7 January 2011

Bezettingstoerisme weer op Vakantiebeurs

Op de Vakantiebeurs zijn weer diverse reisbureau's aanwezig die de comsument misleiden. Het gaat om de zogenaamde Israëlreizen, waarin ook bezoeken worden gebracht aan de bezette Westelijke Jordaanoever en de bezette Golanhoogte, en zelfs naar de nederzettingen. Maar volgens die reisbureaus liggen die locaties vrijwel allemaal "in Israël".

'Israel Wonders'

Organisatie: Israelisch Nationaal Bureau voor Toerisme (stand 08.D088)
Voorheen opererend onder de naam GoIsrael, en sinds kort heet het bureau Israel Wonders.

Vakantiebeurs: St. George klooster in de Judea woestijn toegankelijk voor toeristen
"In de Israëlische Judea woestijn ligt het St. George klooster, beter bekend als het St. George Monastery."

Het Israelisch Nationaal Bureau voor Toerisme trekt zich blijkbaar niets aan van de uitspraak van de Reclame Code Commisie. De Judea woestijn is namelijk helemaal niet "Israëlisch", maar ligt tussen Bethlehem en de Dode Zee, dus op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het klooster ligt in het Palestijnse dorp al-Khader (St. George).

Vlakbij dit dorp ligt de joodse nederzetting Efrat, wiens militante kolonisten o.a. Palestijnse boomgaarden en waterbronnen vernielen. In 2008 hebben ze de 700 jaar oude moskee Al-Hamadiyya in al-Khader in de as gelegd. Toen de tweede intifada uitbrak werden de inwoners van al-Khader zo vaak en zo lang gedwongen thuis te blijven middels de door Israël ingestelde spertijden, dat ze hun land niet meer konden bewerken. Daar maakten joodse kolonisten, die geen spertijd opgelegd kregen, gebruik van door land te stelen en outposts neer te zetten, zoals: "The larger petition against the outpost, which has 17 permanent homes and 15 caravans, was filed by eight Palestinian farmers from the village of al-Khader, together with Peace Now." (augustus 2009)


Links de officiële landkaart van Israël, rechts de versie van het Bureau voor Toerisme - "Israel Wonders"... welke bezetting?


Tijdens de jaarlijkse festiviteiten rond de oprichting van de staat Israël, toont het IDF traditioneel haar hardware. Deze rij machinegeweren werd opgesteld voor de kolonisten van Efrat.

"Op verzoek van de Grieks Orthodoxe aartsvader besloot het Israëlische Ministerie van Toerisme in samenwerking met het Ministerie van Transport de toegangsweg opnieuw aan te leggen. De nieuwe toegangsweg is vanaf 1 december geopend voor toeristen."

Aldus het Israëlische Bureau voor Toerisme, dat natuurlijk niet vermeldt dat Israël met de aanleg van die weg weer meer land van de Palestijnen hebben ingepikt, en dat de protesten van de landeigenaren zoals gewoonlijk weer onderin de prullenbak verdwenen. Het dorp al-Khader wordt bedreigd met complete insluiting door de Israëlische Muur, waardoor het 75% van haar landbouwgrond zal kwijtraken.

Eerlijke reizen naar Israël en de Palestijnse gebieden

Wilt u eerlijk reizen, zodat uw euro's niet worden uitgegeven aan illegale nederzettingen, bezetting en het terroriseren van de lokale bevolking:

Van 11 tot 16 januari presenteren touroperators en reisbureaus hun nieuwe reizen en vakantiebrochures op de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit jaar zal ook de Olijfbomencampagne aanwezig zijn om alternatieve reizen naar Israël en de Palestijnse gebieden te promoten. De stand van de Olijfbomencampagne is te vinden op de Wereldhulpmarkt in Hal 2. Er zullen Palestijnse olijfproducten verkocht worden, verschillende toeristische gidsen, er is informatie van verschillende reisorganisaties in Israël en de Palestijnse gebieden èn de nieuwe promotiefilm van de Olijfbomencampagne zal worden vertoond. Natuurlijk maken wij ook promotie voor onze eigen olijfpluk- en plantreizen!
 
De publieksdagen zijn van 12 t/m 16 januari, dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur en op vrijdag tot 22.00 uur

No comments:

Post a Comment