15 August 2006

IDF & Hezbollah: dezelfde tactieken

Raketten vanuit dorpen en steden, 'menselijk schild'

In de laatste 4 weken heeft Hezbollah ongeveer 3300 raketten op Israël afgevuurd. Het is moeilijk aan te tonen of Hezbollah met opzet burgerdoelen bestookt. Namelijk, Israël heeft haar meeste militaire bases, wapenfabrieken en andere militaire installaties staan in of in de omgeving van Israëlische dorpen en steden. Dus kun je wel spreken van een aanval op burgers wanneer er een raket valt op een dorp met een wapenfabriek?

De claim van Jan Egeland (VN), dat Hezbollah zich "lafhartig mengt" met de burgerbevolking, zou nog meer voor Israël moeten gelden. Het is nog steeds onbewezen dat Hezbollah raketten afvuurt vanuit gemeenschappen in Zuid-Libanon (volgens mij kan het IDF goed photoshoppen), terwijl zonder de geringste twijfel vastgesteld kan worden dat de Israëlische militaire kampen en installaties liggen in de gemeenschappen van Noord-Israël.

Lees ook: Israeli Soldiers use civilians as Human Shields in Beit Hanun.

Bij de 12 door een Hezbollah-raket gedode Israëlische soldaten in Kfar Giladi maakte de media geen verslag van het feit dat deze soldaten zich lafhartig hadden gemengd met de burgerbevolking van de kibboets (wiens oprichter toevallig ook wel de "grootvader van het IDF' wordt genoemd). Dat er daar nog burgers aanwezig waren weten we door hun ooggetuigeverslagen in de Israëlische media.

Tevens verbiedt Israël buitenlandse journalisten (zie bron) te berichten over waar de raketten precies inslaan, en waar ze op gericht waren. Ook kan de bewering dat Hezbollah raketten op burgers afschiet simpelweg worden weerlegd door feiten die reeds publiekelijk bekend zijn. Bijvoorbeeld die uit de verslagen van BBC World:

Vorige week dinsdag deed BBC’s Katya Adler verslag vanuit het noordelijk gelegen Kiryat Shmona, het dorp dat het meest gebombardeerd is door de Hezbollah, met als gevolg dat veel Israëliers zijn vertrokken. Zij stond in de hoofdstraat uit te leggen hoe moeilijk het was voor de overgebleven families - terwijl ze probeerde een Israëlische tank die granaten richting Libanon schoot te overstemmen (zie video: Hezbollah rockets hit Israel). Blijkbaar wordt Kiryat Shmona door het IDF gebruikt om granaten op Libanon af te vuren, en zijn haar burgers in dit geval ook menselijke schilden. (dezelfde observatie bij Anderson Cooper's verslag voor CNN)

Gedurende de 4 weken van de oorlog zat een BBC crew op een plek genaamd 'Het Panorama', met uitzicht op Haifa dat tegen die helling is aangebouwd. In hun verslagen konden we met regelmaat het luchtalarm in Haifa horen. Maar, waarom zit daar een BBC crew 4 weken lang kalmpjes verslag te doen onder een "serious escalation" van raketinslagen?



Opzettelijk doden van burgers

Dan is er nog de eenzijdige beschuldiging van Human Rights Watch dat Hezbollah sommige katoesharaketten vullen met metalen kogeltjes om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Velen zien dit als een bewijs dat Hezbollah alleen maar burgers wil treffen.

Wie ooit een inslag van een katoesjaraket heeft gezien weet dat het geen effectief wapen is: het slaat alleen maar een gat ergens in. Het grootste gevaar komt van de elementen waar de raket mee gevuld is. Deze kunnen burgers (soft targets) raken in de nabijheid van de inslag - maar ook soldaten, zoals we hebben gezien in Kfar Giladi.

De schade van de metalen kogeltjes in de raketten van de Hezbollah vormt net zo min een bewijs voor het opzettelijk doden van burgers dan de veel ernstiger Israëlische clusterbommen. Beiden proberen zoveel mogelijk schade aan te richten met hun wapens.

Een andere eenzijdige beschuldiging van Human Rights Watch gaat over het feit dat Hezbollah geen precisiebommen gebruikt, en dus geen onderscheid maakt tussen militaire en burgerdoelen. Dit is logisch onjuist, want zoals hierboven is beschreven, maken de raketten meestal wel een onderscheid. En sommigen zijn inderdaad missers, net als Israëlische bommen. (zie ook: IDF piloten missen doelen opzettelijk)

Maar Human Rights Watch noemt alleen de raketaanvallen van Hezbollah een oorlogsmisdaad. Dat mag zo zijn, maar dat betekent ook dat Israël's bombardementen op Libanon een oorlogsmisdaad zijn, en nog op veel grotere schaal ook. Israël's aanvallen op burgers zijn dientengevolge opzettelijk, of het resultaat van precisiewapens, en een ernstig mankerende militaire inlichtingendienst.

Maar hoe zit het met de door Israël humaan uitgestrooide pamfletten die de Libanezen waarschuwen voor ze gaan aanvallen? Dat geeft Israël louter een excuus om burgerdoelen te bombarderen. Hezbollah doet natuurlijk hetzelfde, aangezien hun leider Hassan Nasrallah op televisie de Israëlische burgers waarschuwt, een paar dagen voor hun raketaanvallen. Hezbollah kan dus hetzelfde excuus gebruiken als de voorstanders van de Israëlische bombardementen.

Zoals elk leger in een oorlog, zou Hezbollah de oorlog niet op humane wijze voeren. Maar daarmee handelt zij volgens exact dezelfde standaarden als die van het Israëlische leger. Echter, het feit dat alleen de standaarden van Hezbollah in de media worden belicht zegt alles over onze vooroordelen en vooringenomenheid in dit conflict, en minder over Hezbollah zelf.

Bron artikel: Hypocrisy and the Clamor Against Hizbullah door Jonathan Cooke, Engelse journalist woonachtig in Nazareth.
Wikipedia over Hezbollah

2 comments:

  1. Aan je eenzijdig verhaaltje te lezen ben je een echte anti-jood of niet dan ?
    Ik zou zeggen neem dienst bij Hezbollah.

    ReplyDelete
  2. Ben met een jodin getrouwd en toch vind ik het niet leuk als israelim arabieren afmaken, net zoals ik het niet leuk vind als arabieren israelim afmaken. Ik denk alleen niet dat het helpt om al het Israelische geweld maar goed te praten uit angst anders antisemitisch gevonden te worden. En als je israelisch geweld veroordeelt, betekent dat nog niet dat je arabisch geweld goedkeurt. Integendeel, het betekent dat je een oplossing wil zoeken, i. p. v. in cliches te blijven hangen.

    ReplyDelete