13 December 2012

Hoofdsponsor van Jantje Beton houdt Palestijnse kinderen opgesloten in Israëlische gevangenissen

UPDATE: op 21 december besloot Jantje Beton de sponsorovereenkomst met G4S te beëindigen.


Israëlische soldaten bewaken gearresteerde kinderen op de Westelijke Jordaanoever.

Het controversiële beveiligingsbedrijf Group4Securicor (G4S), een Brits-Deense multinational, assisteert Israël op allerlei manieren met de bezetting van de Palestijnen, waarmee het internationaal recht wordt geschonden en mensenrechtenschendingen worden gepleegd. Het levert de beveiligingsapparatuur en services voor Israëlische gevangenissen met Palestijnse politieke gevangenen. Het beveiligt illegale joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. En het levert uitrusting en onderhoud aan de Israëlische militaire checkpoints op de Westelijke Jordaanoever, alsook de grensovergangen rond Gaza, die de internationaal veroordeelde en de mensonterende blokkade uitvoeren.


Presentatie van G4S over haar beveiliging van de Israëlische Ofer-gevangenis op de West Bank - een schending van het internationaal recht. Wikipedia: "one of the most notorious for known practices of torture perpetrated against Palestinian inmates". Daar worden ook Palestijnse kinderen opgesloten.

G4S beveiligt ook de Apartheidsmuur in de bezette Palestijnse gebieden, die in strijd is met het internationaal recht, zo oordeelde het Internationaal Strafhof in 2004. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag bepaalde bovendien dat alle bij de VN aangesloten landen zich moeten inzetten om de Muur onmogelijk te maken. Het financieel, militair, economisch, politiek en diplomatiek steunen van de Israelische politiek is zodoende in strijd met de door beschaafde landen getekende verdragen. Daarnaast levert G4S beveiligingssystemen voor hoofdkwartieren van de Israëlische politie op de Westelijke Jordaanoever. De details van de locaties en de schendingen zijn te lezen in een rapport van de organisatie Who Profits? uit 2011.

Eergisteren berichtte Adri Nieuwhof over de eenzame opsluiting van zes Palestijnse kinderen in Israelische gevangenissen - beveiligd door G4S.

The boys have spent on average 14.5 days in solitary confinement, ranging from four to 29 days. Following their detention in al-Jalame, the boys were transferred to Megiddo prison. The transfer into Israel and subsequent detention of the boys violates the Fourth Geneva Convention Articles 49 and 76.


Israëlische soldaten bedreigen schoolmeisjes bij checkpoint - beveiligd door G4S.

G4S opereert ook in Nederland. Hier poetst het haar imago op met de sponsoring van goede doelen en de schaatssport. Schokkend is dat drie van de vier door G4S gesponsorde goede doelen, wanneer je de rapporten over de kindgevangenen ernaast legt, gericht zijn op kinderen. Het betreft Jantje Beton (hoofdsponsor sinds 2010), het Ronald McDonald Kinderfonds, Stichting Pim en de Utrechtse Voedselbank.

De website van Jantje Beton besteed veel aandacht aan haar "exclusieve samenwerkingsovereenkomst" met G4S. Het motto van Jantje Beton luidt:

Kinderen moeten veilig, vrij en avontuurlijk buiten kunnen spelen in hun eigen buurt.

Met Israël heeft G4S echter een andere exclusieve samenwerkingsovereenkomst gesloten. G4S steunt Jantje Beton met geld, mankracht en Jantje Beton-stickers op haar wagens.


Human rights activists protest at G4S firm’s role in human rights abuses outside London Stock Exchange on June 7, 2012.

Meer op dit weblog:
Voedselbank Utrecht stopt met samenwerking G4S
Jantje Beton start onderzoek naar hoofdsponsor G4S
Corporations found guilty at Russell Tribunal second session
De Israëlische nederzettingenindustrie

Rapporten:

WhoProfits: The Case of G4S - Private Security Companies and the Israeli Occupation

Defense for children International: Bound, Blindfolded and Convicted: Children held in military detention

UK report finds IDF tortures Palestinian children

Nieuwsberichten:

Israeli prisons equipped by notorious security firm G4S hold Palestinian teens in solitary confinement

→ New Statesman: How G4S helps Israel break the Geneva convention

→The Guardian special report: The Palestinian children – alone and bewildered – in Israel's Al Jalame jail

Danish clients dump G4S because of security company’s ties to Israeli occupation

'Firm sold Israel torture instruments'

University of Oslo to end G4S contract over support for Israeli apartheid

London Olympics security firm G4S helps Israel abuse Palestinian children in solitary confinement

Amnesty International
"Leicester Amnesty International are supporting the campaign to end G4S's involvement in security and caretaking services in five schools in Leicester due to their poor record on human rights in the UK and beyond."

Energy firm ditches occupation profiteer G4S
British firm Good Energy has announced that it will end its business relationship with G4S, the private security giant with a track record of complicity in Israel’s human rights abuses.

G4S in Israel: The Soldiers of Global Occupation

CNN report: IDF sexually abuse Palestinian children

Breaking the Silence report details soldiers humiliating and torturing Palestinian children and using them as human shields

TRANSLATE

2 comments:

  1. Uitstekende informatie, complimenten. Echter, één foutje: "zo oordeelde het Internationaal Strafhof in 2004" moet zijn: "zo oordeelde het Internationaal Gerechtshof in 2004".

    P. Kuiper

    ReplyDelete
  2. Dank Paul, en je hebt gelijk. Bij deze: In 2004 oordeelde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dan ook dat de bouw van Israëlische nederzettingen en de Muur op de Westoever in strijd is met het internationaal recht. Het plunderen/exploiteren van bezet gebied is verboden volgens artikel 23, 53 en 55 van de the Hague Regulations, artikel 51 en 53 van de Vierde Geneefse Conventie en artikel 8(2)(b) van het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof.

    ReplyDelete