De meest geconditioneerde van de drie is Monique van Hoogstraten (48), die zich midden tussen de bominslagen (werkelijkheid) blijkbaar nog steeds het Israëlische persperspectief (geloof of ideologie) vol weet te houden. Zo schreef zij enkele uren geleden:
"Gezien feit dat (deze) oorlog ook mediaoorlog is - wie wint de harten van de mensen id wereld - bommen van vannacht geen goede zet v Israel." (tweet)
Hieruit kunnen we opmaken dat van Hoogstraten niet in staat is de werkelijkheid te zien zoals die zich aan haar voordoet. Namelijk dat er deze keer nota bene om haar heen lichamen en gebouwen door bommen worden opgeblazen. De enige bezorgdheid die het bombardement bij haar oproept is dat het geen "goede zet" van Israël is voor het imago van 'de Joodse staat'.
De vraag is vervolgens wat zij zou schrijven wanneer een bepaald bombardement op Gaza in haar ogen wél een "goede zet" zou zijn van Israël. Hoewel, dat antwoord lezen we met grote regelmaat bij de NOS, haar omroep die de Israëlische terreur op de bevolking van Gaza steevast kenmerkt als een zaak van reageren op "Hamas" en (zelf-)verdediging. Waarmee het de Israëlische terreur immer rechtvaardigt. Dat Palestijnen in Gaza zich wel eens tegen die terreur proberen te verdedigen, dat heeft de NOS in heel haar bestaan nog niet kunnen verzinnen.
Even later tweet Van Hoogstraten nog eens een bevestiging van mijn idee:
"Slechte PR niet zozeer in Israel maar daarbuiten, omdat westerse journalisten hier al die gebouwen kennen, er werken" (tweet)
Alweer is Van Hoogstraten bezorgd over het imago van Israël, omdat er westerlingen zijn aangevallen. Dat haar Palestijnse collega's in die nieuwstoren ook zijn aangevallen is blijkbaar geen issue. Geen noemenswaardig feit. Zij luistert in Gaza dan ook naar de propaganda van de Israëlische radio om op de hoogte te blijven, en noemt ze Netanyahu bij zijn koosnaamje "Bibi".
Israël heeft, net als tijdens de aanval van 2008/2009, de nieuwsmediatoren in Gaza Stad gebombardeerd. Van Hoogstraten merkt op dat dit binnen Israël wordt gewaardeerd. Nu zou een normale journalist daar op zijn minst kritisch op reageren, want die had daar ook kunnen zitten op dat moment. Of alleen al maar uit solidariteit voor haar collega's. Maar zo zit Monique niet in elkaar. Zij verdedigt Israël op Twitter met Israëlische propaganda: "Doelwit de media van Hamas, Jihad etc." In haar vertroebelde geest is zij er nog steeds van overtuigd dat Israël nooit bewust burgerdoelen en burgerinfrastructuur bombardeert. Zelfs wanneer dat o.a. tijdens de oorlogen tegen Libanon en de aanval op Gaza van 2008/2009 op zeer grote schaal heeft plaatsgevonden, en als zodanig is bewezen. Maar wat dat betreft lijdt Van Hoogstraten aan geheugenverlies. Of nee, dat zullen enkele "incidenten" zijn geweest. Ik ben bang dat Van Hoogstraten er werkelijk van overtuigd is dat Israëliërs, of Israëlische militairen, betere mensen zijn dan alle andere mensen op Aarde.
Roel Geeraedts twittert trouwens ook over het bombardement op de mediatoren, maar voegt toe: "gebeurt in bijna elke oorlog overigens". Dus hoeft hij zich daar niet druk over te maken, want het hoort er nu eenmaal bij? De vraag is natuurlijk of hij ook zo zou relativeren wanneer zijn hotelkamer gebombardeerd zou worden. En dat geldt natuurlijk ook voor Van Hoogstraten.
Monique van Hoogstraten hangt in Jeruzalem Israelische vlaggetjes aan haar appartement op Onafhankelijkheidsdag. Een dag die door zionisten, kolonisten en andere extremisten bij uitstek wordt gebruikt om hun Arabierenhaat te ventileren en Palestijnen te schofferen. Van Hoogstraten schrijft over het massale vlagvertoon dat daarmee gepaard gaat:
"Misschien wel als uiting van een heel menselijk verlangen: deel uit te maken van iets gezamelijks, en mee te doen met de rest. De buurman hangt zijn plastic slinger uit, ik de mijne. De kleuren zijn vertrouwd, patriottisme voelt lekker."
Er is nog nooit een echte correspondent van Nederlandse media in Israel geweest.
ReplyDeleteWat bedoel je met een echte correspondent?
ReplyDeleteEen groot deel van de tijd ging het om mensen die er toch al woonden en er niet speciaal voor krant of omroep zaten. Dat is op zijn minst zeldzaam. Toen dit niet meer vanzelf sprak pasten degenen die er gestationeerd waren moeiteloos in het zelfde kritiekloze patroon. Onafhankelijke journalistiek, of journalistiek tout court, kwam en komt er niet aan te pas.
ReplyDeleteIn "de gebieden" was het soms anders, maar dat is dan ook Israel niet.
Okee, dat is duidelijk, bedankt.
ReplyDelete