemaal niets van. De commissie vroeg zich (terecht - lees verder) af: "Are you just a think-tank or do you have information from the member states' secret services?"

Ondanks de 'heroïsche' pogingen en 'kritische vragen' van transatlantisch minister Bot om informatie los te krijgen van Condoleezza Rice over de CIA-praktijken, blijkt vandaag dat de CIA terrorismeverdachten heeft vastgehouden in geheime gevangenissen in het buitenland. En nu heel Europa over elkaar heenvalt van verontwaardiging, zwijgt Gijs de Vries opeens als het graf.

De geheime agenda van Gijs de Vries

Wat het Nederlandse staatsapparaat om mysterieuze redenen verzwijgt in het cv van Gijs de Vries is dat hij mede-oprichter is van de invloedrijke denktank Transatlantic Policy Network. En wat een netwerk!

Het TPN met kantoren in Brussel en Washington is een lobby-organisatie met Europese en Amerikaanse politici en multinationals die zich ten doel stellen het neo-liberalisme en vrije markt-politiek te verspreiden en een brug te slaan tussen Europa en het unilaterale buitenlandbeleid van George Bush. In het kort: om Europa aan de VS te verkwanselen. En aangezien het Amerikaanse imperialisme vermomd is als de War on Terror, is het een goed idee om voor dit doel een TPNer tot coordinator terrorismebestrijding te maken.

Organisaties die deel uitmaken van het TPN netwerk zijn: AmChamEU (VS/EU Kamer van Koophandel), Aspen Institute Berlijn en Italië, The Atlantic Council of the United States, Brookings Institution, Carnegie Endowment for International Peace, Centre for European Policy Studies (CEPS), Chamber of Commerce of the United States, Congressional Economic Leadership Institute (CELI), Council on Foreign Relations, Center for Strategic and International Studies (CSIS), European Policy Centre (EPC), The European Round Table of Industrialists (ERT), European-American Business Council, European Institute (Washington), German Marshall Fund of the United States, Institut Francais des Relations Internationales (IFRI), Trans European Policy Studies Association (TEPSA), UNICE en de North American Competitiveness Council.

Alsof dat nog niet genoeg is, wat "leden" van de TPN: ABB, Deutsche Bank, Pechiney, Accenture, Dow Chemical, Pfizer International (zie Burke Stichting), AOL Time Warner, EDS, Philips BASF, Ford Motor Company SAP, AG Bertelsmann, AG General Electric SAS, Boeing, Honeywell, Siemens AG, BP, IBM, Unilever BT, Merck, United Technologies Corporation, Caterpillar, Michelin, UPS, Coca-Cola, Microsoft, Xerox, DaimlerChrysler en Nestlé.

Wat dit alles met terrorismebestrijding te maken heeft... spreekt voor zich. En dat Gijs 'transatlantic' de Vries de Amerikaanse belangen en die van de CIA dient, lijkt me wel bewezen. En Europese belangen, bestaan die nog wel?

*UPDATE*UPDATE*UPDATE*UPDATE*UPDATE*UPDATE*UPDATE*UPDATE*

Terrorismebestrijder Gijs de Vries treedt in maart af

Het besluit om te vertrekken heeft niets te maken met het onderzoek naar de CIA-vluchten en -kampen in Europa. Het Europees Parlement bespreekt komende week de conclusies, die kritisch zijn voor De Vries.
"Het is puur toeval dat het nu samenvalt'', verzekert de woordvoerder van De Vries.

1 comment:

  1. Weet drs. Gijs M. de Vries al dat zijn ideologische dagen zijn geteld?.

    ReplyDelete