29 March 2007

Een monsterlijke oorlogsmisdaad

Gebaseerd op een artikel in The Guardian van gisteren, het volgende.

Met meer dan 650.000 burgers dood in Irak, moet onze overheid de verantwoordelijkheid voor haar leugens nemen


De eigen wetenschappers van de Engelse regering bevestigden deze week dat de schatting van de John Hopkins University, gepubliceerd in The Lancet, dat 650.000 Iraakse burgers sinds de Amerikaanse en Britse invasie in Maart 2003 zijn gedood. Volgens de Volkskrant was het onderzoek "louter propaganda": "dit cijfer is gebaseerd op een onderzoek dat zulke ernstige gebreken vertoont dat het meer lijkt op propaganda dan op wetenschap." zo schreven Leon de Winter en Mark van der Laan. Mark van der Laan is hoogleraar Biostatistiek op de Universiteit van Californië (Berkely) en stelde dat het rapport "met een grote korrel zout" genomen moest worden.

De belangrijkste wetenschappelijke adviseur van het Engelse Ministerie van Defensie stelde dat het onderzoek "robuust" was, "best practise", en "evenwichtig". Hij adviseerde "voorzichtigheid" te betrachten "in het publiekelijk bekritiseren van de studie".

Tot nu toe heeft de Nederlandse regering het niet aangedurft om op het rapport te reageren. Heeft zij de studie van Johns Hopkins verwelkomd als belangrijke bijdrage voor kennis van de militaire bedreiging van de Iraakse burgers? Heeft zij dringend om een onafhankelijk onderzoek gevraagd? Heeft zij de Iraakse regering verzocht om de veiligheid voor burgers te bevorderen?

Natuurlijk werd er niets van dit alles gedaan. In dat potje wordt niet geroerd. Zelfs de Partij van de Arbeid is opeens blind, doof en stom, nadat zij aan het volk meerdere malen heeft gezworen dat wanneer de partij in de regering zou komen, zij zich hard zou maken voor een parlementair onderzoek over onze steun aan de oorlog in Irak.

Onze regering is partij in een oorlogsmisdaad van monsterlijke proporties. Maar de politieke consensus, van zowel links (of wat daarvoor door moet gaan) als rechts, verhinderd elke juridische en maatschappelijke respons. De Nederlandse regering is verlamd door haar eigen onverschilligheid.

Terwijl we de afschaffing van de slavernij van 200 jaar geleden vieren, continueren wij de ondersteuning van een van de meest ernstige internationale schendingen van mensenrechten van de laatste halve eeuw. Het is onvoorstelbaar waarom wij dit laten gebeuren. Het is onvoorstelbaar waarom we dit toestaan. Het is onvoorstelbaar dat we onze regering niet massaal afzetten.

Over 200 jaar zullen we er spijt van hebben dat we een coalitie zijn aangegaan met landen die extreem pre-emptive killing zien als een vorm van buitenlandbeleid. Wat een feest zullen we dan vieren.

No comments:

Post a Comment