2 December 2012

Voorzitter Raad van Toezicht Amarantis: "Er zijn apostelen en martelaren"

RTV Utrecht 11 mei 2012:

Burgemeester Koos Janssen van Zeist wist in zijn functie bij onderwijsinstelling Amarantis al jaren van financieel wanbeheer, maar deed daar niks aan. Dat zegt René s'Jacob, een lid van het college van bestuur van de instelling, die onlangs bijna failliet ging.

s'Jacob zegt in een uitzending van Zembla dat hij Janssen al in 2010 heeft ingelicht dat de financiële positie van Amarantis niet al te best was. De instelling waar ruim 30.000 leerlingen bijzaten, zou niet levensvatbaar zijn.

Dat bleek te kloppen want de onderwijskolos ging twee jaar later bijna failliet. Alleen door de instelling in vijf delen op te splitsen, werd dat voorkomen. Janssen was toentertijd voorzitter van de raad van toezicht. De minister heeft een onderzoekscommissie ingesteld naar de financiële problemen bij Amarantis.Uit een uitgelekt onderzoek bij de onderwijsinstelling Amarantis bleek gisteren dat bestuurders zich schuldig hebben gemaakt an zelfverrijking en er een angstcultuur heersde. De top van Amarantis zorgde goed voor zichzelf. Zo hadden de directieleden en hun adviseurs twee lease-auto's van de zaak, naast een vaste ov-kaart en taxivergoedingen. Een bestuursvoorzitter [HT: Leo Lenssen] die in 2004 opstapte, bleef nog zes jaar adviseur met behoud van zijn volledige salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, terwijl hij de laatste drie jaar niets meer voor Amarantis deed. Signalen dat het niet goed ging werden door alle betrokkenen genegeerd.

Een lezer emailde mij het volgende:


Opeens weer actueel: Amarantis. Mijn werkgever. Heb me kapot gevochten afgelopen voorjaar. Klootzakken.

Shame on you Koos

Koos Janssen was sinds 2007 (jaar van de fusie ISA-ASA) voorzitter van de Raad van Toezicht en twittert op 10 februari 2012 zich per direct terug te trekken om ruimte te geven aan het herstelplan.

Maar Koos twittert nog veel meer! Een kijkje in het leven van onze Koos:

Op 13-2: Vanmorgen onbijt in Den Dolder

Op 15-2: Ontbijt in de wijk liep iets uit…ook 15-2: De afgelopen weken mijn fitness verwaarloosd. Inmiddels aan inhaalrace begonnen

16-2: Vanmorgen smakelijk ontbeten in de buurt Valckenbosch aan de rand van de dieptetuin…nog steeds 16 februari.. Prima vis, grote gastvrijheid, goed glas wijn #Bistrochefzeist.. even later: @bistrochefzeist Je weet wel, er zijn apostelen en martelaren.

17 februari: Weekend in zicht, werk is klaar, lekker thuis is de beste vakantie. Nog wat kleine zaken afwikkelen; ik leg boeken alvast binnen handbereik.

20 februari: Voorjaarsvakantie geeft tijd voor andere leuke dingen, zoals lezen Rechtvaardigheid, wat is de juiste keuze.

21 februari: ik ben lekker mijn tijd aan het verkruimelen
Ook 21 februari na med. Check up, heerlijk fitness, nu wilde spinazie, en een glaasje rode wijn, het leven kan aangenaam zijn.

24 februari: Het waterschap betaalt natuurlijk. Fruit wordt door iedereen gegeten.

Nog eentje dan…1 maart… Net terug uit Lochem, conferentie, bijna 2 dagen, over moreel leiderschap en morele kwesties. Hard werken. Het was zo de moeite waard.

Sportje, vakantietje, ontbijtje, dinertje, conferentietje, twittertje. Relaxed mannetje die Koosje, zou je denken. Beste mensen, niets is minder waar!

Koos is namelijk (CDA) burgemeester van Zeist! Je weet wel, van dat detentiecentrum waar mensen onder bizarre omstandigheden opgesloten worden, erfenis van Verdonk’s streng maar rechtvaardige regime, vanwege het ontbreken van een verblijfsvergunning.

Zou die Koos aardig druk mee zijn zo.. Burgemeesterschap, Voorzitter Raad van Toezicht Amarantis, Ontbijtjes, Twitteren.. Maar welnee, Koos doet nog veel meer!. In het jaarverslag 2010 van Amarantis staat een opsomming van de ontzettend belangrijke functies die deze superman nog meer bekleedt:

 • Voorzitter Platform Raden van Toezicht MBO-instellingen
 • Voorzitter Stichting Laag-Cathararijne (Voorheen Federatie van de Katholieke Centra voor Levensvorming resp. Responz)
 • Voorzitter CMC mensen met een missie
 • Voorzitter Klachtencommissie Ongewenste Omgangsvormen Politie Regio Utrecht
 • Voorzitter Stichting Open Monumenten Dag
 • Lid Bestuur Departement Utrecht van Nederlandse Maatschappij van Nijverheid en Handel

Koos toch, wat een maatschappelijk betrokken kerel! Geweldig! Alleen een beetje jammer dat je het te druk had om Jan, Bert [HT: Bert Molenkamp ontving eenkwart miljoen euro vertrekpremie], en Leo [HT: Leo Lenssen: "Denk aan leerling, niet aan school"] in de gaten te houden. Mede dankzij jou staan 60 scholen, 35000 leerlingen en 3000 personeelsleden in de kou!

SHAME ON YOU KOOS!!

Voorzitter CvB Bert Molenkamp = CDA
Voorzitter raad van toezicht = CDA burgemeester gemeente zeist, meneer Koos Janssen @janssenkoos
Redder @marcelwintels kort geleden nog kandidaat lijsttrekker CDA
Bijsterveld minister van onderwijs = CDA
Financier Rabobank = CDA

Grote stinkende CDA beerput van zichzelf verrijkende gristenen..


→ Algemene Onderwijs Bond: De Puinhopen van Amarantis (pdf)


In the fourth circle of 'Dante's Inferno', the punishment for avarice (greed)
was having your face pressed into the earth for eternity.

2 comments:

 1. mag ik je er op attenderen dat er een verkeerde foto bij dit artikel staat....Dat zijn de gebroeders Ruys en Dhr. Janssen is niet te vinden op de foto.

  ReplyDelete
 2. Okee, bedankt, ik zoek een andere.

  ReplyDelete