3 March 2007

March on the Pentagon

Op 17 maart a.s. wordt een protestmars gehouden naar het Pentagon. Kun je denken, bwoh, alweer een demonstratie tegen de oorlog in Irak, maar dit wordt echt een hele grote. Het Pentagon, het Amerikaanse Ministerie van Defensie in Arlington Virginia, is namelijk het heiligste gebouw in Amerika, van waaruit na WO2 alle oorlogen en regime changes gecoördineerd worden. De organisatie van de demonstratie verwijst ondubbelzinnig naar de anti-Vietnamoorlogdemonstraties in de jaren zestig, waar op 21 en 22 oktober 1967 het Pentagon ook werd aangedaan. Onder andere door de 'yippies' o.l.v. de legendarische Abbie Hoffman. De yippies waren militante hippies, die een jaar later een op een Democratische conventie in Chicago een varken genaamd Pigasus als presidentskandidaat naar voren schoven. Het varken werd gearresteerd. De yippies probeerden met gezangen het Pentagon te excorceren (Levitate the Pentagon).

In totaal kwamen er 100.000 mensen opdagen, toen de grootste demonstratie ooit, en het gebouw werd tegen de exorcisme/levitatie beschermd door 2500 soldaten en US Marshalls, met bajonetten in de aanslag. Norman Mailer beschreef de crowd: "like the legions of Sgt. Pepper's Band ... assembled from all the intersections between history and the comic books, between legend and television, the Biblical archetypes and the movies."

De officiële reactie van de Amerikaanse regering was dat het een door de Vietcong en andere communisten georganiseerde poging was om het Amerikaanse volk tegen elkaar op te zetten, en 681 mensen werden gearresteerd. Op de website van fotografe Jo Freedman zijn enkele mooie foto's te vinden, een van de weinige online publicaties, aangezien dit gedeelte van het Amerikaanse culturele erfgoed niet zo populair is bij de Amerikaanse regering.

In Irak zijn inmiddels meer Amerikaanse soldaten omgekomen als in Vietnam.The Sunday Times: Iraq is no Vietnam – it's far worse than that

3 comments:

 1. "In Irak zijn inmiddels meer Amerikaanse soldaten omgekomen als in Vietnam"

  Afgezien van het foute "als", wat "dan" moet zijn: dit is uiteraard niet waar, en wel héél verre van waar. Staat ook keurig in dat artikel touwens: "In terms of American casualties there is no comparison. The toll in Vietnam was 20 times that of Iraq "
  In Vietnam zijn 58.000 Amerikaanse soldaten omgekomen.

  Wat een zwets blog.

  ReplyDelete
 2. Het is zwetsweblog.

  Voor de rest, zie toegevoegd grafiekje.

  ReplyDelete
 3. uh... attractive text )

  ReplyDelete