18 January 2014

SP is tegen boycot Israël: niet haalbaar

Israël is een apartheidsstaat die al tientallen jaren mensenrechtenschendingen pleegt en oorlogsmisdaden begaat. Het is de SP die daar terecht schande over spreekt. Maar in werkelijkheid heeft de SP net zo veel boter op haar hoofd als de andere partijen, maar is hypocrieter, omdat het voor de achterban veinst betrokken met en bezorgd te zijn over het lot van de Palestijnen.


Op 9 januari 2009 sloot Harry van Bommel zich aan bij een pro-Israël demonstratie in Den Haag, terwijl het op hetzelfde moment in Gaza Israëlische bommen en witte fosfor regende op mensen die nergens naartoe konden vluchten.

Boycot Iran

In 2011 stemde de SP vóór een motie van de PVV om "het voortouw te nemen met Europese en Amerikaanse bondgenoten snelle sancties te treffen" tegen Iran. En waarom? Omdat "de Islamitische Republiek Iran het non-proliferatieverdrag schendt" en "om Iran te dwingen het illegale nucleaire programma te staken" (motie). Maar ten eerste schendt Iran het NPV niet, en ten tweede heeft het geen "illegaal" nucleair programma. Vragen hierover werden door Harry van Bommel genegeneerd, maar de vraagsteller werd wel beticht van het hebben van een verhulde politieke agenda. Die behandeling van critici kennen we wel. Kortom, de SP stemt wel voor sancties tegen Iran, maar is tegen een boycot van de illegale atoommacht Israël zijn, die sinds 1956 atoominspecteurs weigert toe te laten.


Oekraïne: lakmoesproef

In 2012 bepleitte Harry van Bommel een boycot:

"De Nederlandse regering moet geen afvaardiging sturen naar Oekraïne waar het Europese Kampioenschap voetbal wordt gehouden. Een politieke boycot is op zijn plaats omdat de mensenrechtensituatie in dat land belabberd is. (...) De omstandigheden waaronder voormalig premier Timosjenko gevangen wordt gehouden is een goede lakmoesproef."

Ach, die arme steenrijke en corrupte Timosjenko... dat is toch veel ernstiger dan Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen, of opgesloten in kooien buiten terwijl het vriest, slachtoffer zijn van seksueel geweld, en bewerkt worden met brandende sigaretten. Daarom zweeg de SP ook toen er weer een Europees Kampioenschap voetbal (jeugd) in Israël werd gehouden. Toen was een "politieke boycot" niet "op zijn plaats omdat de mensenrechtensituatie in dat land belabberd is." Géén lakmoesproef.


De SP op "werkbezoek aan de nederzetting Ma’aleh Adumim", zomer 2011.
Dat was blijkbaar wel 'op zijn plaats'.

Bezoek Sotsji: ongewenst

Buitenlandwoordvoerder Harry van Bommel noemt op zijn weblog "mensenrechtenschendingen", "het tegenwerken van de oppositie in Rusland", "de slechte behandeling van minderheden in het land" en "uitbuiting van werknemers". Dit alles is evengoed van toepassing op de Palestijnen. "In de context van de recente afmeldingen, en er volgen er ongetwijfeld meer, is wél gaan een veel groter politiek statement. Een ongewenst statement bovendien." Maar bij politieke en handelsdelegaties naar Israël roert de SP zich niet. Dan is van een "ongewenst statement" geen sprake.


Boycot Israël niet "haalbaar"

Waarom gedraagt de SP zich zo hypocriet? Gisteren gaf Dennis de Jong, de europarlementariër van de SP, antwoord op twitter:

De Jong ontwijkt de vraag. En wanneer je voor "opschorting" van het associatieverdrag met Israël bent, dan ben je er nog niet tegen. Ook heeft een wens tot opschorting niets met een boycot te maken.

Dat is duidelijk, het is niet "haalbaar", dus zijn we er tegen. Pragmatisme boven principe. Als het moet over lijken.

Meer lezen:

SP en de Palestijnen
SP 'heeft niets' met Gaza-vloot - maar dat moet geheim blijven
SP 'niet naar Gaza, wel naar Sederot'
SP: illegale nederzettingen mogen blijven
Boycot de SP: partij heeft de principes ingeruild voor pragmatisme (Sander Faas, The Post Online)

TRANSLATE: Dutch Socialist Party against Israel Boycott

5 comments:

 1. Hier met Harry van Bommel boycot producten uit bezet gebied
  http://youtu.be/mqC-uwaqRGM

  ReplyDelete
 2. Maar desalniettemin is de SP tegen een boycot van Israël.

  ReplyDelete
 3. Als er iemand een échte vriend van Palestina is, is het Harry van Bommel.

  ReplyDelete
 4. Ja, daarom staat hij te hobnobben met zionisten in een pro-Israël demonstratie. Kan niet anders zijn dan een SP'er die zoiets doms zegt.

  ReplyDelete