17 October 2009

VN Mensenrechtenraad stemt in met Gaza-rapport

De resolutie, waarin het rapport wordt doorverwezen naar de Veiligheidsraad van de VN, werd aangenomen met 25 stemmen voor, zes tegen en elf onthoudingen. De Mensenrechtenraad (47 lidstaten) werd in 2006 ingesteld als opvolger van de gepolitiseerde en vleugellamme mensenrechtencommissie.

De Verenigde Staten zijn een van de landen die tegen hebben gestemd. De Amerikaanse diplomaat Douglas M. Griffiths heeft verklaard dat de VS teleurgesteld zijn in de uitkomst. Verwacht wordt dat als er in de Veiligheidsraad wordt gestemd over eventuele actie tegen Israël, de VS hun veto gebruiken om een resolutie tegen te houden. Ook Nederland en vier andere Europese landen stemden vandaag tegen.

Onder Amerikaanse en Israëlische druk had de Palestijnse president Abbas zijn steun voor het rapport ingetrokken waarna het debat tot maart werd uitgesteld. Na felle kritiek op dit besluit herzag Abbas deze beslissing. (NRC)



• Voor (25): Argentinië, Bahrain, Bangladesh, Bolivië, Brazilië, Chili, China, Cuba, Djbouti, Egypte, Ghana, India, Indonesië, Jordanië, Mauritius, Nicaragua, Nigeria, Pakistan, Filipijnen, Qatar, Rusland, Saoedie-Arabië, Senegal, Zuid Afrika, Zambia.
• Tegen (6): VS, Hongarije, Italië, Nederland, Slowakije, Oekraïne.
• Onthoudingen (11): België, Bosnië, Burkina Faso, Kameroen, Gabon, Japan, Mexico, Noorwegen, Zuid-Korea, Slovenië, Uruguay.
• Niet gestemd: Groot-Brittannië, Frankrijk, Madagascar, Kyrgyzië, Angola.

Volgens de Jerusalem Post wilden de presidenten Gordon Brown en Nicolas Sarkozy enkele uren voor de stemming nog wat opgehelderd hebben van Israël. Toen dit niet naar wens bleek, besloten de landen niet te stemmen.

Nederland stemde dus weer tegen. Weer, omdat het ook tegen het onderzoek van Richard Goldstone (zie foto) stemde. Wat Israël vindt, vindt Nederland. Na 60 jaar kun je niet meer spreken van een normaal buitenlandbeleid wanneer het om Israël gaat. Het is een patroon. In de psychiatrie noem je zo’n patroon een (dwang-)neurose. In de politiek heet het echter “vriend van Israël”. Een “vriend”, die bijvoorbeeld onze miljoenen ontwikkelingshulp voor de Gazanen keer op keer wegvaagt. Want wie houdt ze tegen. Maxime Verhagen niet.

De Israëlische vertegenwoordiger, Yigal Palmor, dreigde de Mensenrechtenraad impliciet, indien het rapport geaccepteerd zou worden, dat het niet meer met de raad zou meewerken en dat het het (zogeheten) vredesproces in het Midden-Oosten zou saboteren. Alsof het dat nog niet deed. Maar “de Joodse staat” pleegt volgens zichzelf geen oorlogsmisdaden, het doet alleen maar aan “zelfverdediging”. Vandaar dat de schurkenstaat altijd oorlogsmisdadigers in zijn regering heeft zitten.

Met 25 stemmen voor werd de resolutie aangenomen, wat inhoudt dat het Goldstone-rapport “met urgentie” besproken gaat worden in de Algemene Assemblee, die samen met de Veiligheidraad het hoogste orgaan van de VN vormt. De Algemene Assemblee beslist vervolgens of het rapport in de Veiligheidsraad wordt bekeken, en die kan uiteidelijk beslissen of oorlogsmisdadigers kunnen worden berecht door het Internationaal Strafhof. Dat gebeurt niet, omdat de VS dan vrijwel zeker zijn veto geeft. Ja, ook nu Obama aan het roer staat. Er is namelijk geen Amerikaanse president die een verkiezingscampagne voert zonder de dollars van de joodse lobby en de zionistische christenen. ‘USrael’ is dan ook het machtigste land ter wereld, met het sterkste leger.

Wat overblijft is dat bepaalde landen individeel verdachten van oorlogsmisdaden kunnen berechten omdat ze wetten hebben die daarop zijn toegerust. In Nederland verwacht ik dat niet. En mocht het aan de orde zijn, dan is gebleken dat het ministerie de beroerdste niet is om de verdachte een handje te helpen.

De huidige aangenomen resolutie bestond uit nog twee delen, namelijk een oproep aan Israël om de nederzettingen in Oost-Jeruzalem te ontmantelen, en de toegang tot de Al-Aqsa moskee niet te hinderen. Maar Israël heeft als schurkenstaat lak aan VN-resoluties.

No comments:

Post a Comment