23 June 2007

Doron Livnat: de CIDI-Riwal connectie

In 2003 besliste de VN Veiligheidsraad dat de Israëlische muur illegaal is. In 2004 besliste het Internationaal Gerechtshof dat de 'veiligheidsmuur' strijdig is met het internationaal recht en de Europese Commissie besliste dat de muur gedeeltelijk afgebroken moet worden. Een paar dagen later werd bij de VN een resolutie aangenomen waarin de muur veroordeeld wordt: 150 landen stemden voor de resolutie, 6 landen tegen en 10 landen onthielden zich van stemming. Het Rode Kruis sprak zich uit tegen de muur en toonde aan dat de muur een schending is van de conventies van Genève.

In september 2006 ontkent de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot de betrokkenheid van het Nederlandse bedrijf Riwal bij de bouw van de muur, maar benadrukt hij dat de bouw van de muur door de Nederlandse regering niet wordt gesteund en in strijd is met het internationaal recht. Een maand later, na onderzoek, concludeert Bot dat er niets aan de hand is. Maar in zijn beantwoording op de vragen van Bert Koenders blijkt dat die conclusie gebaseerd is op ondoorzichtige bewijzen en een "branche"-organistaie in Tel Aviv die toevallig ook opereert onder de naam Riwal. Twee mogelijkheden kunnen hieruit geconcludeerd worden: het ontbreekt Ben Bot aan essentiële hersencellen, of hij houdt de hand boven het hoofd van Riwal.


CIDI-crimineel schendt nog steeds internationaal recht

In de tweede week van juni dit jaar meldde de vredesorganisatie United Civilians for Peace dat de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem heeft gesignaleerd dat machines van Riwal nog steeds aan de muur bouwen. Het bedrijf heeft inmiddels te kennen gegeven dat ze er ook niets aan kan doen, want ze zou hoegenaamd geen overzicht hebben op welk materieel voor welke doeleinden gebruikt wordt. Hoewel het vorig jaar nog berichtte wel 55 medewerkers in Israël te hebben. Zou het bedrijf een eenmanssjacheraar zijn, dan zou dat een mogelijkheid zijn, maar de feiten duiden op iets heel anders.

"To use a popular English figure of speech, Doron Livnat has a lot of fingers in a lot of pies. If you need to buy a used crane, speak to Doron Livnat. If you need to rent a large crawler crane, speak to Doron Livnat. If you need to rent or lease just about any other type of crane – speak to Doron Livnat.
Why speak to Doron Livnat? Well, he is managing director of Hovago, one of the world’s biggest used crane dealers; he owns one third of Riwal, a Netherlands-based crane and aerial platform rental company; and one half of Holift, a joint venture run between Hovago and Mammoet for the rental of crawler cranes between 250 and 600 tonnes capacity." (bron)


Doron Livnat (foto: midden), telg uit een Israëlische ondernemersfamilie, is voor 50% mede-eigenaar van Lima Holding B.V. uit Spijkenisse die in Israël onder de merknaam Riwal opereert. Maar Livnat is tevens bestuurslid van het CIDI (Centrum Informatie Documentatie Israël), een organisatie die de Israëlische apartheidsmuur ondersteunt en zich inzet voor het verspreiden van zionistische propaganda in Nederland. Zo beweerde bijvoorbeeld directeur Ronny Naftaniël in een nieuwsbrief deze maand nog dat Israël nog nooit een land of volk heeft bezet. In 2006 beschuldigde het CIDI dat de Nederlandse initiatiefgroep "Stop de Muur" opriep tot "de vernietiging van Israël". Omdat bestuurslid Livnat als vanzelfsprekend zijn illegale handel door deze groep bedreigd ziet is dat natuurlijk een logische manier van berichtgeving voor een instituut dat liever alle Palestijnen etnisch gereinigd ziet.

Riwal doet haar grootste zaken in het Midden-Oosten, in Israël, maar o.a. ook in Irak. In januari 2006 was Doron Livnat deelnemer aan een conferentie van het Institute for Policy and Strategy (IPS): "to enhance Israel’s national policy and contribute to the upgrading of its strategic decision-making process, through rigorous policy-driven research and direct discussion between policy analysts and policy-makers." De vraag is of Livnat daar was voor zijn CIDI of Riwal-netwerk, maar in beide gevallen zal het hem voordeel opgeleverd hebben.

Riwal is tevens hoofdsponsor van de voetbalclub FC Dordrecht

1 comment:

  1. Heeft iemand zich ooit wel eens afgevraagd waar het hele idee van die muur vandaan is gekomen?

    ReplyDelete