25 May 2010

2007: Bot & Van Baalen pro illegaal kernwapenbezit

Begin 2007 schreef ik het volgende:

Op het weblog van Stan van Houcke staat een interessante emailcorrespondentie tussen Van Houcke en Hans van Baalen (VVD) over kernwapens in de wereld, waarin Van Baalen te kennen geeft dat wanneer "een democratie" illegaal kernwapens bezit, dat dat prima in orde is:

"Ik zie Iran en Israël als twee verschillende gevallen. Israël is een democratische rechtsstaat. Iran is dat niet." (*1)

Opmerkelijk: in juli 2006 reisde Van Baalen af naar Israël voor een sollicitatiegesprek voor een vermeende PR-vacature, en om het land te waarschuwen voor links Nederland, en dat ze met name de EU niet moeten vertrouwen.

Voormalig minister Ben Bot (CDA) is dezelfde mening toegedaan waar het Israël's illegale atoombommen betreft. In antwoord op Kamervragen op 10 januari 2007, o.a. naar aanleiding van een uitspraak van Olmert waarin deze aangeeft dat Israël (illegaal) kernwapens bezit (maar ook Gates, de nieuwe Amerikaanse minister van Defensie), stelt hij:

"Olmert onderstreepte herhaaldelijk de verschillen tussen Israël en Iran, onder andere door te benadrukken dat Israël een democratie is (*2) en door erop te wijzen dat de president van Iran heeft gesteld Israël van de kaart te willen vegen. (*3)
Van Israëlische zijde is onderstreept dat het Israëlisch beleid met betrekking tot nucleaire bewapening niet is veranderd. Premier Olmert heeft dat in het bedoelde interview zelf uitgesproken. Ik zie dan ook geen reden de Israëlische regering hierover om opheldering te vragen."


Eerder gaf Ben Bot de Kamer verkeerde informatie door te stellen dat het Dordtse bedrijf Riwal, dat meebouwt aan de Israëlische afscheidingsmuur (in 2004 door het Internationale Gerechtshof als illegaal bestempeld), een Israëlisch bedrijf is, en dat er geen Nederlandse bedrijven actief zijn in de bezette gebieden.

Niet verwonderlijk dat Van Baalen bij Bot's afscheid van de kamer als laatste de minister nog een veer in de kont steekt: "U was al een diplomaat met grote ervaring. Als minister bent u een politicus geworden waarmee het een eer was om van gedachten te wisselen."

*1 onjuiste informatie
*2 onjuiste informatie
*3 onjuiste informatie


VVD-Kamerlid Hans van Baalen(r.) en militair-attaché Kolonel Charles Kool tijdens een eerbetoon aan het graf van een oorlogsmisdadiger en massamoordenaar in Jakarta (2005).


Hans van Baalen maakt grappen met Olmert ten tijde van de Israelische bombardementen op de Libanese bevolking, waarbij volgens de VN naar schatting o.a. een miljoen clusterbommen op het land neerkwamen. Human Rights Watch constateerde dat Israël oorlogsmisdaden pleegde.

2 comments:

  1. Politici waren nog nooit zo goedkoop.

    aanbieding, profiteer nu!

    ReplyDelete
  2. In volle verkiezingstijd lijkt mij dit bericht toch (in geconcentreerde vorm) rijp voor ingezonden stukken in de Nederlandse kranten, en plaatsing op (met permissie) grote blogs als NRC, Volkskrant e.d. Zeker nu de VVD veel mensen aanspreekt moet men weten welk kaf onder het koren zit. Om van te griezelen!

    ReplyDelete