4 October 2012

Willem Holleeder's schitterende toekomst


Willem Holleeder, Mick Harren, Lange Frans

De NTR draagt bij aan een democratische kennissamenleving door het maken van informatieve, culturele en educatieve programma’s voor het gehele publiek met de volgende kernwaarden: onafhankelijk, onpartijdig, objectief, betrouwbaar, respect voor mensen en hun waarden, en gerichtheid op een samenleving van actieve, zelfstandige en nieuwsgierige burgers. (Missie NTR)

Desalniettemin heeft de NTR ervoor gekozen om de onderwereld, in de persoon van topcrimineel Willem Holleeder, college te laten geven. Studenten kunnen blijkbaar iets van Holleeder leren. Uiteraard zet dat vraagtekens bij de vermeende 'onafhankelijkheid' van de publieke omroepvereniging, omdat het in de praktijk het persoonlijk belang van Holleeder dient: zijn charmeoffensief in de media.


Willem Holleeder en voetballer Rodney Sneijder

De knuffelcrimineel heeft een eigen column en menig bekende Nederlander wil met hem op de foto. Onder andere voetballer Rodney Sneijder, cabaretier Najib Amhali en 538 discjockey Ruud de Wild poseren parmantig, armen over elkaars schouder, met ‘De Neus’. VARA-presentator Frank Evenblij ging zelfs met zijn kinderen op de foto. "Kijk eens popje! Dat is nou een echte boef! Stoer hè? Die speelt iedere dag boefje en politietje. En die grote boef wil gewoon met papa praten. Stoer hè van papa? Dat maakt papa zelf ook een beetje een boef." (Knuffelcrimineel, Sp!ts)


Willem Holleeder en VARA-presentator Frank Evenblij


Caberetier Najib Amhali en Willem Holleeder

Kees Sietsma, oud-hoofdinspecteur die de leiding over het politieonderzoek naar de ontvoering van Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer had, ziet het geknuffel met de veroordeelde crimineel [Willem Holleeder] met lede ogen aan. "De media hebben hem altijd hoog geprezen, dit past daarbij. Het ergste is hierbij dat je onder jeugdigen een zekere mate van verheerlijking veroorzaakt. Zij zullen toch naar hem kijken en denken: dat heeft hij toch maar mooi geflikt." (De Telegraaf)

Sinds enkele jaren benader ik met enige regelmaat redacties en journalisten met kritische vragen over hun nieuwsberichten. Antwoorden:

  • Geen (ongeveer 95%)
  • Reageert niet op de vraag: 'Mijn bronnen zijn betrouwbaar'
  • Reageert niet op de vraag: 'Ik ga geen polemiek aan'
  • Reageert neerbuigend: 'Wie ben jij...'

Ik heb geconcludeerd dat journalisten hele lange tenen hebben, en dat zij hun publiek minachten.


Journalist Twan Huys, presentator van Nova College Tour waarin Willem Holleeder mag optreden, reageert op kritiek over zijn medewerking aan het charmeoffensief van de crimineel met 'flauwekul':

"In College Tour komen echt niet alleen Nobelprijswinnaars aan het woord", zei Huys in het Radio 1-journaal. Het programma wil journalistiek interessante gasten uitnodigen, en Holleeder is er daar één van volgens de presentator. ('Kritiek over Holleeder flauwekul', NOS)

Gerelateerd → Nova College Tour presenteert Willem Holleeder

Lees ook → Stan van Houcke over Twan Huys (en Ken Carson)

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment