18 June 2013

Verhagen, Rosenthal, Timmermans en de 'nauwere banden'

Hoe nauw kunnen die banden nog worden? Tot we er in stikken? Geen politicus was zo gek om (hardop) te roepen dat Nederland de banden het Apartheidsregime in Zuid-Afrika moest "verdiepen". Pas na Sharpville werd een culturele boycot ingesteld. Daarvoor, ook volgens de toenmalige minister Luns, zagen we apartheid als "nuttig". De Palestijnen hebben echter al vele Sharpville's meegemaakt. En erger.


Als het om Israël gaat hebben we geen morele grenzen. Zelfs na het recente rapport van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), dat adviseerde de economische en militaire betrekkingen met Israël te bevriezen of zelfs te beperken, omdat we "te lang een houding van gedogen" hebben aangenomen, en zelfs nadat Israël vorige maand officieel te kennen heeft gegeven alle banden met de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties te verbreken, en de nederzettingen weer uit te gaan breiden - reist minister Frans Timmermans naar Israël voor wederom "nauwere banden".

22.01.2008 AD
Volgens de minister heeft zijn verblijf de bijzondere relatie tussen Israël en Nederland opnieuw bevestigd. "Hierdoor zullen de bilaterale banden worden verdiept," zei Verhagen.

27.08.2008 CDA
Maxime Verhagen brengt woensdag en donderdag een bezoek aan Israël om de samenwerking en banden met het land te verstevigen en verdiepen.11.12.2010 Elsevier
Rosenthal, zelf van Joodse afkomst, zegt dat hij zich 'thuis voelt' bij de warme woorden die in het Regeerakkoord staan opgenomen over Israël. 'Wij willen weerstand bieden aan Israël-bashing, we willen investeren in de relatie met Israël.'


08.02.2012 Nu.nl
Rosenthal: Wanneer de Libische overgangsregering een plek wil heroveren binnen de internationale gemeenschap, dan hoort daarbij dat het land investeert in goede betrekkingen met Israël.

07.06.2012 Rijksoverheid
Verhagen en Rosenthal willen nauwer samenwerken met Israël


24.07.2012 denederlandsegrondwet.nl
EU wil economische banden met Israël verbeteren ondanks nederzettingen

17.04.2013 NRC
Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV): Nederland moet de economische en militaire betrekkingen met Israël bevriezen of zelfs beperken. (...) Volgens voorzitter Alfred van Staden van de werkgroep die het rapport samenstelde, hebben westerse landen "te lang een houding van gedogen" aangenomen tegenover Israël.

  • "De hoofdverantwoordelijke voor wat nu in de Gazastrook gebeurt, is Hamas."
  • "Dat nu ‘onvoorstelbaar leed’ over de bevolking wordt uitgestort, is ook in eerste instantie de schuld van Hamas."
  • "Israël heeft daarbij het volste recht om zichzelf te verdedigen"

Meer op dit weblog:
» Kamervragen aan Frans Timmermans
» Minister Timmermans legaliseert handel in nederzettingenproducten
» Gaza en de laffe bende die voor oppositie moet doorgaan

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment