14 December 2012

Voedselbank Utrecht stopt met samenwerking G4S

UPDATE: op 21 december besloot Jantje Beton de sponsorovereenkomst met G4S te beëindigen.

Goed nieuws op het BDS-front. VoedselbankPLUS van de Stichting De Tussenvoorziening, de Utrechtse Voedselbank, heeft mij te kennen gegeven dat het niet meer gesponsord wil worden door het controversiële beveiligingsbedrijf G4S: meer informatie op dit weblog. Hoewel de Voedselbank haar sponsors gewoonlijk niet controleert op hun internationale activiteiten, heeft de organisatie na de verontrustende nieuwsberichten over het bedrijf besloten geen gebruik meer te maken van het aanbod van G4S, en zegt het de samenwerking met de Brits-Deense multinational op.

Ik ben enorm blij met het onbaatzuchtige besluit van de Voedselbank. Ze gaan daardoor wel een stukje sponsoring missen en ik vraag hierbij aan mijn lezers of ze misschien nog wat in de knip hebben zitten. Zo voor de kerst. De Voedselbank Utrecht helpt wekelijks rond de 550 gezinnen met een voedselpakket en met sociaal-juridische bijstand. Stichting de Tussenvoorziening is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en heeft geen winstoogmerk. Neem voor het doen van donaties in de vorm van voedsel contact op met een van de uitgiftepunten of met het algemene nummer van VoedselbankPLUS Utrecht: 06-12232115, of klik hier voor het doen van financiële donaties.


Foto: Israëlische bezettingssoldaten bewaken gearresteerde Palestijnse kinderen op de Westelijke Jordaanoever.

Nog geen reactie van Jantje Beton, waarvan G4S de hoofdsponsor is. De samenwerkingsovereenkomst tussen Jantje Beton en G4S is in 2010 ondertekend door directeur Rob van Gaal van Jantje Beton en algemeen directeur Gert Askes van G4S Cash Solutions.

"Jantje Beton komt op voor de speelkansen van alle kinderen in Nederland. Als kinderen spelen hebben ze niet alleen plezier, ze doen ook allerlei ervaringen op die goed zijn voor hun ontwikkeling. Met name voor kinderen die door omstandigheden in de verdrukking dreigen te komen, is dat extra belangrijk." (Anbi.nl)

→ VN persbericht: Children in solitary confinement: “Israel’s pattern of abuse is inhumane, cruel, degrading and unlawful” – UN expert

→ VN persbericht: “Boycott businesses that profit from Israeli settlements” – UN Special Rapporteur

The United Nations Special Rapporteur on the situation of human rights in the occupied Palestinian territories, Richard Falk, today called on the UN General Assembly and civil society to take action against Israeli and international businesses that are profiting from Israeli settlements.

Highlighting the activities of Caterpillar Incorporated (USA); Veolia Environment (France); G4S (United Kingdom); The Dexia Group (Belgium); Ahava (Israel); the Volvo Group (Sweden); the Riwal Holding Group (the Netherlands); Elbit Systems (Israel); Hewlett Packard (USA); Mehadrin (Israel); Motorola (USA); Assa Abloy (Sweden); and Cemex (Mexico), Mr. Falk noted that a wide range of Israeli and international businesses are involved in the establishment and maintenance of Israeli settlements in the occupied Palestinian territory.

Foto: G4S levert Jantje Beton cheque van 50.000 euro af bij Openbare Basisschool De Triangel in Weesp. Palestijnse kinderen kennen G4S alleen als een bedrijf dat ervoor zorgt dat ze 'veilig' (en geïsoleerd) opgesloten worden in Israëlische militaire (!) gevangenissen, dat hun bezetters beveiligt bij checkpoints en de Apartheidsmuur, en dat de illegale kolonisten beveiligt op het van hun ouders gestolen land.

→ Middle East Monitor (2010): Israeli Shin Bet electrocuted child prisoners to extract confessions

Het gevangenzetten van kinderen is een schending van
diverse internationale wetten. G4S helpt Israël daarbij.

Mocht u het ook van de gekke vinden dat Jantje Beton een samenwerking is aangegaan met G4S laat dat dan vooral horen:
Website: www.jantjebeton.nl
Email: info@jantjebeton.nl
Facebook: http://www.facebook.com/jantjebetonline
Twitter: @jantjebetonline

Meer op dit weblog:
Hoofdsponsor van Jantje Beton houdt Palestijnse kinderen opgesloten in Israëlische gevangenissen
Jantje Beton start onderzoek naar hoofdsponsor G4S
Corporations found guilty at Russell Tribunal second session
De Israëlische nederzettingenindustrieAn important report published by a group of British lawyers, funded by the Foreign Office, has highlighted the inhumane treatment of Palestinian child prisoners by Israel.


Israel Police arrest children aged 12 to 15 in night raids in Silwan, East Jerusalem (2010)

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment