14 May 2013

Justitie weigert onderzoek te doen naar strafbaarheid Riwal

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) meldde dinsdag dat de zaak niet verder wordt onderzocht, omdat Riwal ''vergaande stappen'' heeft gezet om het werk in de bezette gebieden af te bouwen. Ook is de bijdrage van Riwal klein, aldus het OM.

De Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al Haq deed in 2010 aangifte tegen de verhuurder van kranen en hoogwerkers, wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag vindt de bouw van de Israëlische muur een schending van het internationaal humanitair recht.

Nederlandse bedrijven mogen niet betrokken zijn bij schendingen van de Wet internationale misdrijven of de Geneefse Conventies (oorlogsrecht).

Of de inzet van materieel van Riwal zo'n schending is, kan het OM niet zeggen, daar is meer onderzoek voor nodig. Dat onderzoek doet justitie niet, omdat Riwal de activiteiten in Israël aan het beëindigen is sinds er aangifte is gedaan. (Nu.nl)Riwal is dus al drie jaar "aan het beëindigen" (zegt wie?), terwijl haar bijdrage volgens het OM klein en "incidenteel" is. Weet niemand meer wat de betekenis van 'stoppen' is? Drie jaar bezig met stoppen?

Wat het OM negeert en de media verzwijgen is dat Riwal in 2006 al heeft toegezegd haar activiteiten in bezet gebied te staken (in een rapportage van RTV Rijnmond). In 2007 bleek het bedrijf nog steeds aan de muur te werken, en werd vervolgens door minister Verhagen (na Kamervragen) naar zeggen op de vingers getikt. Ook dat mocht niet baten: in 2010 werd Riwal wederom betrapt. In ieder geval is het recidieve bedrijf, dat nu Lima Holding BV heet, in werkelijkheid al 7 jaar "aan het beëindigen". Maar blijkbaar heeft justitie meer oren naar valse beloften van een bedrijf dan naar het internationaal recht.


Doron Livnat (midden)

Doron Livnat, telg uit een Israëlische ondernemersfamilie, is voor 50% mede-eigenaar van Lima Holding B.V. uit Spijkenisse die in Israël onder de merknaam Riwal opereert. Maar Livnat is tevens bestuurslid van het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI), een organisatie die de Israëlische apartheidsmuur toejuigt en zionistische propaganda verspreidt. Ook is Livnat bestuurslid van de Collectieve Israel Actie, "op de best mogelijke manier dienstbaar voor de Zionistische zaak". In 2006 beschuldigde het CIDI de Nederlandse initiatiefgroep "Stop de Muur"die zou oproepen tot "de vernietiging van Israël". Omdat bestuurslid Livnat zijn criminele business door deze groep ongetwijfeld bedreigd ziet is dat een logische manier van berichtgeving.

Riwal doet haar grootste zaken in het Midden-Oosten, in Israël, maar o.a. ook in Irak. In januari 2006 was Doron Livnat deelnemer aan een conferentie van het Institute for Policy and Strategy (IPS), "to enhance Israel’s national policy and contribute to the upgrading of its strategic decision-making process". De vraag is of Livnat daar was voor zijn CIDI, of zijn Riwal-netwerk. Maar in beide gevallen zal het hem voordeel opgeleverd hebben.

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment