20 February 2013

Nederlandse carrièrediplomaten: Frank Majoor


IRAK

In een geheim memorandum van 29 april 2003 stelt de Directie Juridische Zaken (DJZ) van het departement dat de juridische onderbouwing van het standpunt van het toenmalige kabinet-Balkenende "zowel materieel als procedureel tekort" schiet (punt 16 in memorandum). De juristen schatten zelfs in "dat Nederland een eventuele procedure voor het Internationaal Gerechtshof hierover zou verliezen” (punt 9).

Frank Majoor, de toenmalige secretaris-generaal van het departement [van BuZa], besloot de notitie niet door te sturen aan minister De Hoop Scheffer, aan wie deze gericht was. "Goed opbergen in de archieven voor het nageslacht, de discussie is hiermee voor dit moment gesloten!", werd op het memo geschreven. (NRC 17-1-2009)

Wat gebeurde er met het document nadat het op het bureau van de secretaris-generaal beland was? Niets, vertellen bronnen die anoniem willen blijven. Het document heeft minister Jaap de Hoop Scheffer nooit bereikt. In elk geval niet via de formele weg. Dat blijkt ook uit de hand geschreven aantekeningen die toenmalig secretaris-generaal Frank Majoor rechtsboven op het document heeftgezet. Daar staan drie dingen, voorzien van gedachtenstreepjes.
Bij het eerste streepje staat: 'Heel veel dank'.
Bij het tweede streepje: 'Graag goed opbergen in de archieven voor het nageslacht'.
Bij het derde streepje: 'De discussie is hiermee voor dit moment gesloten!'
(NRC: Memorandum DJZ/IR/2003/158)

En wat gebeurde er toen dit uitkwam over Frank Majoor? Werd hij uit zijn functie gezet? Nee, in tegendeel. Hij werd beloond. Hij werd hoofd van de Nederlandse vertegenwoordiging van de NAVO in Brussel.


NATO Airstrike Kills Afghan Mother and Her 5 Children; Separate Coalition Strike Kills Up To 14 More Civilians in Bala Murghab (juni 2012)

AFGHANISTAN

Vlak na zijn benoeming bij de NAVO spande Majoor zich in om de Nederlandse militairen in Afghanistan te houden. Hij verzocht de NATO in een "Request for Guidance" om daar iets op te verzinnen:

On December 2 [2009], the U.S. Ambassador and NATO Secretary General (SYG) Rasmussen received a demarche [politieke maneuvre] from The Dutch PermRep to NATO, Frank Majoor, requesting options The Hague could pursue to keep a Dutch presence in southern Afghanistan. (CABLE #09USNATO563)

In Uruzgan blijven was echter al zo goed als van tafel, zo verzekerde ons minister-president Balkenende in oktober 2009. Na die tijd zou Nederland zeker nog lang betrokken blijven bij Afghanistan, via "ontwikkelingshulp". Volgens Balkenende lag er ook geen formeel verzoek op tafel en als dat wel zou komen, zal het kabinet dat wegen en beoordelen.

In werkelijkheid vond achter de schermen juist het omgekeerde plaats: Nederland, in de persoon van Frank Majoor, verzocht de NATO om redenen en opties te verzinnen waarmee Nederland in Afghanistan kon blijven. In Nederland naaide de regering ons een oor aan:

Een verzoek ligt er nu niet, maar de bondgenoten hebben bij het kabinet al wel hun hoop uitgesproken dat Nederland blijft. (ANP 01.10.2009)

Frank Majoor op bezoek bij collega-carrièrediplomaat Ivo Daalder, Permanente Vertegenwoordiger van de Verenigde Staten bij de NAVO:

But...We'd Like To Stay In The South
-----------------------------------------------
Majoor said, in light of the pending withdrawal, The Hague was still interested in continuing a military presence in southern Afghanistan. He sought ideas to find a coherent military solution to an imminent decision to withdraw and asked Daalder and Rasmussen what else the Dutch could do in southern Afghanistan to continue as part of the ISAF mission. Majoor noted that the Dutch Chief of Defense would consult with SACEUR directly on this same question. According to Majoor, if non-Uruzgan options were identified, it might be possible to garner support and incorporate them into Dutch senior level discussions. (CABLE #09USNATO563)

Daalder startte kort daarop een lobby om Nederland er herhaaldelijk van te overtuigen dat het in Afghanistan moest blijven. Meer in een volgend log.

TRANSLATE

2 comments:

  1. hoi, ik volg dit blog al geruime tijd maar heb nog nooit eerder een reactie achtergelaten (nadeel van rss feeds :). Dit is precies het soort info dat ik zoek, fascinerend om te zien hoe de poltitieke faalhazen snel naar een mooie diplomatieke functie lopen, in de nato danwel Brussel. Ook je (jullie?) berichtgeving over G4S is uitstekend, hou de druk op de ketel bij al die 'goede' doelen totdat ze de hypocrisie niet meer kunnen ontkennen. Dank hiervoor en ga zo voort!

    ReplyDelete
  2. Dank voor het compliment. Ik doe het weblog in mijn uppie. Net als jij blijf ik mij ook verbazen over, zo noem ik het, de corruptie in Nederland. De schaamteloosheid, en het gebrek aan respect voor de wet en de mensheid. Tenminste, dat respect wordt wel geëist van gewone burgers maar op hoger niveau lijkt alles mogelijk, op een enkel geval na.

    Groeten, Sonja.

    ReplyDelete