27 July 2006

Eigen deeg

De Israëlische ambassadeur in Noorwegen heeft een officiële klacht ingediend over een spotprent van de Israëlische premier Ehud Olmert als commandant van een naziconcentratiekamp. De krant Dagbladet, die op 10 juli jl. de cartoon afdrukte, beroept zich op de vrijheid van meningsuiting. Ambassadeur Miryam Shomrat vindt de spotprent te ver gaan en zij protesteerde bij de Noorse persraad, meldde de Britse omroep BBC woensdag.

Merkwaardige reacties gaan de wereld rond. Zo vielen de Mo-cartoons (ook in Dagbladet gepubliceerd) onder "vrijheid van meningsuiting", maar de Olmert-cartoon is: 'anti-Israel bias', anti-semitisch, 'aanval op de joden', 'jodenhaat', etc. Een politicus is blijkbaar duizend maal heiliger en onaantastbaarder dan welke profeet dan ook. Natuurlijk wordt geheel voorbij gegaan aan het feit dat de cartoon (een parodie op een scene uit Schindler's List) een commentaar is op Olmert's beleid in Gaza. Het Wiesenthal Center blijkt weer de eerste om zich op de holocaust te beroepen: "an antisemitic attack that manages simultaneously to denigrate the victims of the Nazi Holocaust and incite hatred against Israel and her supporters in your country." in een brief aan de Noorse abassadeur in de VS.

"Ik heb nog nooit zoiets gezien in Noorse dagbladen. Dit is een regelrechte aanval." stelt Øyvind Westbye van de Kristelig Folkepartis Ungdom (jongerenorganistie christelijke partij), die de Mo-cartoons in dezelfde Dagbladet gepubliceerd gemakshalve over het hoofd ziet. Verder nog gaat de Joodse organisatie in Noorwegen - waar 1300 joden probleemloos wonen - door aan al hun leden de hysterische waarschuwing stuurt om hun jood-zijn in het openbaar te verbergen. Dat is natuurlijk een goed doordachte actie omdat niemand daar gehoor aan geeft maar integendeel ostentatief de Davidster gaat dragen om het vuurtje nog eens op te stoken.

Bronnen o.a.: nieuwnieuws.nl, telegraaf.nl en jpost.com

No comments:

Post a Comment