21 March 2008

Tibet, wat weten we nu eigenlijk?

"Tibetans who pick up rifles don't fit that romantic image we've built up in Westerners' heads."

Veel tegenstrijdige artikelen en tegenstrijdige verklaringen in onder meer de Volkskrant. Bijvoorbeeld in ‘Propaganda discipline’ beheerst Chinese media (17 maart) van Hans Moleman over "de huiveringwekkende details en de felheid van de [Chinese overheids] hetze tegen de Dalai Lama", maar ook 'Nederlander in Tibet: het gebeurde voor mijn ogen' (17 maart) met "Er doen veel Indianenverhalen de ronde, zoals dat mensen in Tibet van alle communicatie zouden zijn afgesloten. Ik heb de afgelopen drie dagen onbeperkt kunnen internetten en internationaal kunnen bellen. Het nieuws over wat hier gebeurt heb ik via alle mogelijke kanalen kunnen volgen." en "Ik vind dat het leger dit keer nog terughoudend heeft gereageerd."

Hoewel er van alles wordt beweerd door correspondenten, niemand weet precies wat er gebeurt. Bronnen blijven vaag of onbekend. Dan zou je mogen hopen dat journalisten die bronnen zouden onderzoeken, maar het journalistieke conformisme gebiedt blijkbaar dat alleen de Amerikaanse nieuwsbronnen een 'realistisch beeld' van de situatie kunnen geven.



Gaan we uit van de meest gebruikte bronnen, dan zijn die eenvoudigweg te herleiden naar het Amerikaanse State Department en de CIA. De grote persbureau's zoals AP en Reuters noemen als bron bijvoorbeeld ene John Ackerly, directeur van de International Campaign for Tibet (ICT), een organisatie waarvan bekend is dat die nauw samenwerkt met de Amerikaanse regering - wat er echter nooit bij wordt vermeld.

Een andere interessante partij vormt de '
Tibetan People’s Uprising Movement'. Deze groep had, zoals ook andere belangengroepen, vorig jaar juni besloten om de Olympische Spelen te gebruiken als middel in de strijd tegen de Chinese onderdrukking. Over de "uprising" werd eind januari dit jaar afgesproken dat deze zou aanvangen op 10 maart (zie www.march10.org). Ten tijde van deze verklaring kreeg de Dalai Lama veel bezoek van Amerikaanse gedelegeerden, waaronder onderminister van Buitenlandse Zaken Paula Dobriansky. Dobriansky is tevens lid van de neoconservatieve denktank Project for a New American Century. Niet alleen vormde rapporten van de PNAC de basis voor de regime change in Irak (en de 'toekomstplannen' voor Iran, en het bestendigen van de "American global hegemony"), ook was Dobriansky betrokken bij de zogenaamde 'volksopstanden' en revoluties in Oost-Europa.

In zijn verklaring meldde de Tibetan People’s Uprising Movement dat het handelde
"in de geest van de opstanden in 1959". Daarover kunnen we lezen in het boek 'The CIA's Secret War in Tibet', een uitgave van Kansas University, van Kenneth Conboy van de neoconservatieve denktank Heritage Foundation en James Morrison, een militaire trainer bij de CIA. Daarin lezen we een verslag over hoe de CIA het Tibetaanse verzet opzette en begeleidde. Ook de Dalia Lama zelf "was on the CIA payroll" en akkoordeerde het plan voor het gewapende oproer. Zijn broer, de zakenman Gyalo Thodup, leidde de gewapende aanval om de Tibetaanse regering omver te werpen, zijn leger ("contras") werd getraind in Okinawa, Guam en de Rocky Mountains in Colorado (1956-1961), en werd door de Amerikaanse luchtmacht gedropt in Tibet. Goed nieuws was dat de Dalai Lama er na 1959 geen (Tibetaanse) slaven meer op nahield.

De rol van Amerika en de CIA in Tibet is uitgebreid gedocumenteerd in diverse publicaties van historici en betrokkenen. Dit alles is dus geen geheim, noch onderdeel van een 'anti-Amerikaanse complottheorie'. Maar journalisten schijnen dit allemaal niet te weten, of niet belangrijk te vinden. Laat ik maar weer opmerken: en u weet wel waarom.


Foto: Speciaal afgezant van de Dalai Lama, Dhr. Lodi Gyari en ICT's voorzitter Richard Gere leggen een krans bij het Geuzenmonument in Vlaardingen. (Foto: Arie Wapenaar)

Lees ook: 
Chicago Tribune admits: CIA ran Tibet contras since 1959
The Tribune report adds: “
`For years, the only way Tibetans could get a hearing in the world's capitals was to emphasize our spirituality and helplessness,' said Jamyang Norbu, a leading Tibetan intellectual who joined the guerrillas briefly as a teenager. `Tibetans who pick up rifles don't fit that romantic image we've built up in Westerners' heads.'”
The Dalai Lama has always refused to answer any questions about his ties to the CIA, the Tribune writes, even though much of the contra operation in India was coordinated by “
his elder brother, a businessman named Gyalo Thondup.”
The Tribune report claims that U.S. government support for the Dalai Lama's contra operations ended in the 1970s. But those familiar with U.S. covert operations around the world don't buy it.

3 comments:

  1. Hoi Sonja, dapper van je dat je dit aan de kaak durft te stellen. Immers, zelfs voor degenen die ik beschouw als kritische geesten is de Dalai Lama haast de laatste hoop op een betere wereld. Ik was zelf ook erg teleurgesteld toen ik dit hoorde. Zeker een manier om grip te krijgen op de haast onmogelijke taak de leugens in de wereld te ontmaskeren. Wie zal je geloven als je zegt dat de baarden en tulbanden van Hizbollah de vrijheidsstrijders zijn, terwijl de Dalai Lama met al zijn lieve monniken heult met de grootste terroristen van de geschiedenis, te weten onze bevrijders? Het is gekmakend.

    ReplyDelete
  2. Hoi Abdul. Laten we wel wezen, China is een communistische dictatuur. Maar China heeft veel goed voor Tibet gedaan, zoals het hongerlijdende volk macht en middelen gegeven om een einde te maken aan het afschuwelijke middeleeuwse feoadale systeem, waarbij de elite er horigen (slaven) op nahield.

    ReplyDelete
  3. Een feodaal systeem waarin de Dalai Lama tot die elite behoorde.

    ReplyDelete