IPS/OneWorld.nl | Mel Frykberg | 26-12-2010
In Oost-Jeruzalem worden Palestijnen uit hun appartement gezet, op de Westelijke Jordaanoever walsen Israëlische bulldozers hun huizen plat. Palestijnen betalen een hoge tol voor het spaak lopen van de vredesgesprekken met Israël.
Alleen puin en verwrongen metaal is er over van de kopieerzaak die Muhammad Robin Alyyan (27) met zijn twee broers dreef. Samen met andere Palestijnse huizen in het bezette gebied Oost-Jeruzalem vernielden Israëlische veiligheidsdiensten onlangs hun bloeiende onderneming. Ze hadden geen bouwvergunning, luidt de officiële verklaring.
150.000 euro weg
Mensenrechtenorganisaties hebben aangetoond hoe moeilijk het voor Palestijnen is om deze papieren te krijgen. Zij vermoeden hierin opzet van Israël, dat tegelijkertijd illegale joodse nederzettingen steunt zodat demografisch een joodse meerderheid ontstaat. "Binnen een paar uur hebben we 150.000 euro verloren", vertelt ondernemer Alyyan. De Israëlische grenspolitie heeft hem geboeid, geslagen en pepperspray in het gezicht gespoten, zegt hij.
Uit huis gezet
De Israëlische autoriteiten vernielden de afgelopen weken meerdere gebouwen en zetten Palestijnen uit hun huizen op de Westelijke Jordaanoever.
In Oost-Jeruzalem betrokken joodse kolonisten onder politiebegeleiding twee appartementen, waarbij een Palestijnse familie uit een van de flats werd gezet. Ondertussen liggen er bouwaanvragen voor honderden nieuwe woningen in illegale joodse nederzettingen in Oost-Jeruzalem.
Twintig straaljagers
Het Amerikaanse Witte Huis bood Israël recent nog wapens en technologie in ruil voor een verlenging van drie maanden van de bouwstop, die afliep in september. De deal omvatte onder meer twintig straaljagers (F-35's) en mobiel luchtafweergeschut (Iron Dome) ter waarde van 205 miljoen dollar. Verder beloofden de VS dat zij hun veto zouden gebruiken in de VN-Veiligheidsraad als de Palestijnse Autoriteit (PA) bij de VN aandringt op een Palestijnse staat. Toch ging de Israëlische regering niet in op dit aanbod.
Staat in het nauw
Door deze ontwikkelingen raakt de Palestijnse Autoriteit nog meer in het nauw. "Wat de regering nu overweegt, is om hun zaak van een Palestijnse staat rechtstreeks bij de VN te bepleiten, buiten Israël en de VS om", vertelt hoogleraar Samir Awad van de Birzeit-universiteit bij Ramallah. Premier Salaam Fayyad werkt eraan de Palestijnse staat op te richten tegen augustus 2011.
Alternatieve weg
Hoogleraar Awad vervolgt: "Dat plan ligt al twee jaar op de tekentafel en omvat de oprichting van eigen instellingen met de groeiende steun van leden uit de internationale gemeenschap. De onderhandelingen met Israël leiden tot niets. De Palestijnse Autoriteit moet een alternatieve weg zoeken, die de VN erbij betrekt maar zich niet alleen tot deze instantie beperkt."
No comments:
Post a Comment