12 April 2007

Christenhonden en salonsocialisten

Bij voorbaat excuus voor deze beledigende titel, maar ik heb het hier absoluut niet over de brave gelovige en de brave sociale burger, maar over de politici in het kabinet. Ik ben geen christen, maar het maakt mij niet uit wat iemand gelooft. Ik ben wel een socialist, hoewel ik op geen ene linkse partij stem. Na Balkenende III heb ik m'n handen eraf getrokken, dat zooitje populisten in Den Haag.

Het postconcern TNT Post gaat de komende drie jaar 6500 tot 7000 banen schrappen. De verwachting is dat het schrappen van banen via een natuurlijk verloop gaat. Als dit niet het geval is, zullen er gedwongen ontslagen volgen.
Voor de overgebleven personeelsleden van TNT Post zullen de arbeidsvoorwaarden versoberen. Als deze voorwaarden niet versoberen, zullen nog eens 11.000 banen verdwijnen. Dit is volgens TNT Post de enige manier op de pijn dragelijk te maken. “Of mensen moeten het met minder loon doen, of er zullen nog meer banen verdwijnen”, aldus een woordvoerder van TNT Post. De bedoeling is dat de voorwaarden binnen 2,5 jaar versoberd zijn.

Bij mijn weten is de trend van minder post al minstens 10 jaar aan de gang, maar TNT Post dacht zeker: we rekken het net zo lang tot we kunnen en als het moet, dan schoppen we er een paar duizend uit, want tja, de salarissen in de directie moeten natuurlijk wel uitbetaald blijven worden. Zoeken ze het in de regering maar uit. De inkomsten voor TNT Post voor 2006 bedroegen 4 miljard euro.
De regering gaat de postbodes die bij TNT Post worden ontslagen helpen met het zoeken naar werk. O.a. bij de politie las ik. Enfin, een uniform en steunzolen hebben ze al, dus dat scheelt.

Mensen die de premie voor hun zorgverzekering niet betalen, kunnen ook fluiten naar hun zorgtoeslag. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil ‘paal en perk stellen’ aan uitbetaling van zorgtoeslagen aan wanbetalers, zei hij donderdag in overleg met de Tweede Kamer.
"Dat ziekenhuizen meer ruimte krijgen voor vrije prijsvorming moet vooral ten goede komen aan een van zijn speerpunten voor de komende periode: verhoging van de kwaliteit. Hij ziet ook al dat bij de zorg waarvoor de prijzen zijn vrijgegeven de kosten minder snel oplopen." aldus minister Klink.

"Vrije prijsvorming", "kwaliteit", "kosten minder snel oplopen", dat is dus drie keer gezwets. Iedereen weet dat privatisering leidt tot hogere prijzen en minder kwaliteit.


Christenhonden en salonsocialisten bijten elkaar niet

Wat gebeurt er met een land wanneer alle instellingen moeten privatiseren? Wanneer de regering de problemen van bedrijven moet oplossen, hoe heet dat dan? Wanneer zorgtoeslag voor de burger uit de belastinginkomsten rechtstreeks naar verzekeringsmaatschappijen stroomt, hoe heet dat dan? Wanneer politici graaisalarissen beschermen, zoals managerssalarissen van verzekeringsmaatschappijen, wanneer de regering bedrijven beschermt ten koste van haar burgers, hoe heet dat dan? De Engelse term is corporate fascism, ook bekend als corporatisme, de natte droom van Benito Mussolini.

Nee, christenhonden en salonsocialisten bijten elkaar niet. Maar wil er iemand in vredesnaam even een emmer koud water tussen gooien?

3 comments:

  1. Die TNT truc is werkelijk om te kotsen. Wat mij ook zo tegenstaat n de berichtgevingis dat het allemaal als een voldongen feit wordt gebracht. De regering helpt wel met het vinden van een baan dus we hoeven ons niet druk te maken. Nergens een zuchtje van een protest. In de berichtgeving niets over de vakbonden of wat de oppositie ervan vind. Bestaat echte journalistiek nog of leven we inderdaad in een corporate fascist state.

    ReplyDelete
  2. O ja, dat vind ik ook heel erg, dat publiceren als voldongen feit. Toen met de invoering van de Euro, had ik al zoiets van O...?

    ReplyDelete
  3. Wat in het geheel buiten beschouwing blijft: die Kok, ook al commissaris bij TNT.
    Overal ter wereld zou het als corruptie behandeld worden: een overheidsvoorziening verkwanselen en er vervolgens nog commissaris bij worden ook. Als het de sociaal-democratische premier van alle Nederlanders betreft is het blijkbaar geen corruptie, maar - verantwoord ondernemerschap? Zeg het maar...

    ReplyDelete