29 August 2010

Israëlische acteurs weigeren op te treden in Joodse nederzettingen

In Israël hebben tientallen Israëlische acteurs en artiesten voor een polemiek gezorgd door te weigeren om op te treden in de Joodse nederzetting Ariël op de Westelijke Jordaanoever. Ze ondertekenden daartoe een petitie.

"Ariël bevindt zich op bezet grondgebied en elke Israëlische artiest zou moeten weigeren om op te treden op bezet grondgebied, of het nu Ariël betreft of een andere kolonie, want het gaat om een schending van het internationaal recht", aldus dramaturg Yéhoshua Sobol op de radio.

Ariël is met 18.000 inwoners een van de grootste Joodse kolonies op de Westelijke Jordaanoever die sinds juni 1967 bezet wordt. In Ariël werd onlangs een nieuw cultureel centrum ingehuldigd.

Grote namen
"De inwoners van Ariël beschikken over uitstekende wegen*. Die moeten ze dan maar gebruiken om naar Tel Aviv te reizen waar ze naar ons kunnen komen kijken", verklaarde Sobol. Hij staat niet alleen met zijn protest. Maar liefst 53 Israëlische acteurs, artiesten en dramaturgen ondertekenden de petitie, onder hen ook heel wat grote namen.

Onaanvaardbare boycot
In het culturele wereldje van Israël wordt met de nodige reserves gereageerd op de stellingname van de artiesten. De petitie zorgt daarnaast in de nederzettingen en binnen de rechtse vleugel van de politieke klasse in Israël voor boze reacties, onder andere van premier Benjamin Netanyahu. Hij verklaarde dat "(...) elke boycot onaanvaardbaar is, zeker wanneer die uit Israël zelf komt en afkomstig is van mensen die door de staat worden betaald." Ook de burgemeester van Ariël reageert geschokt en heeft het over een petitie die "politiek en cultuur door elkaar haalt". (dpa/adb)


*) De snelle verbinding, de 'Apartheidsweg', tussen Ariel op de West Bank en Israël is Nicht fur Juden Niet voor Swarten verboden voor Palestijnen. Die moeten flink omrijden over slechte wegen. Alwaar ze ook nog door diverse checkpoints worden opgehouden. Een ritje van 15 minuten kan voor Palestijnen wel 3 uur worden. En niet te vergeten: op eigen land!


No comments:

Post a Comment