22 March 2012

NOS: Het Joodse leed is het ergste leed ter wereld

"In Israƫl spelen de afgelopen dagen ook de herinneringen aan de Holocaust een grote rol in de discussies, een gebeurtenis die het Joodse leed zo goed als onvergelijkbaar maakt met ieder ander leed."

Dat schrijft buitenlandredacteur Hans Brom van de NOS. Wat bezielt die man? Natuurlijk wordt in de geschiedenis van Europa de Holocaust gekenmerkt als een van de meest barbaarse daden waartoe de mensheid in staat is. Maar dat wil nog niet zeggen dat daarom het leed van een jood, wanneer er in zijn leven een ramp plaatsvindt, met geen ander leed vergeleken kan worden. Joden zijn namelijk ook (maar) mensen, net als hun beulen ook mensen waren, net als alle andere mensen ter wereld.

Er sterven 6 miljoen kinderen per jaar aan honger. Elk jaar vindt er een kinder-Holocaust plaats. Waarom is hun leed en dat van hun familieleden anders dan het leed van een jood? Waarom is het leed van de familie van 16 Afghaanse burgers, die op 11 maart jongstleden in hun slaap werden neergemaaid door een of meerdere Amerikaanse soldaten, waarna in brand gestoken, waaronder drie vrouwen en negen kinderen, "zo goed als onvergelijkbaar" met "het Joodse leed"? Waarom is dat, Hans Brom? Beleven Afghanen hun leed misschien anders? Hebben joden misschien andere emoties?


A famine stricken child crawling towards an United Nations food camp, located a kilometer away, Sudan 1994

Is "het Joodse leed" anders dan dat van mensen die dezelfde trauma's moeten doorstaan, ook vandaag de dag, Hans? Omdat joden in jouw ogen Anders zijn dan andere mensen? Maar dat is een hellend vlak, Hans. Of denk je misschien dat niemand anders ter wereld meemaakt wat joden (en communisten, zigeuners, homoseksuelen, etc.) in de vernietigingskampen hebben meegemaakt? In dat geval heb je geen idee over wat er in de wereld is gebeurd en wat er nog steeds gebeurt.


A father stares at the hands of his five year-old daughter, which were severed as a punishment for having harvested too little rubber.

Koning Leopold II van Belgiƫ maakte van zijn "Vrijstaat Congo" een gigantisch werkkamp en vergaarde een fortuin met de oogst van rubber. Hij roeide naar schatting meer dan 10 miljoen Congolezen uit, die hij zijn "huurders" noemde. De kenmerkende symbolen van zijn terreurbewind zijn afgehakte handen. Soldaten op strafexpeditie moesten van hun slachtoffers een hand af te hakken om te kunnen bewijzen dat ze hun munitie niet hadden verspild. Ze hakten ook de handen van werkonwilligen af. Of ze zetten dezen onder druk om voor de bezetter te werken, door de handen van hun kinderen af te hakken. Maar "het Joodse leed" is "onvergelijkbaar", Hans Brom?


A Palestinian man picks up body parts in Jabaliya Refugee Camp, Gaza, during “Operation Days of Penitence”, 2004. (Photo: PCHR)

Wat er in Europa met de joden is gebeurd is onvergelijkbaar. Maar hun leed is dat niet.

TRANSLATE

1 comment: