8 March 2010

Israël saboteert, provoceert en wil geen nog steeds geen vrede

Maxime Verhagen was vorige week met zijn collega's is Cordoba. "Dan gaat het om veiligheid voor Israël en zaken zoals het opbouwen van een Palestijnse staat. Ik heb voorgesteld om daar watermanagement aan toe te voegen", zei Verhagen na het beraad.

Meerdere Nederlandse bedrijven hebben veel kennis van het beheren en schoonhouden van water. Prins Willem-Alexander heeft hier ook zijn specialiteit van gemaakt.

De Europese Unie wil haar rol in het Midden-Oosten versterken." (Telegraaf)

Blijkbaar gaat het hier dus om zaken doen met Israël rond watermanagement, met als hoofdthema de "veiligheid van Israël", en wat zaken daar omheen "zoals het opbouwen van een Palestijnse staat." Wat Verhagen o.a. heeft nagelaten is de Israëlische diefstal van water van de Palestijnen te veroordelen, of het traineren en saboteren van het opbouwen van een Palestijns watermanagement.Wat Verhagen, maar ook de Nederlandse media en masse verzwijgt, is dat de Europese Unie Israël wederom serieus heeft verzocht om de bouw van nederzettingen op de West Bank te staken, om tot gesprekken met de Palestijnen te komen. De Luxemburgse minister van buitenlandse zaken Jean Asselborn stelde: "This continuation of the settlements is really something that stands in the way. This provocation has to stop."

Dat was op 6 maart jl. Vandaag, op 8 maart, kondigde Israël aan 112 nieuwe woningen in de joodse nederzetting Beitar Illit te bouwen. Behalve de overduidelijke middelvinger naar iedereen die een einde wil maken aan de bezetting en het internationaal recht wil handhaven, als een heuse schurkenstaat, brengt Israël absurde redenen als de veiligheid ten berde. Want de nederzettingen hebben natuurlijk nog nooit veiligheid gebracht op de Westoever. Niet voor de kolonisten, en niet voor de Palestijnen.

Integendeel. Samen met de recente spanningen rond de 'tempelberg' in Jeruzalem, dat eerder de directe aanleiding vormde voor de tweede intifada, komt het vuur steeds dichter bij het kruidvat van een derde. Daarnaast vormt de beslissing van Israël om het (tijdelijk) moratorium op uitbreiding van de nederzettingen op te heffen een schoffering van het besluit van de Palestijnen, die juist gisteren hadden besloten om na 14 maanden impasse (na het bloedbad in Gaza) op verzoek van de Arabische Liga met indirecte vredesbesprekingen te beginnen.

Maxime Verhagen kakelde afgelopen zaterdag op Twitter: "Weer een stapje verder met wat eu kan bijdragen aan vredesproces midden oosten."* en "Bijdragen zijn garanties veiligheid israel hulp bij opbouw van toekomstige staat palestijnen en bij watermanagement"
Ene Sanne Vroom begrijpt het niet en twittert terug: "is dat de garantie aan Israel voor veiligheid of andersom?deze tweet begrijp ik niet en wil ik heel graag snappen.."
Verhagen antwoordt: "garantie aan Israël."

*Op 24 juni 2009 stelde Verhagen's Israëlische collega, de extremist Avigdor Lieberman, dat het stoppen van de bouw van nederzettingen "onacceptabel" was. Een dag later loog Verhagen: "Er zit weer beweging in het vredesproces in het Midden-Oosten. Dat constateerde minister Verhagen tijdens besprekingen in Israël en de Palestijnse Gebieden."

No comments:

Post a Comment