Zorgvisie | Door Carolien Stam | 05.10.2012 | TRANSLATE
De opleiding tot medisch specialist is voor allochtone artsen ontoegankelijk door selectie aan de poort. Dat zegt hoogleraar Tineke Abma in de Volkskrant. 'Specialisten zoeken mensen die zijn zoals zijzelf, witte mannen vooral.' Volgens de VU-hoogleraar moeten de specialisten ‘kritisch kijken naar hun eigen selectiecriteria’.
‘In de grote steden is eenderde van de studenten medicijnen niet-westers. Het aantal allochtone medisch specialisten blijft steken op 5 tot 6 procent. Dat constateert hoogleraar Tineke Abma naar aanleiding van een onderzoek naar de praktijkervaringen van allochtone artsen. Abma zegt in de Volkskrant dat allochtone artsen moeilijk bij de opleidingen tot specialist binnenkomen, waar de plekken schaars zijn. ‘Dat heeft onder meer te maken met een taalachterstand, waardoor soms niet foutloos Nederlands wordt gesproken. Specialisten zoeken mensen die zijn zoals zijzelf, witte mannen vooral.’
Kosten
Het tekort aan allochtone medisch specialisten is slecht voor de kwaliteit en voor de kosten van de zorg, volgens Abma. Overigens zijn de cijfers gebaseerd op schattingen, want registreren op basis van etniciteit mag niet. Het VUmc gaat allochtone studenten bijspijkeren om meer niet-westerse specialisten te krijgen. Nu worden ze relatief vaak huisarts of keuringsarts.
Ballerig
Behalve de taalachterstand werkt ook de gemiddeld iets oudere leeftijd van niet-westerse studenten in hun nadeel, zegt Abma: ‘De opleiders hebben liever jongere kandidaten. De medische stand heeft de neiging zichzelf te klonen. Een ballerig accent is dan geen probleem, een Arabisch accent wel. Zelfs als er grote tekorten zijn, zoals bij pathologie bijvoorbeeld, wordt een westerse immigrant gehaald, een Fin of zo.' (Zorgvisie - Carolien Stam / foto: ANP Koen Suyk)
No comments:
Post a Comment